Ο μοναχός με τον άστατο νου, που ξαναοδηγήθηκε στη σωτηρία από τον Άγιο Βενέδικτο – Αγίου Γρηγορίου του Διαλόγου.

Σε ένα από αυτά τα μοναστήρια που είχε οικοδομήσει στα περίχωρα (ο Όσιος Βενέδικτος), κάποιος μοναχός δεν μπορούσε να σταθεί την ώρα της προσευχής, αλλά μόλις οι αδελφοί έκλιναν γόνυ προς σπουδήν προσευχής, αυτός έβγαινε έξω και στον περιπλανώμενο νου του αναμόχλευε διάφορα γήινα και εφήμερα πράγματα. Αφού συχνά νουθετήθηκε από τον αββά του, οδηγήθηκε στον άνθρωπο του Θεού, ο οποίος κι αυτός σφοδρά τον επέπληξε για την άνοιά του. Όταν γύρισε στο μοναστήρι για δύο μόλις ημέρες κράτησε τις συμβουλές του ανθρώπου του Θεού, αλλά την τρίτη μέρα ξαναγύρισε στη συνήθειά του κι άρχισε τον καιρό της προσευχής να περιφέρεται.
Όταν αναγγέλθηκε αυτό στον δούλο του Θεού από τον πατέρα του μοναστηριού τον οποίο είχε διορίσει εκεί, είπε: «Έρχομαι εγώ και αυτοπροσώπως θα τον διορθώσω». Κι όταν ήρθε ο άνθρωπος του Θεού σε αυτό το μοναστήρι, κατά την καθορισμένη ώρα, ολοκληρώθηκε η ψαλμωδία και οι αδελφοί δόθηκαν σε προσευχή. Τότε βλέπει πως εκείνον τον μοναχό, που δεν μπορούσε να μείνει στην προσευχή, ένα μαύρο παιδάκι τον τραβούσε από τα κρόσσια του ιματίου του προς τα έξω. Λέγει τότε μυστικά στον πατέρα του μοναστηριού, ονόματι Πομπηιανό, και στον δούλο του Θεού Μάουρο: «Καλά, δεν βλέπετε ποιος είναι αυτός που τραβάει έξω αυτόν τον μοναχό;». Αυτοί απάντησαν: «Όχι». Τους λέγει: «Ας προσευχηθούμε να δείτε κι εσείς ποιον ακολουθεί αυτός ο μοναχός». Αφού έγινε προσευχή επί διήμερο, ο μοναχός Μάουρος είδε, ενώ ο Πομπηιανός, ο πατέρας του μοναστηριού, δεν μπόρεσε να δει.
Την άλλη μέρα λοιπόν, σαν ολοκληρώθηκε η προσευχή, ο άνθρωπος του Θεού βγήκε από το ναό και βρίσκει τον μοναχό να στέκεται έξω. Για την τύφλωση της καρδιάς του τον κτύπησε με ένα ραβδί, και από εκείνη τη μέρα δεν υπέστη στο εξής καμμιά ενόχληση πια από το μαύρο παιδάκι: ο αρχέκακος εχθρός δεν τόλμησε να εξουσιάσει τον λογισμό του, σαν να είχε κτυπηθεί ο ίδιος με μαστίγιο.

Από το βιβλίο: Βίοι αγνώστων Ασκητών: Αγίου Γρηγορίου, Πάπα Ρώμης, του επικαλουμένου Διαλόγου. Εισαγωγή-μετάφραση-σημειώσεις υπό Ιωάννου Ιερομ.
Εκδότης, Ιερά Σκήτη Αγίας Αννης – Αγιον Ορος. Ιούνιος 2020.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.