23 Σεπτεμβρίου, μνήμη και του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου του εκ Κονίτσης και εν Βραχωρίω αθλήσαντος: Συναξάριον, Ασματικαί ακολουθίαι, Παρακλητικός Κανών.

Ο Άγιος αυτός νεομάρτυρας, γεννήθηκε στην Κόνιτσα της Ηπείρου, από γονείς Μουσουλμάνους. Ο πατέρας του ήταν Δερβίσης και Σέχης στο αξίωμα.

Είκοσι χρονών, μπήκε και αυτός στο τάγμα των Δερβίσηδων. Αφού έκανε αρκετά χρόνια στα Ιωάννινα, πήγε στο Βραχώρι της Αιτωλίας, όπου κατοίκησε σ’ ένα οίκημα, που ονομαζόταν Μουσελίμ σεράϊ. Ξαφνικά όμως, άρχισε να ζει σαν χριστιανός, πέταξε τα ενδύματα του Δερβίση και ντύθηκε χριστιανικά.

Έπειτα πήγε στην Ιθάκη για περισσότερη ασφάλεια, και εκεί δέχτηκε το άγιο Βάπτισμα, λαμβάνοντας το όνομα Ιωάννης. Όταν επανήλθε στην Αιτωλία, νυμφεύθηκε στο χωριό Μαχαλάς και ασκούσε το επάγγελμα του αγροφύλακα.

Ο πατέρας του όμως, έστειλε απεσταλμένους να τον μεταπείσουν, αλλά αυτός τους έδιωξε. Τότε συνελήφθη από τον Μουσελίμη του Βραχωρίου, στον οποίο ομολόγησε με θάρρος το χριστιανικό του όνομα και την αγάπη του στον Χριστό.
Βασανίστηκε ανελέητα. Τελικά τον αποκεφάλισαν, κατά την τοπική παράδοση δίπλα στον σημερινό ναό του Αγίου Δημητρίου του Αγρινίου, στις 23 Σεπτεμβρίου 1814. Οι χριστιανοί παρέλαβαν το τίμιο λείψανό του και το έθαψαν σ’ ένα αγρόκτημα, κοντά στον εν λόγω Ι. Ναό, στο Βραχώρι – Αγρίνιο.

Περισσότερα για το Συναξάριο της ημέρας, βλέπε και στον:
ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗ

Ακολούθως παραθέτουμε τις εξής Ιερές ακολουθίες, ποιήματα του αειμνήστου Υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Γερασίμου Μοναχού του Μικραγιαννανίτου:

23 Σεπτεμβρίου, Ασματική ακολουθία του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου του εκ Κονίτσης και εν Βραχωρίω αθλήσαντος – Γερασίμου Μον. Μικραγιαννανίτου.

Παρακλητικός Κανών εις τον Νεομάρτυρα Ιωάννην τον εκ Κονίτσης και εν Βραχωρίω μαρτυρήσαντα – Γερασίμου Μον. Μικραγιαννανίτου.

04 Ιανουαρίου, Ασματική ακολουθία επί τη ευρέσει των Ιερών Λειψάνων του Νεομάρτυρος Ιωάννου του εκ Κονίτσης, και εν Βραχωρίω αθλήσαντος – Γερασίμου Μον. Μικραγιαννανίτου.

Εκδόσεις: Ιεράς Μονής Παναγίας Προυσιωτίσσης. 1995

Η/Υ επιμέλεια, Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.