Ο Αγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός και ομολογητής, ο εκ Γεωργίας: Η διδασκαλία του για την προσευχή – ΜΑΛΧΑΖΙ ΤΖΙΝΟΡΙΑ.

Οι ακολουθίες και η Θεία Λειτουργία ήταν για τον π. Γαβριήλ ο μοναδικός τρόπος επαφής με τον Κύριο. Γι’ αυτό καλούσε όλους τους πιστούς να εκκλησιάζονται τακτικά.

-«Εξομολογείσθε αλλήλοις τα παραπτώματα, και εύχεσθε υπέρ αλλήλων, όπως ιαθήτε. Πολύ ισχύει δέησις δικαίου ενεργουμένη»,1 μας έλεγε συχνά.
1. Βλ. Ιακ. 5, 16.

-Γέροντα, γιατί σύμφωνα με τις Γραφές ο Ιακώβ πάλεψε με τον Θεό; Αφού ο Θεός μπορούσε αυτοστιγμεί να τον εξαφανίσει. Γιατί ο Θεός επέτρεψε την πάλη μαζί του;
– Ο Θεός ήθελε να ευλογήσει τον Ιακώβ. Αν δεν πάλευε, δεν θα τον ευλογούσε. Γιατί αν ο αδύναμος παλέψει με τον δυνατό όλοι θα πουν: «Τί φοβερός που είναι αυτός ο αδύναμος που τα έβαλε με τον δυνατό!». Αγγίζοντας όμως ο Ιακώβ τον Θεό έσπασε το πόδι του.1 Και εγώ αυτό έπαθα. Έσπασα το πόδι μου διότι δεν προσευχόμουν ξεχωριστά για όσους είχαν υποστεί κατάγματα. Μετά το γεγονός αυτό, προσευχόμουν με πόνο για όποιον είχε σπάσει το πόδι του. Ο Θεός με έβαλε να τους αγαπάω πιο πολύ. Κι άρχισα να προσεύχομαι ειδικά και γι’ αυτούς.
1. Κι εδώ με την πάλη συμβολίζεται η προσευχή.

Στη δοξολογία πριν από τη Θεία Λειτουργία, ο π. Γαβριήλ έκανε μετάνοιες με το σπασμένο του πόδι, ακουμπώντας το κεφάλι στο δάπεδο. Κι έλεγε:
-Γονατίστε! Γρήγορα γονατίστε! Εκείνος είναι εδώ! Είναι φοβερό γι’ αυτούς που Τον κοιτάζουν! Ποιός είναι άξιος να κοιτάξει τον Δημιουργό του Ουρανού και της Γης;

-Μην κάνεις τίποτε επειδή το επιθυμείς εσύ. Κάθε σου πράξη να είναι μια ένθερμη προσευχή και θυσία στον Θεό. Μέχρι να γίνεις φίλος του Χριστού, θα χρειαστεί να πολεμάς συνέχεια με τον Πονηρό. Γι’ αυτό να προσεύχεσαι. Πάντα να προσεύχεσαι, όσο μπορείς. Η προσευχή μπορεί να μετακινήσει από τη θέση τους ακόμη και τα βουνά.

-Γέροντα, όταν προσεύχομαι, συχνά παρακαλώ τον Θεό για κάτι αλλά δεν εισακούγομαι. Τί να κάνω;
-Είσαι άξιος για να εκπληρώσει ο Θεός την επιθυμία σου; Επιπλέον, ο Θεός εισακούει τις προσευχές σας, όταν εσείς καταλαβαίνετε τι ζητάτε μ’ αυτές.

-Είναι απαραίτητο να μνημονεύουμε τους πεθαμένους;
-Οι προσευχές μας είναι πολύ απαραίτητες για τους κεκοιμημένους. Αν είναι καλό για έναν δίκαιο άνθρωπο, σκέψου πόσο αναγκαίο και καλό είναι γι’ αυτούς που βασανίζονται. Η προσευχή είναι απαραίτητη και για τους ζώντες και για τους νεκρούς, όπως λέει ο ψαλμός: «Και η προσευχή μου εις κόλπον μου αποστραφήσεται».1
1. Ψλ. 34, 13.

Σε πολλούς που ζητούσαν να προσευχηθεί για κάποιο ζήτημα που τους απασχολούσε ο Γέροντας έλεγε:
-Ο Θεός μου είπε: «Γαβριήλ, αυτός ο ίδιος δεν μου το ζητάει. Γιατί εσύ λοιπόν με παρακαλάς;».
Και τότε έβαζε πολλές φορές τον επισκέπτη να προσευχηθεί:
-Να παρακαλέσεις εσύ τον Κύριο! Γονάτισε και, έτσι γονατιστός, να λες τον 50ό ψαλμό.

Μια μέρα ο π. Γαβριήλ με έβαλε να γράψω ορισμένες ευχές που έλεγε ότι τις είχε φέρει από τον τάφο της Παναγίας. Το έκανα αλλά απορούσα, διότι ποτέ δεν μου είχε αναφέρει ότι πήγε στα Ιεροσόλυμα, ούτε είχα ξανακούσει αυτές τις ευχές. Ήταν κανονικές; Βλέποντάς με ο Γέροντας να αναρωτιέμαι, μου είπε:
-Πήγαινε και ρώτα τον επίσκοπο.
Πράγματι, έφυγα και πήγα σε τρεις επισκόπους. Και οι τρεις μου είπαν ότι μπορώ να τις διαβάζω. Κι όταν επέστρεψα στον Γέροντα, μου είπε:
-Τώρα και λανθασμένο να είναι το κείμενο, δεν πειράζει, αφού έχεις πάρει ευλογία. Αν όμως ήταν κάτι εναντίον της εκκλησιαστικής διδασκαλίας, τότε δεν έπρεπε να πιστέψεις και να υπακούσεις κανέναν. Η ευλογία έρχεται από τον ουρανό. Κι αν κάτι δεν το καταλαβαίνεις, πώς μπορεί να αρκεστείς στα λόγια ενός ιερέα; Πήγαινε να το διευκρινίσεις και σ’ άλλους και ό,τι σου πούνε οι περισσότεροι, έτσι να κάνεις. Να ξέρεις πάντως ότι αυτή η προσευχή έχει μεγάλη δύναμη.

Μια φορά ο Γέροντας μπήκε στο ναό Σιόνι. Όταν τον είδαν, γονάτισαν και παρακαλούσαν να τους ευλογήσει. Γονάτισε κι εκείνος λέγοντάς τους:
-Εγώ, πώς να σας ευλογήσω, που είμαι αμαρτωλός; Ο Κύριος να σας ευλογήσει.
Ποτέ δεν έδειχνε ότι η προσευχή του έχει δύναμη. Άλλους τους παρέπεμπε σε ιατρούς κι άλλους σε ιερείς. Και στο τέλος τους ευχόταν πάντα:
-Καλό αποτέλεσμα!

Η μ. Παρασκευή θυμάται:
«Μπορούσα να μπαίνω στο κελί του, χωρίς προηγουμένως να παίρνω την ευλογία του. Μια μέρα λοιπόν, μπαίνοντας, είδα τον π. Γαβριήλ να προσεύχεται με υψωμένα χέρια και να βρίσκεται μια παλάμη πάνω απ’ το πάτωμα. Σκεφτόμουν αν ο ίδιος το αντιλαμβανόταν. Και λίγο αργότερα τον άκουσα να μου λέει δακρυσμένος:
-Εγώ τίποτα δεν έκανα. Ο Θεός με αξίωσε.
Αισθανόταν ανάξιος για τέτοια χάρη και έκλαιγε πικρά».

Μια φορά παρακάλεσαν τον Γέροντα να προσευχηθεί για κάτι.
-Δεν είναι το θέλημα του Θεού, απάντησε αυστηρά.
-Εσείς προσευχηθείτε, τον ξαναπαρακάλεσαν επιμένοντας.
-Ο Μωυσής έβγαλε τον λαό του από τη δουλεία της Αιγύπτου˙ τί μπορούσε να κάνει ο ίδιος, αν δεν ήταν θέλημα του Κυρίου;

Όταν ένας κοντινός του π. Γαβριήλ τον ξέχασε στις προσευχές του, κάποια μέρα που πήγε στο κελί του, αφού τον ευλόγησε, του είπε καθώς έφευγε:
-Μη με ξεχνάς στις προσευχές σου, παιδί μου!
-Πώς, πατέρα, το ξέρετε και αυτό; Ρώτησε απορημένος.
-Και αυτό το ξέρω και εκείνον με τον οποίο μάλωσες, κι ανέφερε το όνομά του. Όταν προσεύχεστε, εγώ είμαι δίπλα σας, έλεγε κοιτάζοντάς τους όλους με αγάπη.

Ο Ζουράμπ Βαραζασβίλι τον ρώτησε:
-Πάτερ Γαβριήλ, υπάρχουν άνθρωποι ανήθικοι, γεμάτοι κακία, που αξίζουν την περιφρόνηση και σε αναστατώνουν. Πώς μπορούμε να προσευχόμαστε για το καλό τους; δεν θα βγουν οι ευχές από την καρδιά μας.
-Κάνε την αρχή απ’ αυτόν που αγαπάς πιο πολύ, ας πούμε από τα παιδιά σου. Όταν προσευχηθείς γι’ αυτά, συνέχισε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου. Μετά γι’ αυτούς που βρίσκονται γύρω σου, για τους γείτονες. Ύστερα για την πόλη που μένεις. Η Τιφλίδα δεν είναι η μόνη. Να προσευχηθείς για όλους που μένουν στη Γεωργία. Η Γεωργία δεν είναι η μόνη. Την περικυκλώνουν εχθροί. Παρακάλεσε τον Θεό να ειρηνεύσει τις καρδιές τους, ώστε να μην μπορούν να την εχθρεύονται. Τώρα, αφού προσευχηθείς για όλη τη χώρα σου, έμειναν μόνον οι δικοί σου προσωπικοί εχθροί. Μην τους αποκλείεις. Παρακάλεσε τον Θεό να γεμίσει τις καρδιές τους με καλοσύνη και το νους τους με σοφία. Βλέπετε; Έτσι γίνεται να προσευχηθείς και για τους εχθρούς.

Από το βιβλίο: «ΜΑΛΧΑΖΙ ΤΖΙΝΟΡΙΑ, «Ο Αγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός και ομολογητής (1929 – 1995).
Μετάφραση ΝΑΝΑ ΜΕΡΚΒΙΛΑΤΖΕ
Γλωσσική επιμέλεια ΦΑΝΗ ΡΟΠΟΚΗ
ΑΘΗΝΑ 2013.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.