Ο εργάτης που ήταν επίσκοπος!

Ένας από τους αγίους γέροντες μας διηγήθηκε για κάποιον επίσκοπο ότι, αφού παραιτήθηκε από την επαρχία του, ήλθε στην Αντιόχεια ως άγνωστος και δούλευε με τους εργάτες στις οικοδομές. Ήταν τότε άρχοντας της πόλης ένας ενάρετος και ελεήμων άνθρωπος, ο Ευφραίμιος, με την βοήθεια του οποίου χτίζονταν τα δημόσια κτίσματα που είχαν γκρεμιστεί από τον σεισμό που χτύπησε την Αντιόχεια.

Μια ημέρα είδε ο Ευφραίμιος σε όραμα τον επίσκοπο αυτό ότι κοιμόταν και είχε πάνω του πύρινη στήλη που έφτανε ως τον ουρανό. Αυτό το έβλεπε πολλές φορές και ήταν θαύμα φοβερό, αλλά και η έκπληξη ήταν τόση, ώστε αναρωτιόταν τι να δήλωνε αυτό το πράγμα! Γιατί έβλεπε τον επίσκοπο να φοράει φτωχικά ρούχα και να έχει άλουστα και βρώμικα μαλλιά, όπως ένας ιδιώτης. Έτσι τον προσκάλεσε και όταν ερχόταν, άρχισε να τον ρωτά ποιος ήταν και από πού. Και αυτός αποκρινόταν ότι ήταν ένας από τους φτωχούς της πόλης, ο οποίος μη έχοντας κάτι άλλο για να ζήσει, δούλευε ως εργάτης για τον ίδιο και τους δικούς του.

Ο Ευφραίμιος όμως του είπε πως δεν θα τον αφήσει, αν δεν του πει την αλήθεια. Έτσι μη μπορώντας ο επίσκοπος να του κρύψει την αλήθεια, επειδή αυτός τον πίεζε πολύ, του είπε: «Δώσε μου υπόσχεση ότι όσο ζω δεν θα πεις τίποτε σε κανέναν για εμένα κι εγώ θα σου τα φανερώσω, δίχως το όνομά μου». Ο άρχοντας ορκίστηκε ότι δεν θα φανερώσει τίποτε σε κανένα και έτσι ο επίσκοπος άρχισε να του λέει:

«Επίσκοπος είμαι και άφησα την επισκοπή για τον Θεό και ήλθα εδώ ως άγνωστος και τρέφομαι με τον κόπο μου εγώ και οι κατά Θεόν αδελφοί μου. Πέρα, όμως από αυτά φρόντισε να προσθέσεις όσο μπορείς, στην ελεημοσύνη σου, γιατί αυτές τις ημέρες ο Θεός σκοπεύει να σε αναδείξει στον πατριαρχικό θρόνο αυτής της πόλης, και καθώς σου είπα, να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι στην ελεημοσύνη για τον στηριγμό της ορθοδοξίας, γιατί ο Θεός ευαρεστείται με τέτοιες θυσίες».

Αφού άκουσε αυτά ο Ευφραίμιος, γεμάτος έκπληξη, δόξασε τον Θεό˙ μετά από λίγο καιρό χειροτονήθηκε πατριάρχης Αντιοχείας, σύμφωνα με την προφητεία του επισκόπου.

Από το βιβλίο: Λειμωνάριον το παλαιόν – ιωάννου Μόσχου. Ητοι, Τα μυρίπνοα άνθη του Παραδείσου. Διηγήματα των Οσίων πατέρων. βιβλίον ψυχωφελέστατον Ιωάννου Ευκρατά και Σωφρονίου του σοφιστού.
Εκδότης, Η Αγία Αννα, Φεβρουάριος 2005

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.