Η Ελληνική γλώσσα με βοτανικούς όρους – Ανδρέα Χατζηχαμπή.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗΣ

Πολυετής, πολύκλαδη, σαρκώδης,
ολόρθη, έμμορφη, αγαπημένη,
ανεμοχωρούσα πολύμορφους
απαστράπτοντες κρυστάλλους,
μονήρη, επάκρια, ακέραια,
λευκά πολυπέταλα άνθη,
σε δρυμούς παγερούς και
θερμούς σταχυώνες,
σε βραχώδη πρανή και
βαλτώδεις λειμώνες,
σε κορφές φωτεινές και
φαράγγια σκιώδη,
του κόσμου υψίπεδο,
η ελληνική μας η γλώσσα.

Ανδρέας Χατζηχαμπής

Από τη συλλογή του «Στην Ακτή των ποιητών»

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ του ΑΝΔΡΕΑ ΧΑΤΖΗΧΑΜΠΗ

Ο Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής γεννήθηκε στη Λευκωσία και μεγάλωσε στη Λάρνακα. Είναι νυμφευμένος με τη Δήμητρα Παρασκευά από το Λευκόνοικο και έχουν τρία παιδιά (την Κυριακή, τη Δέσποινα και τον Χαράλαμπο).

Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «Βιολογία διατήρησης απειλούμενων παράκτιων οικοσυστημάτων της Κύπρου». Εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών. Δίδαξε σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εργάζεται στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Ζει στη Λεμεσό και είναι δραστήριο στέλεχος της κοινωνικής και πνευματικής ζωής της πόλης. Είναι μέλος σε πολλά σωματεία και οργανώσεις, συμμετέχοντας στα Διοικητικά τους Συμβούλια. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης».

Δημοσίευσε τρεις (3) Ποιητικές Συλλογές. Ποιήματα, μελέτες και άρθρα σε έγκριτα περιοδικά της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Ποιήματά του μεταφράστηκαν στα Ιταλικά, Σέρβικα και στα Γερμανικά.

Ανθολογήθηκε σε διάφορες ποιητικές ανθολογίες. Δημοσίευσε επίσης κείμενα λογοτεχνικής κριτικής.

Απέσπασε το Α’ Πανελλήνιο Βραβείο Ποίησης (Μικρής Ποιητικής Συλλογής) σε πανελλήνιο διαγωνισμό.

Ο Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής έχει συμμετάσχει επίσης σε δεκάδες τοπικά και διεθνή επιστημονικά και εκπαιδευτικά συνέδρια, παρουσιάζοντας αποτελέσματα της επιστημονικής του εργασίας. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία, άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων μετά από επιστημονική αξιολόγηση – κρίση, άρθρα σε βιβλία και ερευνητικές εκθέσεις / μελέτες.

Συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών δημιουργώντας δίκτυα συνεργασίας με πολλά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ).

Εκπαιδευτικές επιμορφωτικές ραδιοφωνικές εκπομπές που επιμελήθηκε και παρουσίασε, είχαν μεγάλη απήχηση και βραβεύθηκαν από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Εταιρεία Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης»

Κατηγορίες: Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.