Χριστός επί γης – μήνυμα του διοικητικού συμβουλίου της Ορθόδοξης Πορείας.

Αγαπητοί αδελφοί, χαίρετε.

Έφθασαν και πάλι οι σωστικές εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου, δηλ. της Γεννήσεως του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού, της Περιτομής και των Θεοφανείων – της Βαπτίσεως Του.

«Χριστός επί γης, υψώθειτε.»
Το αποφθεγματικά – ποιητικά διατυπωμένο μήνυμα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, νοηματοδοτεί της άγιες αυτές ημέρες, προσκαλώντας τους πάντες στην συγκεκριμένη, προσωπική και εκούσια συνάντηση με τον σαρκωμένο Μεσσία. Ο Κύριός μας κατήλθε στη γη διότι, «ιδών ο Κτίστης ολλύμενον, τον άνθρωπον χερσίν, όν εποίησε, κλίνας ουρανούς κατέρχεται, δηλ. βλέποντας ο Κτίστης να χάνεται το πλάσμα που με τα Ίδια του τα «Χέρια» έπλασε, κατεβαίνει απ’ τους ουρανούς» (α. ΩΔΉ ΤΟΥ ΠΕΖΟΎ Κανόνος Της Εορτής ΤΩΝ Χριστουγέννων), «ούτω γάρ ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε τον υιόν αυτού τον μονογενή έδωκεν, ίνα πάς ο πιστεύων εις αυτόν μή απόληται, αλλ’ έχη ζωήν αιώνιον.» (Ιωάννου Γ. 16).

Ήλθε στη γη μας, όχι για να εισπράξει, ούτε για να τιμωρήσει, αλλ’ επειδή αγαπά το αμαρτωλό πλάσμα Του, και δεν «υποφέρει» να το βλέπει να χάνεται στον θολό ωκεανό της αμαρτίας, που μόνο του, εκούσια διαπράττει! Δεν ζήτησε και ούτε ζητάει κανενός είδους ανταπόδοση γι’ αυτή Του την ευεργεσία προς το γένος μας. Αντίθετα, Θυσιάζεται, και περιμένει την από μέρους μας αποδοχή της θαυμαστόδοτης Σωτηρίας μας!

Δικαιολογημένα λοιπόν, εκπροσωπώντας όλον τον λογικό κόσμο, αναφωνεί ο Ιερός υμνογράφος, Άγιος Ανατόλιος: «Τί Σοι προσενέγκωμεν Χριστέ, ότι ώφθης επί γής ως άνθρωπος δι’ ημάς?», δηλ. τι να Σου προσφέρουμε Χριστέ, τώρα που ήλθες στη γή, ως άνθρωπος, για χάρη μας? (Στιχηρόν των Κεκραγαρίων του μεγάλου εσπερινού των Χριστουγέννων) . Και η απάντηση του Θείου βρέφους, είναι νομίζουμε, καθαρή και σαφής. «Υιέ μου, δος μι σην καρδίαν», Παιδί μου, δος μου την καρδιά σου.

Όσο κι αν φαίνεται εύκολο, τούτο το δόσιμο είναι, λόγω της φιλίας μας προς την ψυχόλεθρη αμαρτία, μια υπόθεση ωδινηρή και επίπονη. Η στενή όμως και τεθλημένη οδός, άφευκτα θα μας οδηγήσει εις την Ζωήν, ώστε να ισχύει για όλο το ταλαιπωρημένο ανθρώπινο γένος το «επί γης ειρήνη’ εν ανθρώποις ευδοκία».

Τούτη την κατά Θεόν Ειρήνη, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο Ίδιος ο επιφανείς Λυτρωτής Χριστός μας, σας ευχόμαστε και για τις Άγιες αυτές ημέρες, και για όλο το νέο έτος που θα «ανατείλει» συν Θεώ, σε λίγες ημέρες, και για πάντα.

ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΟΡΕΙΑ

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.