Η αναπάντεχη σωτηρία του νέου!

Μας διηγήθηκε και αυτό (ο Αββάς Παλλάδιος), ότι κάποιος κοσμικούς ηλικιωμένος φυλακίσθηκε ως φονιάς, και μη αντέχοντας την ανάκριση, έλεγε ότι μαζί του βρισκόταν και άλλος ένας νέος, τον οποίο εχθρευόταν. Και αυτό το έλεγε με την συνέργεια του σατανά. Στην ανάκριση ο νέος έλεγε ότι δεν είχε καμμία σχέση.

Έτσι αποφασίστηκε να οδηγηθούν και οι δύο στην αγχόνη. Όταν έφτασαν στον τόπο της καταδίκης, οι στρατιώτες ήθελαν να απαγχονίσουν πρώτα τον νέο, αλλά αυτός τους παρακαλούσε γονατιστός να τον κρεμάσουν, καθώς θα βλέπει προς την ανατολή. Όταν οι στρατιώτες τον ρώτησαν για ποιο λόγο ήθελε κάτι τέτοιο, τους είπε: «Δεν είναι τώρα, κύριοί μου, επτά μήνες αφ’ ότου έλαβα το άγιο βάπτισμα κι έγινα χριστιανός». Μόλις τον άκουσαν οι στρατιώτες συντετριμμένοι έκλαψαν με λύπη για τον νέο.

Ο γέροντας, από την άλλη, βγάζοντας με δυσκολία φωνή, είπε στους στρατιώτες: «Εμένα τον σέραπη1 να με βάλετε να βλέπω τον Κρόνο, προς την δύση». Οι στρατιώτες, θυμώνοντας με τη βλασφημία του, τον κρέμασαν πρώτο. Καθώς τον είχαν κρεμάσει, έφτασαν δύο έφιπποι στρατιώτες απεσταλμένοι από τον διοικητή, λέγοντας να μην κρεμάσουν τον νέο, αλλά να τον πάρουνε μαζί τους. Οι στρατιώτες χάρηκαν πολύ και τον οδήγησαν στο πραιτώριο, απ’ όπου τον άφησε ελεύθερο ο διοικητής.

Λυτρωμένος πια ο νέος αναπάντεχα, πήγε και έγινε μοναχός. «Οίδε γαρ ο Κύριος ευσεβείς εκ θανάτου ρύεσθαι».

Υποσημείωσις:

1. Σέραπης= οπαδός της αιγυπτιακής θεότητας Σέραπις, θεάς της εδοκιμίας του Νείλου.

Από το βιβλίο: Λειμωνάριον το παλαιόν – ιωάννου Μόσχου. Ητοι, Τα μυρίπνοα άνθη του Παραδείσου. Διηγήματα των Οσίων πατέρων. βιβλίον ψυχωφελέστατον Ιωάννου Ευκρατά και Σωφρονίου του σοφιστού.
Εκδότης, Η Αγία Αννα, Φεβρουάριος 2005

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.