Ο Πατριάρχης που ζήλεψε το γαϊδουράκι του!

: Υπήρξε ιδρυτής της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του Αγίου Όρους, του σπουδαιοτάτου αυτού λίκνου σοφών δασκάλων του Γένους και σπουδαίων οσίων και μαρτύρων. Πολεμήθηκε πολύ από δύστροπους αρχιερείς και από τους Τούρκους που τον απομάκρυναν από τον Πατριαρχικό θρόνο δυο φορές.

Εγκατέλειψε την αίγλη και τη δόξα του αξιώματός του και ήλθε και εγκαταβίωσε ως απλός υποτακτικός στη συνοδεία της Καλύβης των Αγίων Αποστόλων, στη Σκήτη της Αγίας Άννης, κάτω από το Κυριακό.

Καλλιεργούσε με υπομονή το μικρό κτήμα της μικρής αδελφότητας, που είχε ελαιόδενδρα, έστω και αν ήταν εμπόδιο η προχωρημένη ηλικία του. Η προθυμία του στη διακονία των αδελφών, το ασκητικό του ήθος, η ανυπέρβλητη εγκαρτέρηση και υποταγή του στους μεγάλους κόπους, προξενούσαν θαυμασμό.

Οι Πατέρες της Σκήτης, για να τον αναπαύσουν του έδωσαν, σεβόμενοι την παλιά του αίγλη, ένα μικρό γαϊδουράκι για να μεταφέρει τα εργαλεία του και τα προς το ζην αναγκαία. Αλλά κάποια καλοκαιρινή μέρα συνέβη το εξής θαυμαστό γεγονός.

Ανηφορίζοντας στο δυσκολότερο σημείο του δρόμου, από το κτήμα μέχρι την καλύβη είδε με τα μάτια του δύο λαμπροφόρους νέους μοναχούς να σκουπίζουν από το γαϊδουράκι του τον ιδρώτα. Στις διαμαρτυρίες και αντιρρήσεις του, πήρε από αυτούς την εξής απάντηση:

– Εσύ δεν δικαιούσαι ανάπαυση και σκούπισμα του ιδρώτα, γιατί δεν κοπίασες για τη μεταφορά των πραγμάτων, ενώ το ζώο πέρασε όλη την ταλαιπωρία.

Από τότε ο πρώην πατριάρχης εγκατέλειψε το χιλιοταλαιπωρημένο υποζύγιό του και αγόγγυστα μετέφερε τα πράγματα, όπως και οι άλλοι Πατέρες, στον ανηφορικό γολγοθά, από την παραλία μέχρι το Κυριακό.

Αργότερα ανακαίνισε εκ θεμελίων την καλύβη του, αναδείχθηκε πρότυπο υπακοής, υποταγής και αυταπαρνήσεως και κοιμήθηκε το 1775, πλήρης ημερών, αφού πρόβλεψε και προείπε το θάνατό του. Όλο εκείνο το 24ωρο έβλεπε επισκέψεις θεοφόρων Πατέρων και αγγέλων και έλαμπε από χαρά. Η κάρα του κιτρινισμένη – φανερό δείγμα αρετής – βρίσκεται στην Καλύβη της μετανοίας του.

Από το βιβλίο του Ιερομονάχου Ανθίμου Αγιαννανίτη, “Αγία Άννα, Το Βήμα του Αγίου Όρους”, Αθήνα 1986.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Πεμπτουσία.gr: 09 Δεκεμβρίου 2020

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.