Αναγνωσταράς Δημήτριος – Κώστα Δ. Παπαδημητρίου.

%ce%a3%cf%86%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%94%ce%af%ce%b1%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%a3%cf%85%ce%ba%ce%b9%ce%ac%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%bf%cf%85%ce%b4%ce%b5

Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς κλεφταρματολούς της Τουρκοκρατίας, δραστήριο Απόστολο της Φιλικής Εταιρίας και οπλαρχηγό κατά την Επανάσταση του 1821. Γεννήθηκε το 1760 στο χωριό Αγρίλος, όπου ξεχείμαζαν οι κάτοικοι του χωριού Πολιανή, στην Αρκαδία.

Εξηνταπεντάχρονος πια ανέλαβε την αρχηγία στην άμυνα της Σφακτηρίας. Οι Έλληνες έπαθαν εκεί πανωλεθρία σ’ αυτό το νησάκι. Εκεί, τον Αναγνωσταρά τον σκότωσαν οι Αραπάδες του Ιμπραήμ, κόβοντας τον κομματάκια, ενώ αυτός τους έβριζε μέχρι που ξεψύχησε, στις 26 Απριλίου 1825.

Από το βιβλίο του Κώστα Δ. Παπαδημητρίου: «ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΩΡΕΣ -ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΟΓΙΑ των ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ του 21.» Αθήνα, Φλεβάρης 1993.

Δημοσιεύθηκε στην Άρθρα, Ιστορικά. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.