Πορίσματα 53ου Παιδαγωγικού Συνεδρίου «Σταυρική πορεία και ανάσταση του γένους», του Συλλόγου ο Μέγας Βασίλειος.

Το 53ο (ετήσιο) Παιδαγωγικό Συνέδριο του Συλλόγου Ορθοδ. Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος» διεξήχθη στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στις 28 Δεκεμβρίου του 2012. Ακολουθούν τα πορίσματά του:

53ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΘΕΜΑ: Σταυρική πορεία και ανάσταση του Γένους

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 28/12/2012

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ

∙ Ζούμε σήμερα τις τραγικές συνέπειες της 6ης πτώχευσης του ελληνικού κράτους μετά την Ελληνική Επανάσταση. Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-8 υπήρξε μόνο αφορμή της ελληνικής πτώχευσης. Τα αίτιά της όμως είναι βαθύτερα. Η οικονομική κρίση υπήρξε αποτέλεσμα της επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες κρίσεως της πολιτικής και της κοινωνίας, κρίσεως που εδράζεται στην κατάρρευση της παιδείας, των θεσμών και των αξιών.

∙ Η μυωπική συμπεριφορά και η απληστία πολιτικών, συνδικαλιστών, τραπεζών και ιδιωτών, υπήρξαν οι βάσεις της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας μας, ενώ η ατιμωρησία και οι ανάγκες διατήρησης του φαύλου πελατειακού κράτους εμποδίζουν τη λήψη των μέτρων εκείνων που θα οδηγούσαν στην έξοδο από την κρίση. «Το πρώτιστον των παρ’ ημίν αγαθών», η Παιδεία, πάσχει, και ίσως είναι η κυριότερη αιτία της βαθειάς κρίσεως και σήψεως της κοινωνίας. Οι νέες γενιές, για δεκαετίες, γαλουχήθηκαν με το δυτικό παιδευτικό μοντέλο, στηριγμένο στη λογικοκρατία, τον υλισμό και τον ατομισμό. Τους προσφέρθηκε παιδεία χωρισμένη από την ελληνορθόδοξη παράδοση και αγωγή. Αποτέλεσμα ο θρίαμβος των παθών, ο μηδενισμός, η απαξίωση κάθε αξίας και η παντελής απουσία ήθους.

∙ Η έξοδος από την κρίση είναι εφικτή, και μάλιστα ταχύτερα των προσδοκιών μας, εάν εξασφαλίσουμε έντιμους ηγέτες, εθνική ομοψυχία, σχέδιο εθνικής στρατηγικής, επιστροφή στις αξίες που λοιδορήσαμε (φιλοπατρία, εργατικότητα, τιμιότητα). Απελευθέρωση της δημιουργικότητας και επινοητικότητας του Έλληνα, κοινωνική δραστηριοποίηση των ανθρώπων της Εκκλησίας, της Παιδείας και του πνεύματος.

∙ Ειδικώς στον τομέα της Παιδείας, χρειαζόμαστε παιδεία όπως μας την παρέδωσαν οι πατέρες μας, με σταθερό ελληνοχριστιανικό προσανατολισμό, που να άγει την ψυχή, να μορφώνει και να ελευθερώνει.

Η ευθύνη του δασκάλου ως προς τούτο είναι τεράστια. Καλείται αυτός να ξανακεντρίσει την όρεξη για παιδεία και μάθηση στα απογοητευμένα σημερινά παιδιά, κάνοντας την εκπαιδευτική διαδικασία ελκυστική, «ψυχής πανηγύρι». Το καλούν οι καιροί, ο παιδαγωγός να αποβεί μεταλαμπαδευτής αξιών πολιτισμού και ανθρωπισμού στους νέους σήμερα.

∙ Οι Έλληνες διαθέτουμε δύο θησαυροφυλάκια, που αποτελούν πηγές αναγέννησης και ανάπλασης εθνικής και παγκόσμιας: την ορθοδοξία και τον κλασικό ελληνισμό. Καλούμαστε στο να ανακαλύψουμε εκ νέου τους θησαυρούς που κρύβουν οι δύο αυτοί ταμιευτήρες και να εγκύψουμε στη μελέτη και προσοικείωσή τους. Αυτοί εξάλλου διαμόρφωσαν την όλη ιστορική μας πορεία και μεγαλουργία ανά τους αιώνες.

∙ Η παρούσα δυσκολία έχει φοβίσει πολλούς, ώστε μερικοί καταπτοημένοι να θεωρούν ότι ο Ελληνισμός είναι πια νεκρός. Ομως αυτό που εξωτερικά φαντάζει ως θάνατος, στην πραγματικότητα εγκυμονεί τη ζωή. Είναι ο κόκκος του σίτου, για τον οποίο ο Χριστός είπε ότι θάβεται στη γη και πεθαίνει, αλλά αυτός ο θάνατός του είναι ζωηφόρος, φέρνει τη μεγάλη καρποφορία.

Και ο Ελληνισμός, μέσα από τον φαινομενικό θάνατο, προετοιμάζεται από τον Θεό να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάσταση του κόσμου. Να γίνει το προζύμι της μεγάλης αλλαγής, ώστε το φως της Ορθοδοξίας να λάμψει από το ένα μέχρι το άλλο άκρο της γης.

Οι εργασίες του Συνεδρίου διεξήχθησαν σε 2 συνεδρίες με τις εξής εισηγήσεις :

α) Διεθνής κρίση και εγχώρια πτώχευση (από τον κ. Χρ. Κατηφόρη, Οικονομολόγο- Διεθνολόγο)

β) Η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό: Η Ελλάδα έχει ελπίδες (από τον κ. Jose -Αναστάσιο Navarro, Καθηγητή Πανεπιστημίου Μαδρίτης- Πρόεδρο EYROCLASSICA)

γ) Η σύγχρονη Ελλάδα υπό το φως της Ιστορίας – Το παράδειγμα των Βαλκανικών πολέμων (από τον κ. Αθ. Καραθανάση, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.)

δ) Η Παιδεία αντίδοτο στην κρίση: Ένα δάσκαλο γιατί χανόμαστε (από την κ. Ευαγγ. Κουσκουλή, Δρ. Φιλολογίας Π.Α., Καθηγήτρια Εκπαιδευτηρίων »Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ»)

ε) Σταυρός και ανάσταση στην Οδύσσεια του Ελληνισμού (από τον κ. Στ. Μποζοβίτη, Θεολόγο -Συγγραφέα)

Η/Υ ΠΗΓΗ
Τράπεζα ιδεών.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου, Άρθρα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.