26 Νοεμβρίου, μνήμη και του Νεομάρτυρος Γεωργίου του Χιοπολίτου: Συναξάριον, Ακολουθία, ηχογραφημένη ομιλία του Αρχιμ. Ανανία Κουστένη (αρχείο ήχου, mp3).

Τη κστ´ του αυτού μηνός (Νοεμβρίου), ο Άγιος Νεομάρτυς Γεώργιος, ο εκ Χίου και εν Κυδωνιαίς αθλήσας κατά το 1807, ξίφει τελειούται.

Γεωργίω μαχαίρα πρόξενον τέλους,
Αύτη δε τούτω πρόξενος και του στέφους.
Γεωργίου εκκαιεικάδι τάμεν αυχένα χαλκός.

Ο ένδοξος αυτός Νεομάρτυς, Γεώργιος ο Χιοπολίτης, γεννήθηκε στη Χίο. Ο πατέρας του ονομαζόταν Παρασκευάς, η δε μητέρα του Αγγερού. Σε ηλικία 18 μηνών, ορφανός από μητέρα, παραδόθηκε από τον πατέρα του να τον αναθρέψει η μητριά του. Σε παιδική ηλικία οι γονείς, παρέδωσαν τον Γεώργιο σε κάποιο λεπτουργό, Βισσετζή ονομαζόμενο, για να του μάθει την τέχνη του. Όταν κάποτε με το αφεντικό του ήλθε στα Ψαρά, για να φιλοτεχνήσουν το τέμπλο του ναού του Αγίου Νικολάου, ο Γεώργιος έφυγε με ορισμένους νέους στην Καβάλα. Εκεί συνελήφθη να κλέβει από έναν κήπο και παραδόθηκε στον κριτή. Για ν’ αποφύγει την τιμωρία, δέχτηκε τον Ισλαμισμό, περιτμήθηκε και ονομάστηκε Αχμέτ.

Σε ηλικία 10 χρονών, επέστρεψε στη Χίο κλαίγοντας και ομολογώντας τον Χριστό. Ο πατέρας του για να τον προφυλάξει τον μετέφερε σ’ ένα κτήμα του στις Κυδωνιές. Αργότερα, 22 χρονών, αρραβωνιάστηκε και ο αδελφός της μνηστής του, επειδή είχε μαζί του χρηματικές διαφορές, τον πρόδωσε στον Τούρκο διοικητή, ότι ενώ έγινε Μουσουλμάνος επανήλθε στον Χριστιανισμό. Βασανίστηκε σκληρά και αφού μέσα στη φυλακή κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων, το πρωί της 26ης Νοεμβρίου 1807 μ.Χ. του έκοψαν – με μαρτυρικό τρόπο – το κεφάλι λίγο-λίγο. Έτσι έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου, από τον αθλοθέτη Χριστό.

Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη των Αθηνών.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Ασματική Ακολουθία του ενδόξου Νεομάρτυρος Γεωργίου του εκ Χίου, και εν Κυδωνίαις αθλήσαντος – Οσίου Νικηφόρου του Χίου.zip

Ακολούθως σας παραθέτουμε ηχογραφημένη ομιλία του Αρχιμανδρίτου π. Ανανία Κουστένη, η οποία αναφέρεται στον Άγίο ένδοξο Νεομάρτυρα, Γεώργιο Χιοπολίτη τον νέο. Η μνήμη του τιμάται στις 26 Νοεμβρίου. Πρόκειται για «σειρά» ομιλιών που «πραγματοποιήθηκαν» στο ίδρυμα «Άγιος Νεκτάριος, οδός Ισαύρων 39, στα Εξάρχεια των Αθηνών. Η εν λόγω ομιλία αναμεταδόθηκε από τον ραδιοσταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας.

Άγιος Νεομάρτυς Γεώργιος Χιοπολίτης, ο νέος – ηχογραφημένη ομιλία του Αρχιμ. Ανανία Κουστένη.mp3

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.