Ο Παπά-Φώτης Λαυριώτης ανακαινιστής της ιεράς μονής Ευαγγελιστρίας Πάτου Λέσβου – π. Θεμιστοκλέους Στ. Χριστοδούλου.

Ο ζήλος του παπά-Φώτη δεν περιοριζόταν μόνον στο χωριό τον Τρίγωνα όπου εφημέρευε. Όποιος του ζητούσε τη βοήθειά του εκείνος με φιλότιμο και αγάπη για το καλό τον συνέδραμε. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυτιλήνης κυρός Ιάκωβος ο Β’ ο από Σισανίου και Σιατίστης, πολύ εκτιμούσε τις οικοδομικές ικανότητες και το φιλόκαλλον του ανδρός. Έτσι με την από 16/61966 πράξη του του ανέθεσε την Ηγουμενίαν μιας εντελώς εγκαταλελειμμένης και κατεστραμμένης Μονής, της Ευαγγελίστριας Πάτου καθώς και την προεδρίαν της Επιτροπής Ανακαινίσεως της εν λόγω μονής. Ο παπά –Φώτης μόλις έλαβε τον διορισμό του από τον σεβ. Μητροπολίτη αμέσως μετά πολλής χαράς απήντησε ότι αποδέχεται και δήλωσε ότι θα εργασθεί όσο δύναται για την ανακαίνισή της. Ό,τι αναλάμβανε ο παπά-Φώτης το έφερνε εις αίσιον πέρας. Από την επομένη του διορισμού του άρχισε να καταστρώνει σχέδια ανακαινίσεως, να επιλέγει συνεργάτες που συνήθως είχε τον τρόπο να τους αναθέτει έργα και μάλιστα πολλές φορές με αφιλοκερδία. Για τη συγκεκριμένη μονή έφτασε να γράψει και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κυρό Ιερώνυμο τον Α’ προς βοήθειαν και οικονομικήν στήριξιν! Μέχρι σήμερα σώζονται όλες οι φιλότιμες και ακαταπόνητες προσπάθειές του για την ανακαίνιση της Μονής.
Αλλά δεν ασχολήθηκε μόνον με την εν λόγω Μονήν. Φύσει κινητικός και δημιουργικός άνθρωπος ήταν εκείνος που μετέτρεψε τη μονή Δαμανδρίου σε γηροκομείο ενστερνιζόμενος τα φιλανθρωπικά αισθήματα του επισκόπου του Ιακώβου του Α’, αλλά και του Β’, καθώς επίσης αγωνίστηκε για την επισκευή της Μονής Πιθαρίου Ερεσού. Διηγείτο πως επί αειμνήστου Μητροπολίτου Ιακώβου του Β’, παρέμεινε στο μοναστήρι του Πιθαρίου για κάποιες εργασίες. Συνήθως ο παπά-Φώτης κοιμόταν έξω στο ύπαιθρο. Έτσι στη μονή Πιθαρίου κοιμήθηκε σ’ ένα πεζούλι. Είχε βάλει για μαξιλάρι του το ράσο του. Το πρωί που ξύπνησε κάτω από το ράσο του βρέθηκε μια οχιά. Παρόλα αυτά δεν τον δάγκωσε!

Από το βιβλίο: Παπά-Φώτης Λαυριώτης. Σημείον αντιλεγόμενον (1913- 2010). Του Π. Θεμιστοκλέους Στ. Χριστοδούλου. Αθήναι, 2011.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.