Για την Ευρωπαϊκή Ένωση – Οσίου Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου.

Παϊσιος Αγιορείτης
(Μαρτυρία του κ. Σταύρου Βαλίδη, πρώην διοικητού Αστυνομικού τμήματος τού Αγίου Όρους).

«Μου έλεγε (ο Γέροντας Παϊσιος), ότι οι ξένες δυνάμεις στην Ευρώπη με τα τεράστια κεφάλαια που διαθέτουν, έχουν σαν στόχο να αλλοιώσουν τις αρχές, τις παραδόσεις, και τούς θεσμούς τού Αγίου Όρους. Το πολύ χρήμα, οι ανέσεις, τα περιουσιακά στοιχεία, ή διάνοιξη δρόμων, τα μηχανήματα, και οι ευκολίες, ήτανε θέματα που τον προβλημάτιζαν.

Θυμάμαι κάποια φορά, που είχα συνοδεύσει ως διοικητής της Αστυνομίας τρεις ξένους επισήμους, που ήθελαν να γνωρίσουν τον » μεγάλο ασκητή Παΐσιο «, μέσα από όσα είχαν ακούσει γι΄ αυτόν στην πατρίδα τους. Ένας από αυτούς τον ρώτησε για την Ενωμένη Ευρώπη, και πήρε την εξής απάντηση:

– Είναι πολύ ζεστό ακόμη το αίμα…

Οι επίσημοι απόρησαν, μη μπορώντας να καταλάβουν την κρυπτογραφημένη απάντησή του. Αργότερα που τον ρώτησα τι σημαίνει , ότι είναι ακόμη ζεστό το αίμα, μου είπε.

— Είναι αδύνατο, και θα φανεί αυτό αργότερα, να υπάρξει ποτέ συνεργασία των Άγγλων, των Γάλλων, των Γερμανών, των Ιταλών, των Αυστριακών, κλπ. όταν υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που χάσανε στον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο τους πατεράδες και τους θείους τους. Είναι ποτέ δυνατόν να ονομάζει ο ένας τον άλλο «σύμμαχε» και να το εννοεί; Μη βλέπουμε τα πράγματα κοντόφθαλμα, και μόνο χάριν της Οικονομίας. Θα βγει ο Εθνικισμός στην επιφάνεια και τότε…

Μια άλλη φορά που βρέθηκα στο κελί του, συνοδεύοντας Έλληνες επισήμους, μας είπε:

— Η Κωνσταντινούπολη θα γίνει Ελληνική, και η Αγία Σοφία πάλι θα λειτουργήσει. Η Τουρκία θα διαλυθεί. Έτσι θα απελευθερωθούν τα χωριά μας και οι αλύτρωτες πατρίδες μας…

Από το βιβλίο: Ψείγματα χρυσού, Γέροντος Παϊσίου του Αγιορίτου.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.