Ο Αγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός και ομολογητής, ο εκ Γεωργίας: Η διδασκαλία του περί καλοσύνης – ΜΑΛΧΑΖΙ ΤΖΙΝΟΡΙΑ.

-Ο Θεός μας ζητάει οι καλές πράξεις που κάνουμε να πηγάζουν από την καρδιά μας. Ό,τι καλό κάνουμε στους άλλους, το κάνουμε για τον Κύριο.1 Όταν κάνεις το καλό, ανεβαίνεις μια σκάλα. Όταν αμαρτάνεις, την κατεβαίνεις. Κι αυτό συμβαίνει σ’ όλη μας τη ζωή.
1. Βλ. Ματθ. 25, 40.

-Όταν εκφράζεις σε κάποιον τον πόνο σου ή ένα παράπονό σου, πρέπει πρώτα να λες: «Ο Θεός να σε φυλάει». Ν’ απευθύνεσαι σε όλους με λέξεις αγαθές. Η καλή λέξη έχει μεγάλη δύναμη. Η καρδιά σου ανήκει σε Αυτόν που την έπλασε, μας συμβούλευε πάντα ο Γέροντας.

Μια πιστή καθώς πήγαινε στη Μτσχέτα, γλίστρησε κι έπεσε στην πλατφόρμα του τρένου. Οι άνθρωποι που την είδαν τη βοήθησαν αμέσως και τη συνέφεραν με ένα ποτήρι νερό, όπως μας διηγήθηκε η ίδια. Ύστερα όταν έφτασε στο κελί του π. Γαβριήλ, εκείνος είπε:
-Όταν ο άνθρωπος κοντεύει να λιποθυμήσει, του δίνουν αμέσως ένα ποτήρι νερό. Ακόμη κι αυτό έχει μεγάλη δύναμη. Να κάνετε καλές πράξεις και, ενώπιον του Θεού, ούτε ένα ποτήρι νερό δεν θα πάει χαμένο! Ο Κύριος λέει: «Εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε».1
1. Ματθ. 25, 40.

-Η προσπάθεια του ανθρώπου να κάνει καλό στον πλησίον του είναι πρώτον χρήσιμη για τον ίδιο του τον εαυτό και έπειτα για τον άλλον. Διότι την αδυναμία σου την καλύπτει η καλοσύνη σου. Να μνημονεύουμε συχνά και τους πεθαμένους για να τους χαρίζουμε ανάπαυση. Να κάνουμε ελεημοσύνες στ’ όνομά τους και να μνημονεύουμε τα ονόματά τους, γιατί ο Θεός μας ακούει και τους αναπαύει.

Οι πιστοί που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο κελί του παρακάλεσαν τον άγιο Γέροντα να τους διδάξει κάτι ψυχωφελές. Τότε εκείνος τους είπε:
-Τώρα έρχεται το Άγιο Πνεύμα. Θα δούμε ποιος θα Το υποδεχτεί.
Ύστερα από λίγο κατέφθασε ένας ζητιάνος. Ο π. Γαβριήλ σηκώθηκε, του έφερε ρούχα και φαγητό από το κελί του, του μίλησε γλυκά και τον άφησε να φύγει. Έπειτα στράφηκε στους υπολοίπους και τους είπε:
-Μα είστε ανόητοι; Αυτός ήταν ο Κύριος!

-Για να κάνεις μια καλοσύνη χρειάζεται σοφία. Καλός δεν είναι εκείνος που κάνει το καλό, αλλά εκείνος που δεν μπορεί να κάνει το κακό. Αν βοηθάς όποιον έχει μικρότερο εισόδημα από σένα, αυτό είναι καλοσύνη και ελεημοσύνη ενώπιον του Θεού. Όμως το καλό πρέπει να το επιθυμείς για όλους.

Μια φορά, μερικοί πιστοί ζήτησαν λίγο νερό από τη μ. Παρασκευή, η οποία καθόταν μπροστά από το κελί του π. Γαβριήλ. Εκείνη μη θέλοντας να ενοχληθεί ο Γέροντας, τους υπέδειξε την τραπεζαρία. Μόλις το αντιλήφθηκε ο π. Γαβριήλ, της είπε:
-Πώς το έκανες αυτό; Τί ευλογία χρειάζεται για να κάνεις κάτι καλό; Γρήγορα να τους δώσεις νερό για να μη σε προλάβει άλλος.

-«Μακάριοι οι ελεήμονες ότι αυτοί ελεηθήσονται».1 Η ελεημοσύνη θα σου ανοίξει την πόρτα του Παραδείσου, η ταπείνωση θα σε βάλει μέσα και η αγάπη θα σου φανερώσει το πρόσωπο του Θεού, έλεγε χαρακτηριστικά.
1. Ματθ. 5,7.

Από το βιβλίο: «ΜΑΛΧΑΖΙ ΤΖΙΝΟΡΙΑ, «Ο Αγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός και ομολογητής (1929 – 1995).
Μετάφραση ΝΑΝΑ ΜΕΡΚΒΙΛΑΤΖΕ
Γλωσσική επιμέλεια ΦΑΝΗ ΡΟΠΟΚΗ
ΑΘΗΝΑ 2013.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.