14 Ιανουαρίου, μνήμη των Οσίων πατέρων ημών Σάββα και Συμεών, κτιτόρων τις Ι.Μ. Χιλανδαρίου Αγίου Όρους: Συναξάριον, Ακολουθία.

Άγιος Συμεών, κτήτωρ Ι. Μ. Χιλανδαρίου

Άγιος Σάββας Αρχιεπισκ. Σερβίας, κτήτωρ Ι. Μ. Χιλανδαρίου

Τη ΙΔ’ του αυτού μηνός (Ιανουαρίου), Μνήμη των Οσίων Πατέρων ημών, Συμεών και Σάββα του υιού αυτού, κτητόρων της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου.

Σάββα συνωνύμω σοι ηγιασμένω,
νυν σαββατίζεις τη άνω λήξει.

Συν Συμεώνι τω τοκεί σου παμμάκαρ,
εκείσε αυτός σω γόνω συνευφραίνη.

Όπου Πάτερ νυν Συμεών μάκαρ πέλει,
Συμεώνιος τετραομωνυμίας.

Ο Όσιος Σάββας έζησε στα τέλη του 12ου αιώνα και στις αρχές του 13ου αιώνα μ.Χ. Ήταν δευτερότοκος γιος του ηγεμόνα της Σερβίας Στεφάνου Α’ Νεμάνια (στις βυζαντινές πηγές αναφέρεται Νεεμάν) και της πριγκίπισσας Άννας. Το λαϊκό του όνομα ήταν Ρέσκο. Από μικρό παιδί είχε μεγάλη συμπάθεια στις χριστιανικές αρετές και σε ηλικία 17 χρονών πήγε στο Άγιο Όρος, όπου με συγκατάθεση του βασιλιά πατέρα του έγινε μοναχός στη Μονή Βατοπεδίου και μετονομάστηκε Σάββας. Αργότερα, μετά τον θάνατο της γυναίκας του, ήλθε εκεί και ο βασιλιάς πατέρας του, Συμεών. Το βασιλικό παράδειγμα ακολούθησαν και άλλοι Σέρβοι ιδιώτες.

Έτσι, περί το 1195, κτίστηκε η Σέρβικη Μονή Χιλιανδαρίου, με πρωτοβουλία του οσίου Σάββα. Στην εποχή του βασιλιά Θεοδώρου Λασκάρεως, ο όσιος Σάββας εστάλη από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους στη Νίκαια για σπουδαίες υποθέσεις της. Τα προσωπικά όμως χαρίσματα του Όσιου έκαναν μεγάλη εντύπωση στον βασιλιά και τον Πατριάρχη, και τον ανάγκασαν να δεχτεί το αξίωμα του Αρχιεπισκόπου Σερβίας. Οι Σέρβοι τον υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά.

Πράγματι ο όσιος Σάββας, εκτέλεσε τη διακονία του με θαυμαστό ζήλο. Υπήρξε ελεήμονας, αφιλοχρήματος και ανακούφιζε τους φτωχούς. Αργότερα ξαναπήγε στο Άγιο Όρος, από κει για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους, και επέστρεψε στη Σερβία για να στηρίξει την πίστη των ομοεθνών του. Ο Άγιος Σάββας, αφού εργάσθηκε κατά Θεόν, κοιμήθηκε με ειρήνη στο Τύρνοβο το έτος 1236. Το ιερό λείψανό του βρέθηκε άφθορο, αλλά κάηκε το έτος 1594 από τον Σινάν πασά στο Βελιγράδι.

Ο Όσιος Σάββας και ο βασιλεύς πατέρας του Συμεών θεωρούνται ως κτήτορες της Ιεράς Μονης Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Ασματική Ακολουθία εις τιμήν και μνήμην των Οσίων πατέρων ημών Συμεών και Σάββα, κτητόρων της Ι. Μ. Χιλανδαρίου.rar

Παράβαλε και:
14 Ιανουαρίου, μνήμη και της Αγίας Ισαποστόλου Νίνας, Φωτιστού της Γεωργίας: Βίος (Ι. Μ. Παρακλήτου), Παρακλητικός Κανών και Χαιρετισμοί.
14 Ιανουαρίου, μνήμη των Αγίων πατέρων των εν Σινά και Ραϊθώ αναιρεθέντων: Συναξάριον, Ακολουθία.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.