Περί ταπεινοφροσύνης – Αββά Ισαάκ.

Μίκρυνε τον εαυτό σου σε όλα μπροστά σε όλους τους ανθρώπους, και θα υψωθείς επάνω από τους άρχοντες του κόσμου τούτου. Εξευτέλισεε τον εαυτόν σου, και θα δεις μέσα σου τη δόξα του Θεού. γιατί όπου βλαστάνει η ταπείνωση, εκεί αναβλύζει η δόξα του Θεού. Αν αγωνιστείς να καταφρονηθείς φανερά, ο Θεός θαα σε κάνει να δοξαστείς από όλους τους ανθρώπους. αν πάλι στην καρδιά σου έχεις την ταπείνωση, στην καρδιά σου δείχνει ο Θεός τη δόξα του. Όντας ενάρετος, να γίνεις ευκαταφρόνητος. Φρόντισε να καταφρονηθείς, και θα γεμίσεις από την τιμή του Θεού. Μίσησε την τιμή, για να τιμηθείς. Αν κάποιος τρέχει πίσω από την τιμή, αυτή φεύγει από μπροστά του. ενώ όταν την αποφεύγει, η τιμή τον κυνηγά και διαλαλεί σε όλους τους ανθρώπους την ταπείνωσή του.
Καν καταφρονείς τον εαυτό σου θέλοντας να τιμηθείς, ο Θεός θα σε ξεσκεπάσει. Αν όμως ταπεινώσεις τον εαυτό σου ειλικρινά για τον Θεό, ο Θεός δίνει εντολή σε όλα τα δημιουργήματά του να σε επαινέσουν, και αυτά θα ανοίξουν μπροστά σου τη θύρα της δόξα του πλάστη σου και θα σε επαινέσουν, επειδή εσύ είσαι στ’ αλήθεια κατ’ εικόνα και ομοίωσή του.
Ποιός είδε άνθρωπο που να λάμπει με τις αρετές και στους ανθρώπους να φαίνεται ευτελής, και να είναι φωτεινός ως προς τη ζωή του, σοφός στην πνευματική γνώση και ταπεινός στο φρόνημα;

Από το βιβλίο: Ευεργετινός: «Ήτοι Συναγωγή των θεοφθόγγων ρημάτων και διδασκαλιών των θεοφόρων και αγίων πατέρων, από πάσης γραφής θεοπνεύστου συναθροισθείσα.»

Τόμος 2-ος. μετάφραση (Νεοελληνική απόδοση): Δ. Χρισταφακόπουλος

Εκδόσεις, Το Περιβόλι της Παναγίας, 2001

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.