Αναμνήσεις μιας μητέρας από τον Άγιο Πορφύριο: Η γνωριμία μαζί του.

Γράφει η Ε.Δ.

Η γνωριμία

Ο Θεός μας οδήγησε στον Άγιο γέροντα Πορφύριο ένα απόγευμα τον Σεπτέμβριο του ’79. Ήσυχο και γαλήνιο το τοπίο στο μικρό δασάκι μας καλούσε κοντά στον μεγάλο Ποιμένα. Όταν τον πρωτόδα μ’ εντυπωσίασε το γεμάτο φως και απλότητα πρόσωπό του. Πριν πω ο,τιδήποτε, ευχήθηκε για το γάμο μας και μαζί με την χαρούμενη έκπληξή μου ένοιωσα βαθύτατο σεβασμό, για τον παππούλη, που γελούσε με τόση αθωότητα.
Η ευχή του μας συνόδευσε στην εκκλησία, όπου όπως μας είπε παρίστατο νοερώς. Από τότε νοιώθαμε την επιθυμία να είμαστε κοντά του και να ακούμε τα γεμάτα αλήθεια λόγια του. Όπως μας έλεγε: «τι γυρίζετε εκεί έξω, εδώ να έρχεστε να μιλάμε πνευματικά»! Με τον καιρό ο πνευματικός δεσμός με τον γέροντα μεγάλωνε μέχρι να μας βρίσκουν τα ξημερώματα στο καλυβάκι χωρίς να το έχουμε καταλάβει.
Η παρρησία του ιερέως.
Ήταν για τον καθένα μας οι λόγοι του γέροντος μία αποκάλυψη, ένα πλησίασμα προς το θέλημα του Θεού. Με τα χαρίσματα που είχε, γινόταν χειραγωγός για να πλησιάσουμε στο Θεό. Θυμούμαι τα λόγια του: «να ξέρετε παιδιά μου, πόση παρρησία στο Θεό έχει ο ορθόδοξος ιερέας! Απλά σηκώνει τα χέρια του και προσεύχεται κι ο Θεός τον ακούει. Δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη τέχνη όπως κάνουν οι μάγοι, οι μάντισσες κ.λ.π. Όλα αυτά είναι του κακού πνεύματος κι εμείς οι Χριστιανοί πρέπει να τ’ αποφεύγουμε».
Συμβουλές και περιστατικά.
Μας μίλαγε για την θρησκεία μας πως η Ορθοδοξία είναι η μόνη αληθινή θρησκεία ως ένα μαργαριτάρι διότι ο γέροντας εγνώριζε όλες τις θρησκείες.
Άλλοτε πάλι έλεγε «όταν κάποιος σου κάνει ή σκέφτεται για σένα κάτι κακό, εσύ στέλνε του καλό και κινούσε σαν ευχή το χέρι του. Έτσι δεν θα βλαφθείτε».
Όταν τον ρωτήσαμε για το θάνατο, είπε: «ο θάνατος είναι σαν να σηκώνεσαι, ν’ ανοίγεις την πόρτα και να βγαίνεις έξω στο φως. Τώρα βρίσκεσαι στο φως! Αυτή είναι η αλήθεια και δεν πρέπει να λυπούμαστε γι’ αυτό πολύ όταν φεύγουν τ’ αγαπημένα μας πρόσωπα».
Όση ώρα μας μιλούσε προσηύχετο κι ακούγαμε το «Κύριε Ιησού» να το επαναλαμβάνει συνεχώς.
Κάποτε μας διηγείτο είχαν έρθει από το Άγιον Όρος να τον επισκεφθούν κι επειδή δεν μπορούσε να μιλήσει, είπε όλοι μαζί να κάνουν προσευχή και να επικοινωνήσουν πνευματικά.
Μια μέρα που τον είδα έξω από το καλυβάκι του, μου φάνηκε σαν να μην πατούσε στην γη έτσι γρήγορα που περπατούσε.
Τώρα μετά την κοίμησή του μία αδελφή από τον Όσιο Μελέτιο στον Κιθαιρώνα μας διηγήθηκε πως ο γέροντας όταν πριν πολλά χρόνια είχε επισκεφθεί το μοναστήρι τους τον έχασαν την ώρα του φαγητού. Ψάχνοντας βρέθηκε δίπλα στο μοναστήρι σε ένα χώρο από πράσινο και ξαφνικά βλέπει τον γέροντας να έρχεται κοντά της πετώντας ψηλά, είχε δε τα χέρια του διπλωμένα προς το πλάι. Όταν την πλησίασε, της είπε αυτό να το αποσιωπήσει μέχρι την θανή του, όπως κι έγινε.
Μας μιλούσε πολύ και για τις σχέσεις των ανθρώπων όπως για την συγκατοίκηση, πως είναι πολύ δύσκολη ακόμη κι αν και οι δύο είναι άγιοι. Πολλά προβλήματα δημιουργούντο κι ο γέροντας εγνώριζε από την εξομολόγηση ότι έφθαναν ακόμη και σε μίσος.
Πολλές φορές μπροστά στις δυσκολίες ο γέροντας αδιαφορούσε και σήκωνε τους ώμους του σαν μικρό παιδί. Έλεγε ναι, όλα αυτά έτσι είναι τα εμπόδια υπάρχουν, όμως ο Θεός δεν μας εγκαταλείπει ποτέ όταν ειλικρινά του το ζητάμε. Γι’ αυτό να μην στενοχωριέστε, αφήστε τα όλα στον Θεό και να προσεύχεστε.
Η ζωή η ευτυχισμένη, μας έλεγε, είναι μόνον αυτή, που μας λέει ο Θεός μέσα από το Ευαγγέλιο. Το Ευαγγέλιο είναι αποκάλυψις και κάθε του λέξη θέλει ανάλυση κι ερμηνεία για να την καταλάβουμε κι όχι έτσι μηχανικά να το διαβάζουμε.
Χαίρεται με τα παιδιά.
Μεγάλη ήταν η αγάπη του γέροντος προς τα παιδιά και χαιρόταν πάρα πολύ να βλέπει οικογένειες με πολλά παιδιά, γιατί έτσι ο άνθρωπος γίνεται με την βοήθεια του Θεού συνδημιουργός.
Με τα θεία λόγια του τρεφόμασταν ψυχικά και νοιώθαμε χαρά, αλλά ακόμα δεν είχαμε καταλάβει πόσο μεγάλη παρρησία είχε στον Θεό, κι ότι ήτο πράγματι ένας Θεός κατά χάριν.
Μέχρι που κάποτε κι εμείς βαθιά λυπημένοι ζητήσαμε την συμβουλή του. Περιμέναμε κάτι ιατρικές εξετάσεις για το θάμα της τεκνοποιΐας οι οποίες ήταν πολύ απογοητευτικές. Του εμπιστευθήκαμε τον πόνο μας, αλλά δεν φανταστήκαμε το ξάφνιασμα που μας περίμενε. Ο γέροντας γέλασε κα ιμας καθησύχασε σαν στοργικός πατέρας: «Εσείς θα κάνετε πολλά παιδιά και το ένα πάνω στο άλλο». Απορήσαμε, κοιταχθήκαμε, δεν καταλαβαίναμε όμως τίποτα. Μα πώς, λόγια παρηγοριάς είναι αυτά; Είναι δυνατόν; Πώς θα γίνει; Κι όμως ένα όνειρο σε λίγες μέρες, με τον γέροντα με χρυσά άμφια να λειτουργεί και πίσω του πλήθος αγίων και να μου δίνει κάτι στο χέρι, ήρθε μαζί με την είδηση της πρώτης εγκυμοσύνης. Είναι ν’ απορεί κανείς και να εξίσταται, πώς ο Θεός συγκαταβαίνει και εισακούει τις προσευχές των αγίων του και ελεεί εμάς τους ανάξιους. Πόσο φιλάνθρωπος είσαι Κύριε! Ακόμη ένα όνειρο όπου τρία αγγελούδια έψαλλαν μπροστά από το ιερό της εκκλησίας τον ύμνο «Η Περιστερά, η τον Ελεήμονα, αποκυήσασα, χαίρει Αειπάρθενε…» μας φανέρωσε τον χρόνο γεννήσεως του παιδιού, όπου συνέπεσε ακριβώς την ίδια μέρα όπου εψάλλετο το τροπάριο στην εκκλησία. Θαυμαστά τα έργα σου Κύριε!
Προλέγει το χαρακτήρα του παιδιού.
Τρέξαμε στον άγιο Πατέρα μας να πάρουμε την ευχή του για την γέννηση του παιδιού, κι εκείνος όλο αγάπη μας μίλαγε για το πώς θα είναι ο χαρακτήρας του, για τα χαρίσματά του. Ακόμη κι ότι θα γεννηθεί φυσιολογικά μας είπε. Ήρθε λοιπόν το πρώτο μας αγγελούδι και η χαρά όλων μας ήταν μεγάλη. Ο γέροντας χαρούμενος φώναξε: «άντε τώρα, παρ’ τους και κρύψ’ τους»! Η βοήθειά του στο μεγάλωμα του παιδιού ήταν μεγάλη για μας τους άπειρους. Μας συμβούλευε για την ανάπτυξή του, προσέχοντας να κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για το παιδί κι όχι ό,τι απλώς βόλευε εμάς ή θα άρεσε σ’ εμάς. Μου έλεγε: Τώρα αυτός ξέρει ότι τον αγαπάς, πρόσεξε να μην το εκμεταλλευτεί. Άφηνέ το να κλαίει, αλλά να το κυτάς και να προσεύχεσαι.
Να το χαϊδεύετε πριν γεννηθεί.
Σε λίγους μήνες, ήρθε το δεύτερο παιδί. Ο γέροντας βοηθούσε πάντα με τον τρόπο του. Τώρα να το αγαπάτε πιο πολύ, και να του το δείχνετε, παρά μετά όταν γεννηθεί. Να το χαϊδεύετε, να του λέτε να γίνει γερό, έξυπνο, όμορφο και αυτό τ’ ακούει. Η προσευχή θα βοηθήσει πολύ. Ήρθε η ώρα να γεννηθεί και το δεύτερο παιδί, μα ερχόταν ανάποδα και ήταν και μεγάλο. Οι γιατροί ετοίμαζαν χειρουργείο. Αλλά δεν πρόλαβαν ούτε να το πιάσουν όταν το παιδί μέσα από καταιγισμό υγρών γλίστρησε, ενώ όλος ο χώρος είχε πλημμυρίσει. Αμέσως το τηλέφωνο κτύπησε κι ακούσαμε τον γέροντα να ρωτά αν όλα πήγαιναν καλά. Πάλι ο Θεός δι’ ευχών του μας βοήθησε. Πατέρα σ’ ευχαριστούμε δεν αξίζουμε. Εκείνος απάντησε «έτσι σας ένοιωσα κι ευχήθηκα˙ «ο Θεός παιδί μου, αυτόν να ευχαριστήσουμε».
Γεννιέται τρίτο και τέταρτο παιδί.
Σύντομα μας ανήγγειλε την άφιξη του τρίτου μας παιδιού. Με τα χαρίσματά του το παρακολουθούσε που μεγάλωνε, την θέση του, το φύλο του, ακόμα μας περιέγραφε τον χαρακτήρα του. Πάλι όλα τα εμπόδια έπεσαν κι ο Θεός μας το χάρισε και αυτό γερό. Ο γέροντας ευλόγησε την βάπτισή του σφραγίζοντας την μεγάλη μας χαρά κι ευχαριστία σ’ αυτόν που έγινε μεσίτης στον ελεήμονα Κύριο να μας βοηθήσει.
Σε λίγους μήνες ήρθε και το τέταρτο παιδί, και πάλι όλα τα προβλήματα στη γέννησή του ξεπεράστηκαν με θαυμαστό τρόπο, διότι κι αυτό ήταν ανάποδα.
Ευλόγησε με την παρουσία του και την βάπτισή του λέγοντας: «Αυτά είναι θεία δώρα! Τώρα πρέπει να γίνετε άγιοι»! Ο Γέροντας αγαπούσε πολύ τα παιδιά, όταν έκλαιγαν τα έπαιρνε κοντά του και ησύχαζαν.
Να κάνετε δικό σας σπίτι.
Κάποτε μας είπε πως πρέπει να βιαστούμε να κάνουμε το δικό μας σπίτι. πρέπει να ξεκινήσετε. Απορούσαμε, δεν το είχαμε καν σκεφτεί κάτι τέτοιο, ήμασταν τελείως απροετοίμαστοι. Πώς, χωρίς λεφτά στην άκρη, να ξεκινήσουμε, όταν μάλιστα οι υποχρεώσεις μας τότε είχαν αυξηθεί και με τους γονείς που λόγω ηλικίας προστέθηκαν στην οικογένειά μας; Κι όμως οι δουλειές άρχισαν να αυξάνουν και το έργο να προχωρεί πέρα από τις δυσκολίες. Τότε ήρθε και το πέμπτο παιδί. Η ευχή του γέροντά μας, μας στήριζε και μας δυνάμενε στον αγώνα μας για τα παιδιά μας.
Η θεραπεία του τέταρτου παιδιού.
Τότε συνέβη ξαφνικά στο τέταρτο παιδί μία αδιαθεσία με ακατάσχετους εμετούς μέχρι που εξαντλημένο το πήγαμε στο νοσοκομείο. Κάτι που έδειξα οι εξετάσεις μετά στην αξονική φαίνεται να χάθηκε. Με τους ορούς το παιδί σιγά – σιγά άρχισε να βρίσκει τις αισθήσεις του, ενώ μία καινούργια εξέταση των γιατρών φαίνεται να το έβλαψε πολύ. Του έκαναν παρακέντηση και από τότε καθόταν στο κρεβατάκι του χωρίς να μπορεί να περπατήσει και πονούσε. Οι γιατροί δεν ήξεραν τι συνέβαινε, απλώς περίμεναν την εξέλιξή του, αλλά η κατάσταση χειροτέρευε.
Ξαφνικά μια μέρα χτυπά το τηλέφωνο και ακούω τον γέροντα να μου λέει: «πες μου ποιο ποδαράκι είναι αυτό, που δεν μπορεί να το πατήσει;». Δεν είχε προσέξει κανείς τίποτα ούτε οι γιατροί. Δεν ήξερα τι να πω. Ο γέροντας συνέχισε: «Εύχομαι να μην στερηθεί τις χαρές της ηλικίας της, αλλά κι αυτό να τρέχει και να παίζει χαρούμενο σαν όλα τα παιδιά». Τάχασα και τον ρωτούσα αν θα γίνει καλά, το παιδί. Κι εκείνος μου λέει: «Γι’ αυτό εγώ δεν ξέρω, αλλά εύχομαι στον Θεό. Προσευχήσου κι εσύ μαζί μου». Και ώ του θαύματος! Την άλλη μέρα το παιδί ήταν πράγματι όπως ευχήθηκε ο άγιος πατέρας. Τίποτα δεν θύμιζε την ταλαιπωρία του. Χαρούμενο ήρθε στο σπίτι κι άρχισε να παίζει κα να τρέχει με τ’ άλλα παιδιά. όλοι απορούσαν, δεν ήξεραν τι να πουν. Πώς ένα ανάπηρο παιδί την μία μέρα, γίνεται ένα υγιέστατο την άλλη; Μόνον ο Θεός θα μπορούσε να το κάνει αυτό το θαύμα, δι’ ευχών του αγίου Γέροντος. Είναι φανερό αυτό που λέει ο Απόστολος «Πολύ ισχύει δέησις δικαίου ενεργουμένη» (Ιακ. 5,16).
Όταν πήγαμε να ευχαριστήσουμε τον γέροντα το δέχθηκε σαν να μην συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο, αλλά απλά έλεγε: «όχι εγώ, ο Θεός».
Το έκτο παιδί έρχεται μαζί με το ιδιόκτητο σπίτι.
Έτσι πάντα η προσευχή του μας κάλυπτε και έδιωχνε κάθε δυσκολία μέχρι που ήρθε η στιγμή να πάμε στο σπίτι μας. Εν τω μεταξύ είχε γεννηθεί και το έκτο μας παιδί. Ήδη στο πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης ήταν αρκετά δύσκολη η μετακόμιση και σ’ ένα σπίτι που ακόμα είχε πολλές ελλείψεις.
Τόσες ήταν οι ευλογίες και οι ευχές του γέροντά μας, που το παιδί σταυρώνοντάς το πολλές φορές μέσα στην κοιλιά εσκίρτησε, δείχνοντας ίσως κι αυτό την ευγνωμοσύνη του και την ευχαριστία του στον άγιο γέροντα.
Τότε πήραμε πολλή δύναμη και κουράγιο για το νέο δρόμο, που άρχιζε για μας. Το σπίτι μας θαρρείς και το έλουζε η χάρις και το φως. Μαζί με τις φωνές των παιδιών μας έγινε ευχαριστία και δοξολογία προς τον Θεό για τις άπειρες ευεργεσίες Του σ’ εμάς.
Και σαν ελάχιστο σημείο τιμής και ευχαριστίας δώσαμε το όνομα του Γέροντα στο νέο μας παιδί, ο οποίος χαρούμενος ευχήθηκε ότι: «η οικογένεια αυξάνεται ραγδαία»! Τι ανείπωτη χαρά ήταν αυτή! Δεν εκφράζεται με λόγια αυτή η εμπειρία. Πράγματι ήρθε και το άλλο παιδί και μια νέα προσμονή για μας. Δύσκολα βέβαια γιατί η φροντίδα και η έγνοια των παιδιών έπεφτε βαριά, αλλά η ευχή του πάντα μας ανακούφιζε και ξεχνούσαμε τα βάρη μας.
Το έβδομο παιδί.
Πλησίαζε η γέννησίς του, αλλά η θέσις του ήταν εγκάρσια και υπήρχε πρόβλημα.
Πάλι τρέξαμε στον γέροντά μας, αλλά τον είδαμε καθιστό στο κρεβάτι του και πολύ καταβεβλημένο. Ο κόσμος περίμενε ουρά για να ζητήσει την ευχή και την συμβουλή του, μερικοί φώναζαν για την σειρά τους, ο γέροντας σκυφτός προσηύχετο χωρίς να μιλά. Έδειχνε το βλέμμα του τόση αγάπη, σαν να ήθελε όλους να μας κλείσει στην αγκαλιά του. Ιερείς είχαν φέρει να προσκυνήσει το «Τίμιο Ξύλο» και άκουσα πως τον ετοίμαζαν για το Άγιον Όρος. Περίμενα να τον δω, να πάρω την ευχούλα του, να μας δώσει κουράγιο. Πλησιάσαμε κι ευχήθηκε να μας ζήσει το παιδί. Την άλλη μέρα το υπερηχογράφημα το έδειξε σε πολύ κανονική και καλή θέση. Ήταν έτοιμο για να γεννηθεί. Πάλι δοξάσαμε το Θεό. Και πράγματι σε λίγες μέρες ήρθε γερό – γερό να μας δώσει νέες χαρές.
Περιμέναμε να γυρίσει όπως πάντα ο γέροντας και να πάρουμε την ευχή του, αλλά η είδησις ήρθε ξαφνικά, πως δεν θα τον είχαμε πάλι κοντά μας.
Υπάρχει όμως η αγάπη του, αυτή που μας έδειξε, όσο καιρό τον είχαμε κοντά μας, ότι δεν μπορεί αλλιώς παρά να βρίσκεται και τώρα δίπλα μας, να εύχεται για μας τους αδύνατους που παλεύουμε, παρακολουθώντας τις αναβάσεις και τις πτώσεις μας, και με τις ευχές του να μας στηρίζει, να προσεύχεται για τη σωτηρία μας.
Είθε μια μέρα να βρεθούμε όλοι μαζί τριγύρω του στον Παράδεισο, έτσι όπως μας μάζευε εδώ κοντά του και μας νουθετούσε και μας έκανε μετόχους των θείων του δώρων.*

Άφετε τα παιδία έρχεσθαι προς με
και μη κωλύετε αυτά.
Ιησούς Χριστός.

*Μετά την κοίμηση του γέροντος η Ε.Δ. απέκτησε το όγδοο παιδί της.

Από το βιβλίο: Θαυμαστά γεγονότα και συμβουλές του Γέροντος Πορφυρίου. Αθήναι, Σεπτέμβριος 2009.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.