Ο Αγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός και ομολογητής, ο εκ Γεωργίας: Η διδασκαλία του για τις δοκιμασίες – ΜΑΛΧΑΖΙ ΤΖΙΝΟΡΙΑ.

-Ο Θεός ετοιμάζει για τον άνθρωπο τέτοιες δοκιμασίες που δεν θα τις αντέχει, αλλά θα του επιτρέπει να πέφτει και πάλι να σηκώνεται. Εσύ θα πέσεις, αλλά μετά θα νικήσει ο Θεός μέσα σου.

Μια φορά ο Γέροντας μας διηγήθηκε ένα παράξενο όνειρό του:
-Ήμουν στην εκκλησία και μόλις βγήκα από το ναό βλέπω μπροστά σε ακριβό χαλί ξαπλωμένο τον Ιησού Χριστό. Αναστέναζε. Ήθελα να φωνάξω: «Εδώ είναι ο Ιησούς Χριστός!». Πλησίασα με σεβασμό για να Τον βοηθήσω και να Τον σηκώσω, αλλά ο Σωτήρας, εξαντλημένος, με κοίταζε και μου έλεγε: «Με πονάει πολύ το πόδι. Εσύ δεν μπορείς να με βοηθήσεις. Με πονάει πάρα πολύ». Τί σημαίνει αυτό; Μπορείτε να μου εξηγήσετε; Μας ρώτησε ο Γέροντας.
Κι όταν κανείς μας δεν μπόρεσε ν’ απαντήσει, εκείνος μας είπε:
-Μου έδωσε παρηγοριά για το σπασμένο πόδι μου, επειδή υποφέρω. Σαν να μου έλεγε: Ο δικός σου πόνος πονάει κι Εμένα!

-Αν κάποτε ο Κύριος μας εκδήλωνε την αγάπη Του, τότε δεν θα ήταν φίλος μας. Δίνει δοκιμασίες σε μας τους αμαρτωλούς, για να μας εξετάζει, για να μαθαίνουμε, για να δυναμώνουμε, και όταν τις αντιμετωπίζουμε με υπομονή, με αγωνιστικότητα και βγαίνουμε από αυτές καθαροί, τότε πληθαίνει η χάρις του Θεού! Ο Θεός είναι ατέλειωτη καλοσύνη, απέραντη αγάπη και αλήθεια. Όποιος αγαπάει την αλήθεια και την καλοσύνη, εκείνος αγαπάει και τον Θεό. Και ο Θεός θα τον αγαπήσει σαν δικό Του παιδί. Από μας τους αδύναμους θα ζητήσει λιγότερα, όμως από τους δυνατούς περισσότερα.
Αν κάποιος παραπονιόταν για δυσκολίες, ο π. Γαβριήλ του θύμιζε τη θυσία του Χριστού:
-Τί να πει τότε κι ο Χριστός, που ένας άπειρα αθώος και δίκαιος άνθρωπος σταυρώθηκε!

Μια φορά τον ρώτησα:
-Τί να κάνω όταν είμαι άρρωστος; Να προσευχηθώ ή να πάρω φάρμακα;
-Όταν βρέχει, μερικοί θα βάλουν τα σανδάλια και θα πουν ότι με τη βοήθεια του Θεού δεν θα κρυώσουν. Και όταν κρυώσουν; Τί θα φταίει ο Κύριος αν αυτοί κρύωσαν με την απερισκεψία τους; Άλλοι όταν αρρωσταίνουν, θα πουν από περηφάνια: «Δεν θέλω φάρμακα, θα με βοηθήσει ο Θεός». Ευλογημένε! Αν πονάει το κεφάλι σου, πιες πρώτα ένα παυσίπονο, με πίστης στον Κύριο, γιατί στα φάρμακα ο Κύριος έβαλε θεραπευτική δύναμη. Γιατί αμέσως καταφεύγεις στον Κύριο; Αν δεν σε βοηθήσει το παυσίπονο, τότε να επικαλεστείς τους αγίους. Εγώ, ο αμαρτωλός, δεν τολμώ να ζητήσω κάτι από τον Θεό. Μόνο το έλεός Του ζητάω!

Από το βιβλίο: «ΜΑΛΧΑΖΙ ΤΖΙΝΟΡΙΑ, «Ο Αγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός και ομολογητής (1929 – 1995).
Μετάφραση ΝΑΝΑ ΜΕΡΚΒΙΛΑΤΖΕ
Γλωσσική επιμέλεια ΦΑΝΗ ΡΟΠΟΚΗ
ΑΘΗΝΑ 2013.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.