07 Σεπτεμβρίου, μνήμη του Αγίου ενδόξου Μάρτυρος Σώζωντος: Συναξάριον, Ακολουθία.

Τη Ζ’ του αυτού μηνός (Σεπτεμβρίου), Μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Σώζοντος.

Αντείχε Σώζων σώματος προς αικίας,
Προς τον μόνον σώζοντα την ψυχήν βλέπων.
Εβδομάτη Σώζων θάνε, τυπτόμενος χρόα λαμπρόν.

Σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη του αγίου μάρτυρα Σώζοντος. Ο άγιος Σώζων είναι από το μέγα πλήθος των άσημων εκείνων ανθρώπων, που έγιναν γνωστοί και το όνομά τους έμεινε στην εκκλησία, για την τιμή που αξιώθηκαν να μαρτυρήσουν και να δώσουν το αίμα τους για τον Ιησού Χριστό. Ούτε σοφός ήταν ούτε πλούσιος ούτε ιερέας της εκκλησίας ούτε επίσκοπος. Ήταν ένας βοσκός, που έβοσκε στο βουνό τα πρόβατά του και με πολύ κόπο έβγαζε το ψωμί του για να ζήσει. Τί καλύτερο τάχα για έναν τίμιο άνθρωπο; Όλα τα άλλα, που επιθυμούν και με κάθε τρόπο προσπαθούν να αποκτήσουν οι πολλοί των ανθρώπων, δεν έχουν τόση αξία, όση το να τρώγει κανείς το ψωμί του με τον κόπο του.

Ο άγιος Σώζων ήταν από τα μέρη της Λυκαονίας, δηλαδή από την Καππαδοκία, γιατί η Λυκαονία είναι επαρχία της Καππαδοκίας. Έβοσκε τα πρόβατά του στο βουνό, μα δεν φρόντιζε μόνο για το κοπάδι του, αλλά και για το ποίμνιο του Χριστού. Ήξερε με απλό τρόπο να κηρύττει το Ευαγγέλιο και να φέρνει ανθρώπους στην εκκλησία. Γιατί η εκκλησία δεν έχει μόνο σοφούς διδασκάλους και θεολόγους, αλλά και απλούς ανθρώπους, όπως οι πρώτοι απόστολοι, που με θείο φωτισμό γίνονται κήρυκες του Ευαγγελίου. Και ένας απλός βοσκός έχει θέση κοντά στους θεολόγους, όταν φλέγεται από την πίστη και την αγάπη να μεταδώσει την αλήθεια της σωτηρίας στους ανθρώπους, που συναντά στο δρόμο της ζωής του.

Το βουνό και η ερημιά φέρνουν πάντα τον άνθρωπο κοντύτερα στο Θεό. Έτσι ο Μωυσής, βόσκοντας τα πρόβατα στο όρος Χωρήβ, είδε τη βάτο να φλέγεται και ήκουσε τη φωνή του Θεού. Το ίδιο κι ο βοσκός Σώζων˙ είδε όραμα, που του έλεγε να φανερωθεί πως ήταν χριστιανός. Κατέβηκε λοιπόν σε μια πόλη και μπήκε σ’ έναν ναό ειδωλολατρικό. Εκεί, χωρίς να τον δουν, έκοψε το χρυσό χέρι από ένα άγαλμα, το πούλησε και έδωκε τα χρήματα στους φτωχούς. Πίστευε πως αυτό που έκαμε ήταν σωστό. Μα όταν ύστερα είδε πως οι ειδωλολάτρες έπιαναν και βασάνιζαν αθώους και ανεύθυνους ανθρώπους, παρουσιάσθηκε κι ομολόγησε την πράξη του, αλλά και την πίστη του ότι ήταν χριστιανός.

Εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε τη συνέχεια. Στην ανάκρισή του μπροστά στον ηγεμόνα, ο Σώζων στάθηκε θαρραλέος. Καθώς ήταν άπλαστος άνθρωπος, με τον τρόπο που απαντούσε, με μια απόλυτη ευθύτητα και ειλικρίνεια, έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τον ηγεμόνα. Ο Ιησούς Χριστός έλεγε ακριβώς στους μαθητές του και αποστόλους˙ «Μη προμελετάν απολογηθήναι. Εγώ γαρ δώσω υμίν στόμα και σοφίαν, ή ου δυνήσονται αντειπείν ουδέ αντιστήναι πάντες οι αντικείμενοι υμίν». Βέβαια η νίκη των μαρτύρων δεν είναι να σώσουν τη ζωή τους, αλλά να μην αρνηθούν την πίστη τους και χάσουν την ψυχή τους. Οι άγιοι φοβούνται όχι εκείνους που μπορούνε να τους πάρουν το σώμα, αλλά εκείνους που μπορεί «και ψυχήν και σώμα απολέσαι».

Και στον άγιο Σώζοντα εφαρμόσθηκε η γνωστή μέθοδος των βασανιστηρίων, από τα ελαφρότερα στα βαρύτερα, για να μην πεθάνει γρήγορα ο κατάδικος, αλλά να βασανίζεται περισσότερο. Η σκληρότητα των βασανιστηρίων ήταν κάθε φορά ανάλογη με την απανθρωπία και την ψυχική πώρωση των βασανιστών. Έτσι και τον άγιο Σώζοντα, πρώτα του φόρεσαν υποδήματα γεμάτα μέσα αιχμηρά καρφιά και τον έβαλαν να τρέχει˙ τα καρφιά έμπαιναν στα πόδια του και τον τρυπούσαν ως το κόκκαλο. Ύστερα τον έδειραν ανελέητα, ώστε να διαλυθεί το σώμα του και να φανούν τα μέσα του. Το αίμα έτρεχε βρύση και κοκκίνιζε το χώμα και πότιζε το δένδρο της πίστης. Αντί με νερό, με αίμα ποτίζεται το δένδρο της πίστεως.

Έτσι «ανεπαίσχυντα», χωρίς δηλαδή να ντροπιαστεί, ο γενναίος μάρτυρας Σώζων παρέδωσε την ψυχή του στα χέρια του Θεού. Για να μην πάρουν οι χριστιανοί το κομματιασμένο σώμα και το θάψουν, οι βασανιστές θελήσανε να το κάψουν, αλλά τότε έγινε κάτι, που ήλθε σαν απάντηση του Θεού. Μια φοβερή βροντή από τον ουρανό και μια δυνατή βροχή κατατρόμαξε τους κακούργους, που σκορπίστηκαν, χωρίς να επιτύχουν το σκοπό τους. Οι χριστιανοί πήραν ύστερα κι έθαψαν το άγιο λείψανο και η εκκλησία κράτησε ζωντανή την ιερή μνήμη του αγίου Μάρτυρα. Σώζων το όνομά του και σώζει με το παράδειγμα και με τις πρεσβείες του προς το Σωτήρα Χριστό τους πιστούς που τιμούν και εορτάζουν σήμερα την ιερή μνήμη του. Αμήν.

Από το βιβλίο:

ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Λ. ΨΑΡΙΑΝΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΜΨΥΧΟΙ
(Εξαπλά β’)
ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΑ

Η/Υ επιμέλεια, Σοφίας Μερκούρη.

Ασματική Ακολουθία εις τιμήν και μνήμην του Αγίου Μάρτυρος Σώζοντος.rar

Παράβαλε και:
07 Σεπτεμβρίου, μνήμη και της Οσίας Κασσιανής της Υμνογράφου: Βίος, Ακολουθία.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.