08 Σεπτεμβρίου, Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου της Σκιαδενής, της εν Ρόδω: Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών.

Τη Η’ Σεπτεμβρίου, εορτάζεται και η Σύναξις της Υπερευλογημένης Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, της επονομαζομένης «Σκιαδενής», ης η αγία και θαυματουργός Εικών εύρηται εν τη εν Ρόδω φερωνύμω Μονή.

Εκ σης Εικόνος προϊούσα η χάρις,
Ψυχάς σκιάζει των υμνούντων σε Κόρη.

Η τιμία Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζομένης «Σκιαδενής» αποκαλύφθηκε με θαυμαστό τρόπο σε τρεις εναρέτους Μοναχούς, που ασκήτευαν στο σπήλαιο του «ασκηταργιού» στη Ρόδο. Αυτοί έβλεπαν για πολλές νύκτες να λάμπει ένα ουράνιο φως στον τόπο, όπου σήμερα βρίσκεται η ιερά και σεβασμία Μονή του Σκιαδίου. Απορούντες για το παράδοξο θέαμα πήγαν μέχρις εκεί και, ω του θαύματος! βρήκαν κρυμμένη μέσα στους θάμνους την Εικόνα της Θεομήτορος.

Αφού ευχαρίστησαν την Παρθένο για την ευδοκία της, προσκύνησαν με ευλάβεια την ιερά Εικόνα της και τη μετέφεραν με ύμνους και δοξολογίες στο σπήλαιό τους. Την επομένη όμως ημέρα διαπίστωσαν ότι η Εικόνα δεν βρισκόταν στη θέση που την είχαν αφήσει. Έτρεξαν στον τόπο που τους είχε αποκαλυφθεί και έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι η Εικόνα είχε επιστρέψει εκεί. Για δεύτερη φορά την πήραν μαζί τους αλλά αυτή και πάλι επέστρεψε στο ίδιο μέρος. Κατάλαβαν τότε ότι η Θεοτόκος είχε επιλέξει τον τόπο εκείνο και ήθελε να μην απομακρυνθεί η Εικόνα της. Γι’ αυτό οικοδόμησαν στον τόπο αυτό ιερό Ναό, όπου την τοποθέτησαν, και γύρω από τη Μονή κελλιά, στα οποία εγκαταστάθηκαν, συνεχίζοντας την ασκητική πολιτεία τους, κάτω από τη σκέπη και μητρική προστασία της Μητέρας του Κυρίου.

Άπειρα είναι τα θαύματα τα οποία ενήργησε και ενεργεί μέχρι σήμερα η επισκιάζουσα την αγία Εικόνα χάρις της Υπεραγίας Θεοτόκου. Κάποτε πειρατές ήλθαν και λεηλάτησαν την ιερά Μονή, αναχωρώντας δε πήραν μαζί τους και την θαυματουργό Εικόνα. Το πλοίο τους όμως δεν μπορούσε να αποπλεύσει και αναγκάστηκαν να την επιστρέψουν στη θέση της, γεγονός το οποίο επιβίωσε στην τοπική παράδοση με το θρύλο του «Πετροκάραβου».

Άλλοτε πάλι, ένας οθωμανός μπήκε στο Καθολικό της Μονής, με σκοπό να το βεβηλώσει, και κάρφωσε το μαχαίρι του πάνω στην ιερά Εικόνα. Από την πληγή που σχηματίστηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, έρρευσε αίμα, σαν από ζωντανό σώμα, ενώ εκείνου παρέλυσε το χέρι. Έντρομος τότε ζήτησε από την Υπεραγία Θεοτόκο να τον συγχωρήσει και από ευγνωμοσύνη δώρησε στη Μονή πολλά δώρα και κτήματα.

Οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και όλης της Ρόδου, όπως και οι κάτοικοι της Χάλκης, αποδίδουν ιδιαίτερο σεβασμό και ευλάβεια στην τιμία Εικόνα της Θεομήτορος «Κυρίας Σκιαδενής». Από την τετάρτη εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής μέχρι την Κυριακή του Αντίπασχα, η Εικόνα μεταφέρεται και λιτανεύεται κατ’ αρχήν στη Χάλκη και στη συνέχεια σε όλα τα χωριά της νοτίας Ρόδου, πολλοί δε ευσεβείς, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ζητούν να μεταφερθεί και να παραμείνει για αγιασμό στα σπίτια τους.

08 Σεπτεμβρίου, Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου της Σκιαδενής, της εν Ρόδω: Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών.rar

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.