Μεσα στα χρώματα και αρώματα της Ανοιξης η ματιά ξεκουράζεται, η καρδιά χαροποιείται και η ψυχή ανάγεται σε κάποιους άλλους λειμώνες, με άλλα μύρα και άλλη ωραιότητα. Ο χρυσοστομικός λόγος μας ξεναγεί:
Το λιβάδι και ο κατάφυτος τόπος αναψυχής είναι ευχάριστος, πολύ πιο ευχάριστη όμως είναι η ανάγνωση της Αγίας Γραφής. Γιατί εκεί υπάρχουν άνθη που μαραίνονται, ενώ εδώ νοήματα που δεν παλιώνουν ποτέ: εκεί ο ζέφυρος που φυσάει, ενώ στην Αγία Γραφή υπάρχει η αύρα του Αγίου Πνεύματος: εκεί τα αγκάθια περιτειχίζουν, εδώ η πρόνοια του Θεού ασφαλίζει τον άνθρωπο: εκεί η ευχαρίστηση από την εικόνα, ενώ στην Αγία Γραφή η ωφέλεια από τη μελέτη.
Γιατί στον πνευματικό λειμώνα της Αγίας Γραφής οι εντολές του Θεού αρδεύουν την ψυχή. Και όπως ακριβώς το δένδρο εκείνο που είναι φυτεμένο κοντά σε πλούσια και τρεχούμενα νερά — επειδή έχει αδιάκοπο το πότισμα — γίνεται ανίκητο σε κάθε ακαταστασία του καιρού, κι ούτε φοβάται τις καυτερές ακτίνες του ήλιου, ούτε υπολογίζει το λίβα, γιατί έχει στις φλέβες του πλούσια την υγρασία: έτσι κι η ψυχή εκείνη που αντλεί συνεχώς από την πηγή της Αγίας Γραφής — επειδή συγκρατεί εντός της τα νάματα και τη δροσιά του Αγίου Πνεύματος — γίνεται ανίκητη σε κάθε κατάσταση πραγμάτων, και είτε αρρώστια, είτε περιφρόνηση, είτε συκοφαντία, είτε θάνατος, είτε και όλα τα δεινά να πέσουν πάνω σ’ αυτή την ψυχή, εύκολα τα αποκρούει, γιατί την παρηγορεί ο Θεός, αφού η ανάγνωση της Αγίας Γραφής είναι ομιλία του Θεού.
Επιπλέον, όπως το δένδρο εκείνο που βρίσκεται κοντά σε ρυάκια και πηγές, έχει θαλερό το φύλλωμα και είναι γεμάτο καρπό, κατά παρόμοιο τρόπο κι ο άνθρωπος που μελετά αδιάκοπα την Αγία Γραφή, αποθηκεύει στην ψυχή του το μέλι της θείας διδασκαλίας, που ευφραίνει τη συνείδηση, νευρώνει το λογισμό, ριζώνει την αρετή.
Μάϊος. Ανοιξη. Κι η φύση καθρέπτης της ομορφιάς και της χαράς.
Στον πνευματικό λειμώνα της Αγίας Γραφής καθρεπτίζεται η ψυχή, ωραϊζεται, κουφίζεται και υπόπτερος πλέον, απολαμβάνει πολλή τη γαλήνη και την ησυχία μέσα στην αέναη πάλη για κάθαρση και αγιασμό.
Κ.Μ.
Από το περιοδικό: «Η δράσις μας», τεύχος Μαϊου 2008.