Το σοκαριστικό γεγονός του εγκλεισμού μιας 22χρονης για δύο και πλέον χρόνια από τον σύζυγό της, που δεν την άφηνε να δει ήλιο κακοποιώντας την, προκάλεσε οργή και έντονο προβληματισμό για τη μορφή της εγκληματικότητας που δεν είναι ορατή και δύσκολα αντιμετωπίζεται.
Η δύστυχη κοπέλα θα είχε χάσει τη ζωή της, αν μια γειτόνισσα δεν έπραττε αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι. Να δώσει σημασία, να αντιδράσει, να παρέμβει, ειδοποιώντας την αστυνομία, όταν κατάλαβε ότι κάτι πολύ κακό γινόταν μέσα στο σπίτι-κολαστήριο. Η συμπεριφορά της γειτόνισσας όμως δεν είναι ο κανόνας, κυρίως στις πόλεις και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο κόσμος συνήθως αδιαφορεί για τους γύρω του, αδιαφορεί για το περιβάλλον, για τον δημόσιο χώρο, για τις φωνές που ακούει όταν κάποιος υφίσταται κακοποίηση. Η αδιαφορία έχει διαποτίσει μεγάλο μέρος της κοινωνικής μας συνείδησης, έχει αφαιρέσει ανθρωπιά, ευαισθησία, ενσυναίσθηση και αισθήματα ευθύνης. Οι λόγοι είναι πολλοί και δεν μπορεί να εξαντληθούν εδώ. Οι δυσκολίες της καθημερινότητας, το άγχος της επιβίωσης, ο φόβος ότι αν κάποιος αντιδράσει θα βρει τον μπελά του, όχι μόνον από τον παραβατικό, αλλά και από τη γραφειοκρατία που θα ακολουθήσει την όποια παρέμβασή του, καθιστούν πολλούς αρνητικούς ή επιφυλακτικούς.
Από την άλλη, τα θεσμικά όργανα της πολιτείας, η δικαιοσύνη πρωτίστως, με τα φαινόμενα ατιμωρησίας που συντηρεί, εκπέμπει το μήνυμα, «μην ανακατεύεσαι», καθώς ο πολίτης που θα παρέμβει θα εμπλακεί σε δικαστικές διαδικασίες που διαρκούν χρόνια, σε δίκες που αναβάλλονται κατά σύστημα και στο τέλος το πιθανότερο είναι η όποια απόφαση εκδοθεί να είναι τόσο καθυστερημένα, που και η όποια παρέμβαση έγινε, να μοιάζει μάταιη και άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος.
Τώρα από το υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν εξαγγείλει πακέτο μέτρων, με στόχο να απονέμεται δικαιοσύνη σε σύντομο χρόνο. Τα μέτρα αυτά βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και όπως διαβεβαιώνουν αρμοδίως, θα γίνουν σύντομα νόμος του κράτους.
Μήπως θα ήταν όμως χρήσιμο να προβλεφθεί και κάποιο μέτρο που θα λειτουργεί ως ηθικό κίνητρο για τους πολίτες που παρεμβαίνουν και καταγγέλλουν ειδικά κακοποιήσεις γυναικών, ηλικιωμένων, παιδιών, ζώων; Για τους πολίτες που δεν αδιαφορούν;
Όπως για παράδειγμα απόδοση μικρού ποσού (προς ηθική ικανοποίηση) με την έκδοση της απόφασης σε εκείνον που δεν αδιαφόρησε για μια κακοποίηση ειδοποιώντας τις Αρχές. Κάτι σαν δικαστική δαπάνη που επιδικάζεται στους πολίτες που κερδίζουν στις αστικές δίκες. Γιατί η ενδοοικογενειακή βία και γενικά η βία κατά ευάλωτων δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί.
Η/Υ ΠΗΓΗ:
Η Καθημερινή: 26 Σεπτεμβρίου 2023