10 Δεκεμβρίου, μνήμη των Αγίων Μαρτύρων, Μηνά του καλλικελάδου, Ερμογένους και Ευγράφου: Συναξάριον, Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών.

%ce%86%ce%b3%ce%b9%ce%bf%ce%b9-%ce%95%cf%81%ce%bc%ce%bf%ce%b3%ce%ad%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%95%cf%8d%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%82-10-%ce%94%ce%b5%ce%ba%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%81

Τη Ι’ του αυτού μηνός (Δεκεμβρίου), μνήμη του αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ερμογένους του Αθηναίου, του εν Αλεξανδρεία καρτερώς, συν Μηνά τω Καλλικελάδω, και Ευγράφω εναθλήσαντος.

Μηνά μάρτυρος ακολουθήσας τρίβοις συν αυτώ,
Ερμόγενες, ήθλησας χαίρων.
Τμηθείς οΜηνάς, καν κελαδείν ουκ έχη,
Φιμοί κελαδούν δυσσεβείας το στόμα.
Την δυσσέβειαν εκπτύσας Ερμογένης,
υπήρξε Μάρτυς ευσεβείας εκ ξίφους.
Τας εκ μαχαίρας, Εύγραφε, τρώσεις φέρων,
οξύς Θεού κάλαμος ώφθης ευ γράφων.
Ευκέλαδος δεκάτη Μηνάς ξίφει αυχένα δώκεν.

%ce%86%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%9c%ce%b7%ce%bd%ce%ac%cf%82-%ce%bf-%ce%9a%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ad%ce%bb%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%82-10-%ce%94%ce%b5%ce%ba%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%81%ce%af%ce%bf

Ο ΆΓΙΟς Μηνάς ήταν Αθηναίος και από την οικογένεια του ειδωλολάτρης. Όταν όμως εκπαιδεύτηκε και μορφώθηκε αρκετά, διαπίστωσε ότι η πολυθεϊα ήταν μάλλον ψέμα και πλάνη. Στη μελέτη των φιλοσόφων επίσης, δεν μπόρεσε να βρει κάτι το αληθινό. Τότε προχώρησε στη μελέτη χριστιανικών συγγραμμάτων. Έπειτα του Ευαγγελίου, όπου και βρήκε αυτό πού τον γέμιζε ψυχικά, δηλαδή το φως και την αλήθεια. Έτσι, ο Μήνας έγινε χριστιανός.

Αργότερα, ο βασιλιάς Μαξιμίνος (311 – 313 μ.Χ.) (κατ’ άλλους ο Μαξιμιανός [286 – 305 μ.Χ]) , μη γνωρίζοντας ότι είναι χριστιανός, τον έκανε έπαρχο Αλεξανδρείας. Αλλά όταν ο βασιλιάς αυτός διέταξε διωγμούς στην πόλη αυτή, ο Μηνάς όχι μόνο δεν εξετέλεσε τη διαταγή, αλλά και συνετέλεσε στο να πληθυνθούν οι χριστιανικές τάξεις.

Τότε ο Μαξιμίνος έστειλε νέο έπαρχο, τον Αθηναίο λόγιο Ερμογένη. Αυτός, τηρώντας το γράμμα του νόμου, βασάνισε σκληρά το Μηνά και τον έκλεισε στη φυλακή, για να πεθάνει εκεί μέσα από τις πληγές του. Μετά από καιρό, όταν ο Ερμογένης έστειλε να διαπιστώσουν αν και πότε πέθανε ο Μηνάς, διαπίστωσαν ότι όχι μόνο δεν είχε πεθάνει, αλλά και οι πληγές του θεραπεύθηκαν. Τότε δημόσια τον ρώτησε πως έγινε αυτό. Ο Μηνάς απάντησε ότι θεραπεύθηκε την ώρα πού πεσμένος στο έδαφος έψαλλε: «Εάν πορευθώ εν μέσω σκιάς θανάτου, ου φοβηθήσομαι κακά, ότι συ μετ’ εμού ει Κύριε» (Ψαλμός κβ’ 4). Εάν δηλαδή αντικρίσω το θάνατο, δε θα φοβηθώ μήπως πάθω κακό, διότι συ είσαι μαζί μου, Κύριε. Η απάντηση είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει χριστιανός ο Ερμογένης και ο Εύγραφος που ήταν γραμματικός του Μηνά. Αργότερα, όλους μαζί τους αποκεφάλισαν.

Η αδιάφθορη γλώσσα του Αγίου Μηνά βρίσκεται στη Μονή Λειμώνος Λέσβου. Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στη Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους και στο Μουσείο Μπενάκη των Αθηνών.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Εις τιμήν και μνήμην των, Ερμογένους, Μηνά του Καλλικελάδου και Ευγράφου: Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών – Χαραλάμπους Μπούσια.rar

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.