Άγιοι Ανάργυροι: Οι γιατροί που κάνουν Θαύματα!

Την μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού τιμά σήμερα, 1 Ιουλίου, η Εκκλησία μας. Τα δίδυμα αδέρφια Κοσμάς και Δαμιανός, οι οποίοι έζησαν την εποχή που αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Καρίνος, ήταν γιατροί στο επάγγελμα και παρείχαν ιάσεις σε όλους όσους είχαν ανάγκη, και για αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα, αλλά το μόνο πού ζητούσαν ήταν να πιστεύσουν στον Χριστό.

Κάποιοι όμως καλοθελητές διέβαλαν τους αγίους στον αυτοκράτορα και του είπαν ότι οι θεραπείες και τα θαύματα που επιτελούσαν τα έκαναν με μαγικές τέχνες. Τότε οι Άγιοι Ανάργυροι επειδή δεν ήθελαν να πάνε άλλους αντί αυτών στον αυτοκράτορα, προσήλθαν μόνοι τους ενώπιον του και ο Καρίνος προσπάθησε να τους μεταπείσει να αρνηθούν τον Χριστό.

Οι γιατροί που κάνουν Θαύματα

Εκείνοι όμως όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά κατάφεραν να μεταπείσουν και να αλλάξουν και τον ίδιο τον αυτοκράτορα, αφού και ο ίδιος δέχτηκε τις θεραπευτικές τους ιάσεις. Συγκεκριμένα, όταν ο Καρίνος ανέκρινε τους Αγίους, μετατοπίστηκε η θέση του προσώπου του και στράφηκε προς την ράχη του. Αμέσως τότε οι Άγιοι την θεράπευσαν με την προσευχή τους στον Χριστό. Εξαιτίας αυτού του θαύματος, πίστευσαν στον Χριστό όσοι βρίσκονταν εκείνη την στιγμή μπροστά σ’ αυτό πού συνέβη και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας τους έστειλε πίσω στους συγγενείς τους με μεγάλες τιμές.

Αργότερα όμως, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Άγιοι φθονήθηκαν από τον ίδιο τον δάσκαλο που τούς είχε μάθει την ιατρική επιστήμη, γιατί είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη. Γι’ αυτό τον λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα και εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες και τους θανάτωσε.

«Οι εξετάσεις σου είναι καθαρές»

Μία μοναχή με συμβούλεψε κάποτε: «Πρίν κάνεις το οτιδήποτε, πρώτα να ξεκινάς με προσευχή». Έτσι κι ο Κος Κώστας οι εξετάσεις του οποίου δεν ήταν καλές από το Νοσοκομείο της Καρδίτσας. Ζήτησε πριν πάει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, για περαιτέρω έλεγχο και Θεραπεία (Καρκίνο), να κάνει μία Λειτουργία στην χάρη των Αγίων Αναργύρων. Έτσι κι έγινε. Η Θεία Λειτουργία ήταν προς τιμήν των Αγίων Αναργύρων και αφού δοξάσαμε τον Θεό και κοινωνήσαμε όλοι των Αχράντων Μυστηρίων, έφυγε με την βεβαιότητα ότι θα βοηθήσουν οι Άγιοι Ανάργυροι για το καλύτερο. Την Δευτέρα πήγε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και οι εξετάσεις που έκανε έδειχναν άλλα πράγματα!

«Δεν είδα τους Αγίους Αναργύρους;»

Όταν παρακαλάς τους Αγίους με παιδική αθωότητα τότε σίγουρα θα βοηθήσουν. Διότι έλεγε ο Όσιος Γέροντας Παΐσιος Αγιορείτης, ότι οι Άγιοι είναι τόσο κοντά μας, που εάν ανοίξουμε τα χέρια μας θα τους ακουμπήσουμε. Έτσι και ο μικρός Θανάσης από την Καρδίτσα διαγνώσθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο της περιοχής ρήξη του Αχίλλειου τένοντα κι έπρεπε επειγόντως να χειρουργηθεί. Το Σάββατο ήλθε η μητέρα τρομαγμένη με τον μικρό Θανάση (τεσσάρων χρόνων) να πάρουν την ευχή των Αγίων Αναργύρων.

-Τι να κάνω Πάτερ μου, όλοι μου λένε να μην κάνω την εγχείρηση εδώ στην Καρδίτσα και να πάω στην Αθήνα, επειδή είναι μικρό παιδί. Την Πέμπτη θα χειρουργηθεί το παιδί και έχω μιλήσει με τους γιατρούς δεν μπορώ να τ’ ακυρώσω.

-Κατ’ αρχάς θα πάρουμε την ευχή των Αγίων και θα δούμε

Αφού διάβασα ευχή στον μικρό Θανάση του είπα το εξής :

-Θανάση φοβάσαι;

-Ναι φοβάμαι, και είπα στη μαμά να μην πάμε στον Νοσοκομείο.

-Το ξέρεις Θανάση ότι τώρα που διαβάσαμε ευχούλα, οι Άγιοι Ανάργυροι θα είναι κι αυτοί εκεί; Εάν έρθουν κι εκείνοι (και του έδειξα την εικόνα) δεν θα φοβάσαι, έτσι δεν είναι;

-Όχι δεν θα φοβάμαι εάν έλθουν.

-Οπότε θα πάτε, λέω στην Μητέρα και θα βοηθήσουν οι Άγιοι Ανάργυροι για το καλύτερο.

Μετά από τρείς εβδομάδες ήρθαν πάλι στο Ναό για να ευχαριστήσουν.

-Πως πήγε η εγχείρηση; λέω στην μητέρα.

-Πάτερ μου δεν έγινε, διότι είχε αλλεργία στο αναισθητικό. Έτσι είχα το χρόνο να κάνουμε άλλες εξετάσεις στην Αθήνα και δε έχει ρήξη, απλώς μια θλάση την οποία αντιμετωπίζουμε με φυσιοθεραπεία και μάλιστα περπατάμε καλύτερα κιόλας.

-Ναι όμως εγώ δεν είδα τους Αγίους Αναργύρους; είπε ο μικρός Θανάσης.

-Κι όμως ήρθαν Θανάση μου, έκαναν αυτό που έπρεπε και μετά πήγαν να βοηθήσουν κι άλλα παιδάκια.

«Τέσσερις ώρες χειρουργείο και δεν μπορούσαν να βρουν τον Καρκίνο»

Όταν έρχεται η στιγμή της δοκιμασίας χρειάζεται μεγάλο θάρρος για να μην καταρρεύσουν τα πάντα γύρω σου. Ιδίως στην περίπτωση του Καρκίνου, που αλλάζει όλη η ψυχολογία σου, πρέπει να βρεις το θάρρος να παλέψεις, να ελπίζεις, να μάθεις να αγωνίζεσαι. Έτσι και η Κα Θεοδώρα από τα Τρίκαλα, έμαθε για τα Λείψανα των Αγίων και Ιαματικών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, των εκ Ρώμης (1η Ιουλίου) και ήλθε στον Ναό να προσευχηθεί και να ζητήσει την βοήθεια τους στο σοβαρό πρόβλημα της υγείας της. Ήλθε τον Ιούνιο (2014), πριν από το πανηγύρι μας, την διαβάσαμε με τα λείψανα των Αγίων Αναργύρων και ζήτησε να την μνημονεύουμε, γιατί τον Ιούλιο θα έκανε χειρουργείο. Πράγματι μετά από δύο μήνες, τέλη Αυγούστου, έρχεται στο Ναό με δάκρυα στα μάτια να ευχαριστήσει τους Αγίους Αναργύρους για το θαύμα που έζησε.

-Τέσσερις ώρες χειρουργείο έκανα και οι γιατροί δεν μπορούσαν να βρουν τον καρκίνο. Δοξάζω τον Θεό και τους Αγίους Αναργύρους κι εύχομαι να έχει καλά όλον τον κόσμο.

Απολυτίκιο:

Ήχος πλ. δ’.

Άγιοι Ανάργυροι και θαυματουργοί, επισκέψασθε τας ασθενείας ημών, δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε ημίν.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: 01 Ιουλίου 2020

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.