Η κοίμησις της ιεράς παρθένου Ταρσίλλας – Αγίου Γρηγορίου του Διαλόγου.

Αρκετές φορές μάλιστα, προς παρηγορίαν της εξερχομένης ψυχής, συνηθίζει να εμφανίζεται ο Ίδιος ο Πρωτουργός και Ανταποδότης της ζωής. Πάνω σε αυτό θα επαναλάβω και αυτό, που θυμάμαι πως έχω πεις στις ομιλίες του Ευαγγελίου1 για την Ταρσίλλα την θεία μου.2 Ανάμεσα στις δύο σδελφές της με την αρετή της συνεχούς ευχής, τον σοβαρό βίο και την μοναδική εγκράτεια είχε ανεβεί στην κορυφή της αγιότητας. Σε αυτήν εμφανίσθηκε σε όραμα ο Φήλιξ ο προπάππος μου,3 αρχιεπίσκοπος αυτής της εκκλησίας της Ρώμης, και της έδειξε την κατοικία της αιώνιας λαμπρότητας, λέγοντας: «Έλα, σε υποδέχομαι σε αυτήν την μονή του φωτός».
Σύντομα επακολούθησε και την προσέβαλε πυρετός και έφθασε στα τελευταία της. Όπως συνήθως, όταν πεθαίνουν ευγενείς γυναίκες και άνδρες, συγκεντρώνονται πολλοί για να παρηγορήσουν τους συγγενείς εκείνων, έτσι και την ώρα της εξόδου της κύκλωσαν το κρεβάτι της πολλοί άνδρες και γυναίκες. Ξαφνικά κοίταξε πάνω και είδε τότε τον Ιησού να έρχεται, και άρχισε να κραυγάζει στους παρευρισκομένους τριγύρω σε πολύ ζωηρό τόνο, σαν να τους μάλωνε: «Φύγετε, φύγετε. Ο Ιησούς έρχεται». Με τεταμένη την προσοχή σε Αυτόν που έβλεπε, η αγία εκείνη ψυχή βγήκε από το σώμα, και αμέσως τόση οσμή θαυμαστής ευωδίας σκορπίσθηκε, ώστε και αυτή και μόνο η γλυκύτητα φανέρωνε πως εκεί είχε έλθει ο Πρωτουργός της γλυκύτητας.4

Υποσημειώσεις.

1. Στην ομιλία 38.
2. Ταρσίλλα, αναγράφεται στο Ρωμαϊκό εορτολόγιο στις 24 Δεκεμβρίου. Ήταν αδελφή (μαζί με τις Αιμιλιανή και Γονδιανή) του πατέρα του αγ. Γρηγορίου, που ονομαζόταν Γορδιανός.
3. Φήλιξ ο Γ’, πάπας Ρώμης 483 – 492 (πριν δηλαδή 100 χρόνια),τιμώμενος ως άγιος κατά το ρωμαϊκό εορτολόγιο στις 25 Φεβρουαρίου. Γνωρίζουμε πως είχε ήδη έναν γιο Γορδιανό και μία συγγενή Αιμιλιανή.
4. Στην ομιλία του ο άγ. Γρηγόριος προσθέτει πως στο περιστατικό ήταν παρούσα και η μητέρα του, και πως η Ταρσίλλα εκοιμήθη πριν τα Χριστούγεννα, ενώ η αδελφή της Αιμιλιανή λίγες μέρες αργότερα και πριν τα Φώτα.

Από το βιβλίο: Βίοι αγνώστων Ασκητών: Αγίου Γρηγορίου, Πάπα Ρώμης, του επικαλουμένου Διαλόγου. Εισαγωγή-μετάφραση-σημειώσεις υπό Ιωάννου Ιερομ.
Εκδότης, Ιερά Σκήτη Αγίας Αννης – Αγιον Ορος. Ιούνιος 2020.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.