Η αγοραφοβία και οι κρίσεις πανικού – Μυρσίνης Κωστοπούλου.

«Είμαι 51 ετών γυναίκα και εδώ και 3 μήνες, λόγω των έντονων κρίσεων πανικού, απομονώθηκα στο σπίτι. Χρειάζομαι πλέον συνοδεία για να βγω, να πάω στην τράπεζα ή στο σούπερ μάρκετ, και νιώθω απελπισμένη.»

Η αγοραφοβία είναι μια αγχώδης ψυχολογική κατάσταση, κατά την οποία το άτομο νιώθει έντονο φόβο, όταν βρίσκεται σε πολυσύχναστους χώρους, στους οποίους αισθάνεται πως η διαφυγή θα είναι δύσκολη σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, όπως π.χ. σε κατάσταση έντονου πανικού.

Η αποφυγή έκθεσης σε καθημερινές κοινωνικές καταστάσεις είναι μια συνέπεια του φόβου, ότι το άτομο «θα πάθει κάτι» και εύκολα εδραιώνεται στον χρόνο, παίρνοντας την μορφή μιας νοσηρής απομόνωσης. Καθημερινές αυτόματες αρνητικές σκέψεις εισβάλλουν στη σκέψη («Δεν θα τα καταφέρω να βγω από το σπίτι μόνη», «Θα πάθω κρίση πανικού, θα λιποθυμήσω») που οδηγούν στην αποφυγή, και η αποφυγή στην πλήρη συρρίκνωση της ποιότητας της ζωής.

Η απελπισία που νιώθετε, είναι σύμπτωμα κατάθλιψης που συνήθως συνοδεύει την αγοραφοβία και την κοινωνική απομόνωση. Ένας εκπαιδευμένος ψυχολόγος στη θεραπεία συμπεριφοράς, θα σας βοηθήσει να αντικρίσετε σταδιακά τις καταστάσεις που αποφεύγετε και να νικήσετε το άγχος σας. Η θεραπεία όμως θα πρέπει να αρχίσει αμέσως, γιατί οι αποφυγές συνήθως αθροίζονται με το πέρασμα του χρόνου και οδηγούν στην απόγνωση.
Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr , twitter @myrsi1

Η/Υ Πηγή
ΤΑ ΝΕΑ Weekend, 22-09-2012.

Κατηγορίες: Άρθρα, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.