2017: Προσμονή.

2017, πυροτεχνήματα

Καινούργια χρονιά! Και οι άνθρωποι περιμένουν να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες. Τους οδηγεί η ελπίδα να στοχάζονται, να υποθέτουν, να εύχονται αυθόρμητα ο ένας στον άλλο: «Καλή Χρονιά»! Τους οδηγεί η αναμονή του καλού, η προσδοκία για το καλύτερο!

Τι εκφράζει αυτό το «Καλή»;
Να είναι ειρηνική, χωρίς αναστατώσεις, χωρίς πολέμους, χωρίς καταστροφές. Και για κάθε ηλικία, για κάθε περίπτωση, για κάθε άνθρωπο κρύβει κι ένα ιδιαίτερο περιεχόμενο.

Για τον μαθητή να πάει καλά στο σχολείο, για τον φοιτητή να τελειώσει με τα μαθήματα που χρωστάει, για τον οικογενειάρχη να βγει πέρα στα έξοδα που έχουν αυξηθεί. Για κάθε άνθρωπο να έχει υγεία, να προκόβει στη δουλειά του, να είναι καλά οι δικοί του. Να διατηρηθεί η ειρήνη στον κόσμο, να σταματήσουν σ’ όλα τα μέρη της γης οι πόλεμοι. Να ζουν ήρεμα οι οικογένειες, να βρίσκουν αληθινή αγάπη τα παιδιά.

Καλή Χρονιά!
Μέσα στην αβεβαιότητα για κάθε καινούργια ημέρα, ενδόμυχη είναι η ανθρώπινη επιθυμία, να είναι η καινούργια χρονιά προ πάντων ειρηνική. Τα ακούσματα μακρινών ή κοντινών συγκρούσεων ανησυχούν την ψυχή, αναστατώνουν το πνεύμα. Γιατί δεν σταματούν οι πόλεμοι; Γιατί δεν ζουν ήσυχοι οι άνθρωποι στο δικό τους χώρο; Τι επιδιώκουν; Τι διεκδικούν;

Κάποτε οι απαντήσεις δεν έχουν δικαιολογία. Φαίνονται παράξενες. Θέλουν να μεγαλώσουν το δικό τους τόπο; Να μεγαλώσουν τη χώρα τους με ξένες κατακτήσεις; Να δείξουν τη δύναμή τους με την έκταση γης;…

Καλή Χρονιά!
Συνηθισμένη αλλά και αυθόρμητη ευχή. Πάντοτε κάθε καινούργιο είναι φορτισμένο με ελπίδες. Συνυφασμένο με προσμονή. Κάτι καλύτερο να γίνει.
Αυτό επιθυμεί και εύχεται κάθε ψυχή.

Από το: Περιοδικό «Η Δράση μας», Τεύχος 545, Ιανουάριος 2017, σελ. 19

Κατηγορίες: Άρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.