«Βασίλειον πάντες ανευφημήσωμεν».

%ce%86%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%92%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%bf-%ce%9c%ce%ad%ce%b3%ce%b1%cf%82-4

«Τη Εκκλησία δέδοσαι, παρά Θεού, χαράκωμα και τείχος οχυρόν, Βασίλειε παμμακάριστε… η της ζωής γαρ πηγή, ο Χριστός, εν σοι επανεπαύσατο…».

Η Εκκλησία μας υμνεί τον μεγάλο μυσταγωγό, που πότισε την οικουμένη με τα ύδατα της διδαχής του. Οι υμνογράφοι σε μια ευγνώμονη αποστροφή προς τον Αγιο, με ευλάβεια, αλλά και με τη ζεστασιά της αμεσότητας στην επικοινωνία, τον ονομάζουν «άριστο σιτοδότη» του λαού του. « Εθρεψας ψυχάς πενήτων αφθόνως και τας των πεινώντων καρδίας, Βασίλειε», τις γέμισες με όλη τη θεϊκή ευφροσύνη. Εθρεψες τις πεινασμένες ψυχές των πιστών, όχι μόνο με την υλική, αλλά και με την επουράνια τροφή, τον άρτον των αγγέλων.

Επιδέξια, σαν την φιλόπονη μέλισσα, συγκέντρωσες το νέκταρ από τα άνθη κάθε αρετής και όλων των αγίων μάζεψες τις αρετές. Εσπευσες να σπάσεις τούς δεσμούς με τον κόσμο και «Θεώ συμβιοτεύσαι» και ως σοφός κατέκτησες αντί για τα ρευστά και τα άστατα, τα μένοντα και τα απαρασάλευτα, Ουρανοφάντορα Βασίλειε.

«Βυθίσας τον νουν εις τα βάθη του Θεού τα ακατάληπτα και συλλεξάμενος τον πολύτιμον μαργαρίτην της γνώσεως, επλούτισας τον κόσμον σοφία…».

«… του Πνεύματος ακηλίδωτον έσοπτρον, ω Βασίλειε» έγινες πατέρας των ορφανών, προασπιστής των χηρών, πλούτος των φτωχών, παρηγοριά των αρρώστων, βακτηρία στα γηρατειά, κανόνας αρετής των μοναζόντων, φως ευσεβείας, σάλπιγγα της Θεολογίας, παιδαγωγία της νεότητος.

«…Αιρετικών τα απύλωτα στόματα τη λαμπρότητι των σων λόγων ενέφραξας,… αδούλωτον της ψυχής τηρήσας το αξίωμα… Φωτιστικήν λαμπάδα τω κόσμω, σε έδειξε Χριστός. Κηρυκα φωτός. Πρόμαχο της πίστεως. Ενθεο φρόνημα κατέσπειρες στην οικουμένη. Εγινες συνόμιλος και συμπολίτης των Αγγέλων!

»Βασίλειε σοφέ,… ημάς τούς υμνούντας σε και τιμώντας την μνήμην σου, χάριν, έλεος και ιλασμόν δώρησον…».
…………………………………………………………….

Τη Α’ του μηνός Ιανουαρίου, η Εκκλησία μας, μαζί με τον εορτασμόν της κατά σάρκα Περιτομής του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, εορτάζει και τη μνήμη του «εν Αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας του Μεγάλου».

«Μεγάλυνον, ψυχή μου, τον εν Ιεράρχαις Βασίλειον τον Μεγαν.
Μεγάλυνον, ψυχή μου, τον της οικουμένης, υπέρλαμπρον φωστήρα.
Μεγάλυνον, ψυχή μου, τον κεκοσμηκότα Χριστού την Εκκλησίαν».

Από το περιοδικό: «Η δράσις μας», τεύχος Ιανουαρίου 2008

Παράβαλε και:
01 Ιανουαρίου, η κατά Σάρκα Περιτομή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και μνήμη του μεγάλου Βασιλείου: Συναξάριον, Υμνολογική εκλογή.
01 Ιανουαρίου, η κατά Σάρκα Περιτομή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου: ΤΑ Λειτουργικά Αναγνώσματα της εορτής.
Του Οσίου Πατρός ημών Γρηγορίου του Θεολόγου – λόγος ΜΔ., επιτάφιος εις τον Μέγαν Βασίλειον, επίσκοπον Καισαρείας της Καππαδοκείας.
Ακολουθίαι εις τιμήν και μνήμην του Οσίου Πατρός ημών Βασιλείου του Μεγάλου.
Μέγας Βασίλειος: το λιοντάρι του Χριστού! (Video).http://www.orp.gr/?p=4285
Η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου με Νεοελληνική απόδοση – Αδελφότης θεολόγων «Ο Σωτήρ».
Του Οσίου πατρός ημών Εφραίμ του Σύρου – εγκώμιο στον Μέγα Βασίλειο.
Καιροί παράλληλοι! Μεγάλου Βασιλείου, επιστολή CCLVΙΙ.
Μεγάλου Βασιλείου – αποσπάσματα ομιλιών με θέμα το χρόνο (κείμενο και αρχείο ήχου, mp3).
Μέγας Βασίλειος και Γρηγόριος Νύσσης κατά Ευνομίου και, τα κοινά και ακοινώνιτα της Αγίας Τριάδος – Ι. Σ. Ρωμανίδου.
Σοφά και πάντα επίκαιρα διδάγματα – Οσίου πατρός ημών Βασιλείου του Μεγάλου.
Ύμνος για την περιτομή του Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και για τον Μέγα Βασίλειο Αγ. Νικολάου Βελιμίροβιτς.

Κατηγορίες: Άρθρα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.