24 Σεπτεμβρίου, μνήμη της Αγίας Ισαποστόλου Θέκλης: Συναξάριον, Ακολουθία.

Τή ΚΔ’ τού αυτού μηνός (Σεπτεμβρίου), Μνήμη τής Αγίας Μεγαλομάρτυρος καί Ισαποστόλου Θέκλης.

Αυτός σε σώζει Θέκλα ρήξας τήν πέτραν,
Ού τώ πάθει πρίν ερράγησαν αι πέτραι.

Πέτρη αμφί τετάρτην εικάδα δέξατο Θέκλην.

Η Αγία ισαπόστολος Θέκλα καταγόταν από το Ικόνιο και ήταν θυγατέρα εθνικής οικογένειας, την δε μητέρα της την έλεγαν Θεόκλεια. Μετεστράφη στην χριστιανική πίστη χάρη στα κηρύγματα του ίδιου του Αποστόλου Παύλου (βλέπε 29 Ιουνίου) που τα έκανε στην γειτονική οικία του Ονησιφόρου (βλέπε 7 Σεπτεμβρίου). Είχε ήδη μνηστευθεί κάποιον εθνικό ονόματι Θάμυρη. Όταν αυτός και η μητέρα της Θεοκλεία αντιλήφθηκαν ότι είχε μεταστραφεί στην χριστιανική πίστη, προσπάθησαν να την κάνουν να πάρει πίσω την απόφασή της. Όταν είδαν ότι αυτό ήταν ανώφελο, κατέδωσαν τον Απόστολο Παύλο στον ηγεμόνα Καστίλιο, ο οποίος τελικά αφού τον φυλάκισε, τον απέλασε.

Τότε η Θέκλα εγκατέλειψε τον μνηστήρα της και ακολούθησε τον Απόστολο στην Αντιόχεια της Πισιδίας. Πολλές φορές υπέστη μαρτύρια αλλά η πίστη της την έσωσε. Από την Αντιόχεια μετέβη στα Μύρα της Λυκίας για να συναντήσει τον Απόστολο Παύλο και από εκεί στη Σελεύκεια, όπου κατέφυγε στο όρος Καλαμών, όπου και εκοιμήθη εν ειρήνη σε ηλικία ενενήντα ετών.

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στις Μονές: Μεγ. Λαύρας και Διονυσίου του Αγίου Όρους, στη Μονή Κύκκου της Κύπρου και στον ομώνυμο Ναό της Λάρνακος στην Κύπρο, στη Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι της Αγίας Πετρουπόλεως και στό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων της Βενετίας.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Ασματική Ακολουθία εις τιμήν και μνήμην της αγίας Πρωτομάρτυρος Θέκλης.zip

Παράβαλε και:
Του Οσίου Πατρός ημών Φωτίου του Μεγάλου – εγκώμιον εις την Αγίαν Πρωτομάρτυρα Θέκλαν.
24 Σεπτεμβρίου, Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης, ένας παγκόσμιος άγιος.
24 Σεπτεμβρίου, σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοπηγής, της νήσου Πρώτης της Μεσσηνίας: Ιστορικό, Ακολουθία.
24 Σεπτεμβρίου, Σύναξις προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μυρτιδιωτίσσης: Ιστορικό-Θαύματα, Ασματική Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών, Χαιρετισμοί, λιτανευτικός κανών.

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.