Λέξεις με ειδικές ανάγκες – Τάκη Θεοδωρόπουλου.

Το τάδε «μπλόκο» έκλεισε συμβολικά την εθνική οδό για μισή ώρα. Ακούς αυτό το «συμβολικά» και συμπεραίνεις ότι ο δρόμος παρέμεινε ανοιχτός, απλώς οι συγκεντρωμένοι αγρότες παρίσταναν ότι τον έχουν κλείσει. Μη με ρωτάτε πώς τους φαντάζομαι ότι το παρίσταναν, με διάφορες παντομίμες ή ηχητικά που μετέδιδαν βροντές και κεραυνούς για να τρομάξουν τους οδηγούς. Μετά διαπιστώνεις ότι το «συμβολικά» έχει να κάνει με τη χρονική διάρκεια του αποκλεισμού. Είναι μόνον μισή ώρα και όχι 15 ημέρες ή ένα μήνα. Αρα πρόκειται για πραγματικό αποκλεισμό, ο οποίος όμως είναι βραχυχρόνιος.

Και αναρωτιέσαι. Μετά από πόση ώρα ο συμβολικός αποκλεισμός γίνεται πραγματικός; Και πώς ονομάζει η ψυχιατρική την ταύτιση του πραγματικού με το συμβολικό; Και γιατί δεν λένε ότι οι Χούθι της Υεμένης εξαπολύουν συμβολικά πυραύλους κατά των πλοίων που διαπλέουν την Ερυθρά χωρίς να πετύχουν κανένα; Ή δεν ξέρουν στόχο ή οι προμηθευτές τους Ιρανοί τους έχουν δώσει σκάρτο υλικό. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Πάντως μέχρι στιγμής τα χτυπήματά τους είναι «συμβολικά». Ανταποκρίνονται περισσότερο στον ορισμό από τους συμβολικούς αποκλεισμούς των αγροτών.

Κι αφού έχεις ξεμπερδέψει με τα συμβολικά μπλόκα και την παπαγαλία του δημοσιογραφικού λυρισμού, νέες περιπέτειες περιμένουν τη γλώσσα και τη δυνατότητα κατανόησης της πραγματικότητας. Αυτή τη φορά η λέξη κλειδί είναι η «παρέμβαση».

Διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου απέτρεψαν τη διεξαγωγή εξετάσεων εξ αποστάσεως διότι χάκαραν το σύστημα. Και δεν αρκέστηκαν να το κάνουν. Το διαφήμισαν κιόλας ως «παρέμβαση» συμπαράστασης στον αγώνα των φοιτητών. Για την ακρίβεια, στη μειονότητα των φοιτητών που υπερασπίζονται τις καταλήψεις. Οπως οι έφηβοι που κακοποιούν συνομηλίκους τους. Διαδίδουν τη βαρβαρότητά τους στο Διαδίκτυο.

Το θράσος με το θάρρος είναι συνώνυμα στα αρχαία ελληνικά. Υποθέτω ότι υπάρχει κάπου ένας νόμος που απαγορεύει σε υπαλλήλους να παρεμποδίζουν τη λειτουργία των οργανισμών που αμείβονται για να υπηρετούν. Εμαθα ότι το υπ. Παιδείας σκοπεύει να ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα για την υπόθεση. Δεν διώκεται αυτεπαγγέλτως; Μιλάμε για τη στρέβλωση της γλώσσας μας.

Και ο νους μας πάει σε λάθη γραμματικά ή συντακτικά. Δεν σκεφτόμαστε όμως την απαξίωση της σημασίας των λέξεων που χρησιμοποιούμε. Οι «συμβολικοί» αποκλεισμοί δρόμων από τους αγρότες είναι πραγματικοί αποκλεισμοί. Η δε «παρέμβαση» των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου είναι μια βίαιη πράξη, η μεταφορά των καταλήψεων σε ηλεκτρονική μορφή. Και για να μιλήσουμε επί της ουσίας. Εχουμε να κάνουμε με τον τρόπο που προσλαμβάνουμε τις διεκδικήσεις των κοινωνικών ομάδων εμείς οι υπόλοιποι.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Η Καθημερινή: 13 Φεβρουαρίου 2024

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.