Η Παναγία μας! – Μητροπ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία.

Η Κοίμησις της Θεοτόκου (1)

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ
Δημητσάνα – Μεγαλόπολη, 15 Αὐγούστου 2016

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ!

1. Σήμερα, αδελφοί μου χριστιανοί, εορτάζει η Παναγιά μας. Σήμερα έχουμε την μεγαλύτερη Θεομητορική εορτή, την Κοίμηση της Θεοτόκου. Τι να σας πω για την Παναγία μας σήμερα, χριστιανοί μου; Ο,τι και όσα αν πει κανείς για την Παναγία, δεν θα μπορέσει ποτέ να συνθέσει επάξιο ύμνο γι᾽ Αυτήν.

Θα σας πω πρώτον να αγαπάτε την Παναγία. Και ξέρω ότι την αγαπάτε. Και εγώ μαζί σας αγαπώ την Παναγία. Και της υποσχόμαστε ότι και κεραμίδι να μας βάλουν στο στόμα, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να Την υμνούμε και να μιλάμε γι᾽ Αυτήν. Ναι, Της υποσχόμαστε, «ου σιωπήσωμεν ποτέ Θεοτόκε τας δυναστείας Σου λαλείν οι ανάξιοι»!

Πάντα, χριστιανοί μου, να προσευχόμαστε στην Παναγία. Όλοι να μάθετε εκείνη την ωραία προσευχή, το «Θεοτόκε Παρθένε…» και να το λέτε πολλές φορές την ημέρα. Αλλά και αν δεν ξέρετε την προσευχή αυτή, μόνο το «Παναγία μου, Παναγία μου» και αν λέτε, καίετε τον διάβολο μ᾽ αυτό. Ναι, ακούει ο διάβολος «Παναγία» και τρέμει.

2. Είναι ανάγκη, χριστιανοί, η προσευχή μας στον Θεό να περνάει από την Παναγία. Γιατί όπως ο Χριστός για να έρθει σε μας πέρασε από την Παναγία πρώτα, σαρκώθηκε σε Αυτήν και έπειτα ήρθε σε ᾽μας, έτσι και η προσευχή μας, για να φθάσει στον Θεό, πρέπει να περνάει από την Παναγία πρώτα. Να προσευχόμαστε, λοιπόν, στην Παναγία.

Και ακόμη, αφού όλοι μας αγαπάμε την Παναγία, σε όλα τα σπίτια πρέπει να υπάρχει η αγία της εικόνα. Δεν μπορώ να φανταστώ σπίτι ορθόδοξου χριστιανού που να μην έχει εικόνα της Παναγίας. Και σε αυτή την εικόνα της Παναγίας να βάζετε οι μεγάλοι τα παιδιά σας να προσεύχονται σε κάθε δυσκολία της οικογένειας. Αυτό τα παιδιά δεν θα το ξεχάσουν όταν μεγαλώσουν, και θα θεωρούν την εικόνα αυτή σαν ιερό κειμήλιο και θα την δείχνουν με συγκίνηση στα δικά τους παιδιά.

Και όχι μόνο στα σπίτια σας να έχετε την εικόνα της Παναγίας, αλλά και επάνω σας, στην τσέπη σας, να έχετε την Παναγία. Έχω τυπώσει μία τέτοια μικρή εικόνα για σας, με το «Θεοτόκε Παρθένε…» στην πίσω όψη και την δίνω παντού. Αν κανείς σας δεν την έχει πάρει, να μου την ζητήσει όταν με δει.

3. Είναι μεγάλη η δόξα, χριστιανοί μου, της Παναγίας μας. Τα Χερουβίμ είναι τίμια. Αλλά η Παναγία είναι «τιμιωτέρα των Χερουβίμ». Τα Σεραφίμ είναι ένδοξα. Αλλά η Παναγία είναι «ενδοξοτέρα» και μάλιστα «ασυγκρίτως των Σεραφίμ». Αν μου έλεγε κανείς να του εκφράσω με μία λέξη όλο το μεγαλείο της πίστης μας, όλη την Ορθοδοξία, θα του έλεγα την λέξη «Παναγία»! Ναι! Όλο το μεγαλείο της δημιουργίας, όλο το σοφό σχέδιο του Θεού για την σωτηρία του ανθρώπου, όλη η δόξα του σεσωσμένου ανθρώπου, όλα αυτά εκφράζονται στο πρόσωπο της Παναγίας. Γι᾽ αυτό και Της λέγουμε: «Χαίρε των δογμάτων Αυτού (του Θεού) το κεφάλαιον»!

Και επειδή, χριστιανοί μου, η δόξα της Παναγίας μας είναι πολύ μεγάλη, είναι ανείπωτη, γι᾽ αυτό και εμείς, ως προσφορά και τιμή σ᾽ Αυτήν, της προσφέρουμε το πιο μεγάλο, μεγαλύτερο από το οποίο δεν υπάρχει άλλο. Και ποιό είναι το μεγαλύτερο και ανώτερο απ᾽ όλα, από όσα κάνουμε εμείς οι άνθρωποι; Το ανώτερο απ᾽ όλα και το πιο άγιο από όλα είναι, χριστιανοί μου, η θεία Λειτουργία! Την θεία Λειτουργία την προσφέρουμε για όλους και για όλα: «Υπέρ προπατόρων, Πατέρων, Πατριαρχών…», αλλά ακούτε, έπειτα από αυτά, τον ιερέα να λέει: «Εξαιρέτως της Παναγίας Αχράντου, Υπερευλογημένης…». Την θεία Λειτουργία, δηλαδή, την προσφέρουμε και την αφιερώνουμε «εξαίρετα», δηλαδή, ιδιαίτερα στην Παναγία. Και η Παναγία ευχαριστείται και Αυτή ιδιαίτερα για το μέγιστο αυτό Δώρο σ᾽ Αυτήν. Αλλά θέλει να βλέπει συγκεντρωμένα στην θεία Λειτουργία όλα Της τα παιδιά, όλους εμάς τους βαπτισμένους χριστιανούς. Γι᾽ αυτό, ω φιλέορτοι χριστιανοί, υιοί και θυγατέρες της Θεοτόκου, όταν ο παπάς σας στο χωριό χτυπάει την καμπάνα και σας
καλεί για την θεία Λειτουργία, πέρα οι άλλες δουλειές και να ετοιμάζεστε για την Εκκλησία, λέγοντας: «Πάμε στην Εκκλησία, γιατί μας περιμένει η Παναγία. Πάμε να πάρουμε την Ευχή Της»!

Χρόνια σας πολλά. Εύχομαι η Παναγία να προστατεύει εσάς και τις οικογένειές σας. Την πατρίδα μας και τον κόσμο όλο, ΑΜΗΝ!

Με πολλές ευχές
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Ακτίνες.blogspot.gr: 05 Αυγούστου 2016

Παράβαλε και:
Του Οσίου Πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου – ερμηνεία εις τους κανόνας της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.
15 Αυγούστου, η Κοίμησις της Θεοτόκου: τα Λειτουργικά Αναγνώσματα της εορτής (κείμενο και αρχείο ήχου, mp3).
15 Αυγούστου, η Κοίμησις της Θεοτόκου: Ηλία Μηνιάτη – Λόγος εις την Κοίμησιν της Θεοτόκου, υμνολογική εκλογή.
Η Κοίμησις της Θεοτόκου: Συναξάριον, Αγ. Λουκά Αρχ. Κριμαίας – Λόγος εις την Κοίμησιν της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Του Οσίου Πατρός ημών Ιωάννου του Δαμασκηνού – Εγκωμιαστικοί λόγοι εις την Κοίμησιν της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Λόγος εις την Πάνδοξον Κοίμησιν της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών και Παναχράντου Θεοτόκου Μαρίας – Αγ. Νικολάου του Καβάσιλλα.
Η ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ – Ιωάννου Φουντούλη, αειμνήστου Καθηγητού του Α. Π. Θ.
Λόγος εις την Κοίμησην της Υπεραγίας Θεοτόκου – Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά (κείμενο και αρχείο ήχου, mp3).
Πατερικά «άνθη» στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Εγκώμιον εις την κοίμησιν της αγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου – του εν Αγίοις Πατρός ημών Θεοδώρου του Στουδίτου (κείμενο και αρχείο ήχου, mp3).
Εγκώμιο στην Υπεραγία Θεοτόκο – Οσίου Πατρός ημών Επιφανίου, Επισκόπου Κωνσταντίας της Κύπρου.
Εγκώμια εις την Κοίμησιν της Υπεραγίας Θεοτόκου.
«Επί σοι Χαίρει, Κεχαριτωμένη. Πάσα η κτίσις» – Φώτη Κόντογλου (κείμενο και αρχείο ήχου, mp3).
Οι τελευταίες στιγμές της Παναγίας Θεοτόκου Μαρίας – Ιωάννου του Γεωμέτρου -10ος αιώνας) (κείμενο και αρχείο ήχου, mp3).
Οι Καταβασίες της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ερμηνευμένες από τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη.
Του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου – λόγος Η’ εις την προς Φιλιππησίους Επιστολήν, Κεφ. Β, 5 – 11 «Τούτο φρονείσθω εν υμίν…».
Η Μαριάμ επισκέπτεται την Ελισάβετ και, ο ύμνος της Μαρίας – Ιερομ. Κοσμά του Δοχειαρίτου.
Περιγραφή της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Οι πολλές επωνυμίες και οι εικόνες της Παναγίας μας – ηχογραφημένη ομιλία του αειμνήστου Δημητρίου Παναγόπουλου (αρχείο ήχου, mp3).
ΜΑΝΑ του κόσμου η ΠΑΝΑΓΙΑ – π. Δημητρίου Μπόκου.
Μακάριοι οι ακούοντες τον λόγον του Θεού και φυλάσσοντες αυτόν – Αρχιμ. ΜελετίΟυ ΑΠ. Βαδραχάνη.
Η Παναγία ως πρότυπο μητρότητας, πνευματικής γέννησης και αυτοεγκατάλειψης – Γεωργίου Ι. Μαντζαρίδη, Ομότ. Καθηγητού Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
Η Παναγία μητέρα μας – ηχογραφημένη ομιλία του Νικολάου Μπρατσιώτου, ομότ. Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχείο ήχου, mp3).
Η Κοίμησις της Θεοτόκου – Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.
Για την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, (Ρεμβασμός του Δεκαπενταύγουστου) – ηχογραφημένη ομιλία του Π. Ανανία Κουστένη (αρχείο ήχου, mp3).
Απάντησις στους μάρτυρες του Ιεχωβά περί του προσώπου της Παναγίας – μακαριστού Νικολάου Ι. Σωτηροπούλου, θεολόγου-φιλολόγου.
«Ζωήν προμνηστεύεται θάνατος» – Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου.

Κατηγορίες: Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.