Η δευτέρα προς Θεσσαλονικείς επιστολή του Αποστόλου Παύλου: Το Πρωτότυπο κείμενο και η Νεοελληνική ερμηνευτική απόδοσή του από τον Παναγιώτη Ν. Τρεμπέλα (κείμενα και αρχεία ήχου, mp3).

Οι δύο προς Θεσσαλονικείς Επιστολές

Ο απόστολος Παύλος επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη γύρω στο 52 μ. Χ. κατά τη διάρκεια της δεύτερης αποστολικής του περιοδείας. Συνοδευόταν από τον Σίλα και τον Τιμόθεο κι ερχόταν απ’ τους Φιλίππους, όπου είχε υποστεί κακοπάθειες και φυλάκιση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Πράξεις (ιζ’ 1-10), ο Απόστολος, αφού ήλθε στη Θεσσαλονίκη, απευθύνθηκε πρώτα στους Ιουδαίους. Τους μίλησε τρία συνεχόμενα Σάββατα διαγγέλλοντας ότι ο Ιησούς είναι ο Μεσσίας με βάση τις προφητείες της Αγίας Γραφής. Έτσι ιδρύθηκε η Εκκλησία της Θεσσαλονίκης, η οποία περιέλαβε λίγους βέβαια Ιουδαίους, μεγάλο όμως πλήθος από προσήλυτους και εθνικούς και γυναίκες πολύ πιθανόν της ανωτέρας τάξεως. Αυτό διήγειρε το φανατισμό των Ιουδαίων εκείνων που δεν πίστεψαν στο κήρυγμα του Παύλου, οι οποίοι και υποκίνησαν διωγμό εναντίον του. Ο διωγμός αυτός σε λίγο επεκτάθηκε και εναντίον όλων των Χριστιανών της Θεσσαλονίκης.

Εξαιτίας του διωγμού αυτού ο απόστολος Παύλος αναγκάστηκε να φύγει όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από τη Βέροια. Κι όταν έφθασε στην Αθήνα, έστειλε από εκεί στη Θεσσαλονίκη τον Τιμόθεο, για να ενισχύσει τους Χριστιανούς που βρίσκονταν σε διωγμό. Οι ειδήσεις που μετέδωσε κατόπιν ο Τιμόθεος για τους Θεσσαλονικείς στον Παύλο, ο οποίος ήδη βρισκόταν στην Κόρινθο, του έδωσαν την αφορμή να τους γράψει γύρω στα τέλη του 52 μ. Χ. την πρώτη του επιστολή. Μ’ αυτή θέλει αρχικά να εκφράσει τη χαρά του για τη σταθερότητά τους μέσα στους διωγμούς και τους πειρασμούς, να τους επιστήσει όμως και την προσοχή σε μερικά ολέθρια κατάλοιπα από τις προηγούμενες ειδωλολατρικές τους συνήθειες και κακίες. Τέλος να τους πληροφορήσει για την ανάσταση των νεκρών κατά τη δευτέρα παρουσία του Κυρίου.

Και τη δεύτερη επιστολή του προς τους Θεσσαλονικείς την έγραψε ο Απόστολος από την Κόρινθο λίγους μήνες μετά την πρώτη. Πήρε αφορμή είτε από επιστολή που του έστειλαν οι Θεσσαλονικείς μόλις έλαβαν την πρώτη, είτε από πληροφορίες που στο μεταξύ πήρε ο Απόστολος για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

Η δευτέρα προς Θεσσαλονικείς επιστολή του Αποστόλου Παύλου (πρωτότυπο κείμενον).rar

Η δευτέρα προς Θεσσαλονικείς επιστολή του Αποστόλου Παύλου – Νεοελληνική ερμηνευτική απόδοση, Παναγιώτου Ν. Τρεμπέλα.
Διαβάστε την.rar
Ακούστε την.mp3

Παράβαλε και:
Η Καινή Διαθήκη μετά συντόμου ερμηνείας υπό Παναγιώτου Ν. Τρεμπέλα (Αρχεία ήχου, mp3).

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Προς ακρόασιν. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.