Όσιος ΝΕΣΤΩΡ ο χρονογράφος, της Κιεβο-Πετσέρσκαγια Λαύρας – Ι. Μ. Παρακλήτου Αττικής.

Ο Όσιος Νέστωρ έζησε στη σεβάσμια μονή των Σπηλαίων στα χρόνια των μακαρίων πατέρων Αντωνίου και Θεοδοσίου, και κατέγραψε με περισσή σοφία τα περιστατικά της μεταφυτεύσεως του μοναχικού βίου από τον Άθωνα στη Ρωσία. Γεννημένος στο Κίεβο το 1050, ήρθε δεκαεπτά χρονών στην Πετσέρσκαγια, «ποθών τον βίον της ασκήσεως». Την εποχή εκείνη ο όσιος Αντώνιος είχε αποσυρθή και ασκήτευε απομονωμένος στο σπήλαιο, ενώ ο μακάριος Θεοδόσιος ήταν απασχολημένος με την ανοικοδόμηση της μονής.
Πριν ακόμη γίνη μοναχός, ο θεοφώτιστος Νέστωρ διδάχτηκε στο ιερό κοινόβιο των οσίων τις μοναχικές αρετές. Σ’ όλες κοπίαζαν πάντοτε πρώτοι, δίνοντας το παράδειγμα και στους άλλους αδελφούς, οι όσιοι πατέρες Αντώνιος και Θεοδόσιος. απ’ αυτή την «ιεράν ξυνωρίδα» ο θεσπέσιος νέος με προθυμία και ταπείνωση δεχόταν κάθε συμβουλή, πίνοντας αχόρταγα τα θεία νάματα που ανέβλυζαν από τα δύο φωτισμένα «στόματα του Λόγου».
Μετά τα μακάρια τέλη των οσίων Αντωνίου και Θεοδοσίου ο ιερός Νέστωρ, που με τη βιοτή και την πολιτεία του είχε δείξει πως ήταν ήδη δόκιμος σε κάθε αρετή, αξιώθηκε να λάβη από τα χέρια του ηγουμένου Οσίου Στεφάνου το άγιο μοναχικό σχήμα. Αργότερα τιμήθηκε και με τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης, χειροτονήθηκε δηλαδή διάκονος.
Το 1080, ο όσιος συνέγραψε το μαρτύριο των αγίων πρωτομαρτύρων Μπόρις και Γκλεμπ, καθώς και το βίο του οσίου Θεοδοσίου.
Όταν η αδελφότης της Λαύρας αποφάσισε το 1091 να κάνη την ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του οσίου Θεοδοσίου, στο μακάριο Νέστορα έλαχε, όπως είδαμε, η τιμή να τα βρη, μετά από ολονύκτιο κοπιαστικό σκάψιμο, και να είναι αυτόπτης μάρτυρας των μεγάλων θαυμάτων που συνέβησαν τότε.
Το 1113 έγραψε το περίφημο Χρονικό του, που περιλαμβάνει τη ρωσική ιστορία από το 850 ως το 1110.
Ο όσιος, χωρίς να σταματήση ποτέ τη συγγραφή, εκοιμήθη ειρηνικά το 1114. Ο Κύριος τον δόξασε κι αυτόν με την αφθαρσία του τιμίου λειψάνου του.

Από το βιβλίο: «Πατερικόν των σπηλαίων του Κιέβου.»
Διηγήσεις από τη ζωή και τα κατορθώματα των οσίων πατέρων της Κιεβο-Πετσέρσκαγια Λαύρας.
Έκδοση δέκατη
Ιερά Μονή Παρακλήτου Ωρωπός Αττικής, 2009

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.