Αγιος Δημήτριος όπλων: 200 χρόνια από το θαύμα του Αγίου! .

Την επέτειο των 200 χρόνων από το θαύμα του Αγίου Δημητρίου, από το οποίο πήρε και το όνομα ο ναός του Αγίου Δημητρίου των Όπλων Κάτω Πατησίων Αθηνών, εορτάσθηκε στις 01 Απριλίου του 2021. Οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της παραμονής, με προηγιασμένη θεία λειτουργία η οποία τελέστηκε κλεισμένων των θυρών σύμφωνα με τις διατάξεις των μέτρων κατά του Covid 19, ενώ το πρωί (της 01/04) τελέστηκε δοξολογία από τον επίσκοπο ρωγών Φιλόθεο και τους ιερείς του ναού.

Το θαύμα του Αγίου Δημητρίου επιτελέσθηκε τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου του 1821 στον παλαιό Ιερό Ναό στα Κάτω Πατήσια, λίγες ημέρες δηλαδή μετά την κήρυξη της Επανάστασης. O οπλαρχηγός Μελέτης (Χατζή) Βασιλείου με τη συνοδεία του, φορτωμένος με οπλισμό, τον οποίο θα μετέφερε στη Χασιά (Φυλή), για τον εξοπλισμό των Χασιωτών επαναστατών, το βράδυ της 31ης Μαρτίου διανυκτέρευσε μέσα στον Ναό του Αγίου Δημητρίου. Εκεί άκουσε μια φωνή, προερχόμενη από την εικόνα του Αγίου, να τον προστάζει: “Στα όπλα!”. Αναστατωμένος ξύπνησε και, πιστεύοντας ότι ήταν θαύμα και προειδοποίηση, πρόσταξε τα παλικάρια του να φορτώσουν αμέσως τον οπλισμό στα υποζύγια και να φύγουν, όπως και έγινε, χωρίς να τους προλάβουν οι Τούρκοι, οι οποίοι είχαν σκοπό να κατάσχουν τα όπλα.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ORTHODOXIA IN FOTO: 01 Απριλίου 2021

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.