«Τι φτερούγισμα, παιδί μου, οι άγγελοι! Το τι γίνεται μέσα εδώ στο Ιερό κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας δε λέγεται…».

Ο μακαριστός πατήρ Ιάκωβος Τσαλίκης μας λέει τα όσα γίνονται μέσα στη Θεία Λειτουργία. Ο άγιος αυτός Ιερεύς και Λειτουργός του Υψίστου, μου είπε σε μια επίσκεψη μου στο μοναστήρι τα εξής:

«Οι χριστιανοί μας, πάτερ μου, είναι δυστυχώς τυφλοί πνευματικά και δεν βλέπουν τα όσα γίνονται μέσα στη Θεία Λειτουργία. Μια φορά λειτουργούσα και δεν μπορούσα να κάμω την Μεγάλη Είσοδο. Στο Χερουβικό καθηλώθηκα μπροστά στην Αγία Τράπεζα, ακίνητος απ’ αυτά πού έβλεπα… Η μία θεωρία διεδέχετο την άλλη.

– Τί έβλεπες, πατέρα μου; τον ρώτησα εκστατικός.

Αλλά εκείνος δεν μου απάντησε και συνέχισε:

– Ο ψάλτης συνεχώς επαναλάμβανε «ως τον Βασιλέα των όλων υποδεξόμενοι…», οπότε ξαφνικά νιώθω κάποιον να με σπρώχνη στον ώμο και να με οδηγεί στην Αγία Πρόθεσι. Νόμισα πώς ήταν ο ψάλτης και είπα μέσα μου: «Ο ευλογημένος! Τόση ασέβεια! Μπήκε από την Ωραία Πύλη και με σπρώχνει;»! Οπότε γυρίζω και βλέπω μια τεράστια φτερούγα, πού την είχε περάσει ο Αρχάγγελος από τον ώμο μου και με οδηγούσε να κάμω την Μεγάλη Είσοδο!…

Το τί γίνεται εδώ μέσα στο Ιερό κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας δεν λέγεται…». Αυτά περίπου μου είπε και εθαύμασα…

«Πολλές φορές δεν μπορώ ν’ αντέξω, απ’ αυτά πού βλέπω, και κάθομαι στην καρέκλα, οπότε ορισμένοι συλλειτουργοί μου νομίζουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μου και ανησυχούν…, αλλά δεν ξέρουν τί βλέπω και τί ακούω… Τί φτερούγισμα, παιδί μου, οι Άγγελοι!… Τί φτερούγισμα!… Μόλις ο Ιερεύς πει το «Δι’ ευχών», φεύγουν οι ουράνιες Δυνάμεις και μέσα στο Ιερό έχουμε πλέον απόλυτη ησυχία…».

Από το βιβλίο: Εμπειρίες κατά την Θεία Λειτουργία. Του Πρωτοπρεσβυτέρου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Pentapostagma.gr: 07 Νοεμβρίου 2014.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.