Θεοφάνεια στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, μετά από 42 χρόνια!

Σε μια παράξενη συγκυρία (;) η μεγάλη θρησκευτική εορτή των Θεοφανείων έγινε φέτος μια ευκαιρία επανένωσης με την διαδρομή του Ελληνισμού, ειδικά σε γεωγραφικά σημεία που τα βαρύνει ιδιαίτερα η ιστορία. Έτσι, μετά τον επίσημο εορτασμό στη Σμύρνη μετά από 94 χρόνια, είχαμε γιορτή των Θεοφανείων και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, μετά από 42 ολόκληρα χρόνια.

Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος η Πόλη μας», Παύλος Ιακώβου, στους εορτασμούς παρευρέθηκαν γύρω στα 1.200 άτομα. Είπε ακόμα ότι το παρών τους έδωσαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και βουλευτές της Αμμοχώστου. «Νοιώσαμε μεγάλη συγκίνηση αλλά δυστυχώς πρέπει να επιστρέψουμε πίσω. Ευελπιστούμε όμως ότι το 2016 θα είναι η χρονιά της επιστροφής», πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου.

  Η Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανείων τελέστηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου. Ακολούθησε στη θαλάσσια περιοχή της «Γλώσσας» η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων, ενώ δεκάδες ήταν οι κολυμβητές που έπεσαν στην παραλία της πόλης-φάντασμα (από τον καιρό της εισβολής) για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.   

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Κιβωτός.gr: 06 Ιανουαρίου 2016.

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.