Το σίδερο που γύρισε στη λαβή του από το βυθό του νερού, με την ευχή του Οσίου Βενεδίκτου – Αγίου Γρηγορίου του Διαλόγου.

Άλλη πάλι φορά ένας Γότθος «πτωχός τω πνεύματι» προσήλθε στην ιερά πολιτεία, τον οποίο ο άνθρωπος του Κυρίου Βενέδικτος πολύ πρόθυμα αναδέχθηκε. Μια μέρα έδωσε εντολή να του δώσουν ένα σιδερένιο εργαλείο, το οποίο από την ομοιότητά του με το δρεπάνι το ονομάζουν φάλκαστρο,1 για να κόψει τα βάτα σε κάποιο τόπο, για να γίνει εκεί κήπος. Ο τόπος αυτός που ανέλαβε ο Γότθος να τον καθαρίσει, βρισκόταν πάνω ακριβώς από την όχθη της λίμνης. Και ενώ έκοβε τα πυκνά βάτα καταβάλλοντας όλες τις δυνάμεις του, ξέφυγε το σίδερο από τη λαβή και έπεσε στη λίμνη, όπου τα νερά έχουν τέτοιο βάθος,2 που δεν υπήρχε καμμιά ελπίδα να ξαναβρούν το εργαλείο.
Σαν χάθηκε το σίδερο, ο Γότθος έτρεξε τρέμοντας στον μοναχό Μάουρο, του ανήγγειλε τη ζημιά που έκανε, ομολογούσε την ενοχή του και μετανοούσε. Ο μοναχός Μάουρος αμέσως φρόντισε και αυτός να το γνωστοποιήσει στον δούλο του Θεού Βενέδικτο. Σαν το άκουσε αυτό ο άνθρωπος του Κυρίου Βενέδικτος, πήγε στον τόπο εκείνο, πήρε τη λαβή από το χέρι του Γότθου και την κρέμασε να βουτηχθεί στη λίμνη, κι αμέσως το σίδερο επέστρεψε από τον βυθό και μπήκε στη λαβή. Απευθείας έδωσε πίσω στον Γότθο το σιδερένιο εργαλείο, λέγοντας: «Άντε, δούλεψε, και μηστενοχωριέσαι».

Υποσημειώσεις.

1. Falcastrum: «ξυλοκόπιν», βατοκόπι με στυλιάρι, από το falcis (=δρεπάνι).
2. Η πολύ μεγάλη κλίση στις όχθες έδινε κατά συνέπεια στη λίμνη μεγάλο βάθος ήδη σε μικρή απόσταση.

Από το βιβλίο: Βίοι αγνώστων Ασκητών: Αγίου Γρηγορίου, Πάπα Ρώμης, του επικαλουμένου Διαλόγου. Εισαγωγή-μετάφραση-σημειώσεις υπό Ιωάννου Ιερομ.
Εκδότης, Ιερά Σκήτη Αγίας Αννης – Αγιον Ορος. Ιούνιος 2020.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.