Περί των λογισμών της πορνείας (Μικρό γεροντικό, Ε.) – Π.Β. Πάσχου.

α’. Ο αββάς Αντώνιος μας είπε:
-Αναλογίζομαι πως το σώμα έχει μια κίνηση που είναι φυσική, αλλά που δεν ενεργεί χωρίς τη θέληση της ψυχής• σημειώνεται μονάχα η ύπαρξη της μέσα στο σώμα ως κίνηση, δίχως εμπάθεια.
Υπάρχει, όμως, και μια κίνηση άλλη, που οφείλεται στο ότι τρέφουμε και περιποιούμαστε το σώμα με φαγητά και πιοτά, από τα οποία η θέρμη του αίματος διεγείρει το σώμα προς ενεργό δράση. Γι’ αυτό και ο Απόστολος έγραφε: «μη μεθάτε με κρασί, όπου ακολουθεί ασωτεία». Και ο ίδιος ο Κύριος, στο Ευαγγέλιο, έδινε την
παραγγελία εκείνη στους μαθητές του: «προσέχετε, μήν πλακώσει τις καρδιές σας η κραιπάλη και η μέθη».
Υπάρχει, βέβαια, σ’ εκείνους που αγωνίζονται πνευματικά, και μια άλλη κίνηση, η οποία προέρχεται από την επιβουλή και το φθόνο των δαιμόνων.
Πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουμε, ότι υπάρχουν τρεις κινήσεις στο σώμα: η πρώτη είναι η φυσική• η δεύτερη είναι εκείνη που προέρχεται από την αδιαφορία μας ως προς τη διατροφή μας• και η τρίτη είναι η δαιμονική.

β’. Ο αββάς Γερόντιος της Πέτρας είπε:
-Πολλοί, που δέχονται τον πειρασμό για τις σωματικές ηδονές, αν και δεν αμάρτησαν με το σώμα τους, ωστόσο έχουν με το λογισμό τους εκτελέσει την πορνεία κ’ ενώ τα σώματα τους τα διαφύλαξαν παρθενικά, δεν εμπόδισαν την ψυχή τους να εκπορνευτεί. Γι’ αυτό, αγαπητοί μου, είναι καλό να τηρούμε τον λόγο της Γραφής και να φυλάγει ο καθένας με κάθε τρόπο αγνή την καρδιά του…

Περί των λογισμών της πορνείας (Μικρό γεροντικό, Ε.) – Π.Β. Πάσχου.rar

Από το βιβλίο:
Π.Β. Πάσχου, Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΣΜΩΝ
Μικρό Γεροντικό Ε’
Σειρά: Ορθόδοξη Μαρτυρία, αρ. 91
(Σελίδες: 83 – 137)
Έκδοση πρώτη: Ιούλιος 2006
© Π.Β. Πάσχος, και οι Εκδόσεις Ακρίτας

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.