Ο Αληθινός κληρικός – Γ. Βλαχογιάννη.

Όταν ήρθε ο βασιλιάς Όθων πρώτη φορά στο Μεσολόγγι, στα 1837, παρουσιάστηκε εμπρός του ο παπά – Παναγιώτης Μπουγάτσας. Έτυχε τότε να βρίσκεται στα ανάκτορα και ο στρατηγός Δ. Μακρής και ο βασιλιάς ζήτησε απ’ αυτόν πληροφορίες για τον παπά.
-Μεγαλειότατε, του είπε ο Μακρής, τον παπά αυτόν αξίζει να τον προσκυνούμε σαν άγιο για τις μεγάλες του υπηρεσίες στην πατρίδα και στον κόσμο.
-Και ποιές είναι αυτές, καπετάν Μακρή; Ρώτησε ο βασιλιάς.
-Άκουσε, Μεγαλειότατε, είπε ο Μακρής. Από την αρχή του αποκλεισμού στο Μεσολόγγι, η μόνη δουλειά που έκανε ο παπάς αυτός ήταν, άμα άρχιζε το τουφέκι (και ήταν αυτό καθημερινό, νύχτα – μέρα) να τρέχη στην εκκλησιά. Έπαιρνε το δισκοπότηρο στα χέρια του, με το φανάρι του πήγαινε από έπαλξη σε έπαλξη και μεταλάβαινε τους βαριά πληγωμένους και τους παρηγορούσε με καλά λόγια. Και εγκαρδίωνε τους άλλους να πολεμούν με όρεξη και με ψυχή, για να έχουν τη βοήθεια του Θεού. Σου ορκίζομαι στην πίστη μου, Μεγαλειότατε, ότι δεν πέρασε μέρα ή νύχτα, που να μην τον δω γύρω όλες τις άλλες επάλξεις και μέσα στη χώρα από σπίτι σε σπίτι. Και στην έξοδο, Μεγαλειότατε, ήταν μαζί μας και βόλι δεν τον πείραξε. Λοιπόν δεν είναι άγιος ο παπάς αυτός;
Γ. Βλαχογιάννη «Ιστορική Ανθολογία» Ν. Δ. Μακρής.

Από το Αναγνωστικό της ΣΤ’ τάξεως του Δημοτικού σχολείου.
Εν Αθήναις 1964

Οργανισμός Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.