5 λόγοι που συνδέουν το καλό φαγητό με την οικολογία.

Οι διατροφικές μας επιλογές, φαίνεται πως έχουν σαφή αντίκτυπο στην οικολογία και τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Μένουμε υγιείς, όταν οι τροφές που καταναλώνουμε, έχουν παραχθεί μέσα από φυσιολογικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Μαθαίνοντας από πού προέρχονται τα προϊόντα που αγοράζουμε, πώς παράγονται και την επιρροή που έχουν στο περιβάλλον, ενισχύουμε την οικολογική μας συνείδηση για ένα καλύτερο μέλλον. Ας δούμε έμπρακτα πώς συνδέεται το καλό φαγητό με την οικολογία.

1. Τοπική αγορά
Ψωνίζοντας προϊόντα από τον τόπο μας ή καλύτερα από τοπικές αγορές, κερδίζουμε αρκετά πλεονεκτήματα για την υγεία μας και το περιβάλλον. Ενισχύοντας εγχώριους παραγωγούς, ενδυναμώνουμε την τοπική οικονομία. Τα τρόφιμα είναι σίγουρα πιο φρέσκα, σε σύγκριση με εκείνα που έρχονται από το εξωτερικό. Πιθανόν είναι πως, και τα παραγόμενα προϊόντα με βιολογικές μεθόδους σε τέτοιες αγορές, να έχουν πιο προσιτή τιμή από τα αντίστοιχα πιστοποιημένα βιολογικά.
2. Σπιτικά
Το σπιτικό φαγητό, σε σύγκριση με τα έτοιμα, έχει πολλά πλεονεκτήματα. Έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε τα συστατικά και τη μέθοδο παρασκευής ενός πιάτου και επίσης μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα. Σημαντική είναι και η μείωση της ενέργειας σε σύγκριση με τα έτοιμα τρόφιμα. Για το λόγο αυτό, εμπλουτίζουμε τα ντουλάπια μας με βασικά συστατικά για την μαγειρική.
3. Ελευθέρας βοσκής
Τα ζώα ελευθέρας βοσκής, είναι προτιμότερα για κατανάλωση, όπως και τα προϊόντα τους. Είναι πιο υγιεινά και θρεπτικά, ενώ δεν παράγουν τα αντίστοιχα απόβλητα με μεγάλες βιομηχανικές φάρμες. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα ζώα δέχονται και αρκετά συντηρητικά, ορμόνες, αντιβιοτικά και χημικά, τα οποία προσβάλουν και τη φύση.
4. Βιολογικά προϊόντα
Κάθε φορά που πληρώνετε τα βιολογικά στο ταμείο, δηλώνετε στις βιομηχανίες τροφίμων, την προτίμησή σας σε προϊόντα χωρίς ορμόνες, συντηρητικά και χημικές ουσίες. Με τέτοιες αγορές, συμβάλλετε στη σταδιακή απομάκρυνση όλων αυτών των ουσιών από το σώμα μας, από τις τροφές μας και κατ’ επέκταση από το περιβάλλον.
5. Δίκαιο εμπόριο
Το δίκαιο εμπόριο στοχεύει στη συμπαράσταση των παραγωγών, για να λειτουργούν υπό καλύτερες εμπορικές συνθήκες και να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αγοράζοντας για παράδειγμα τέτοια προϊόντα όπως σοκολάτα, καφέ και ζάχαρη, είμαστε βέβαιοι για τη βιώσιμη παραγωγή τους και τη δίκαιη αντιμετώπιση και πληρωμή των εργατών.

Οι διατροφικές μας επιλογές λοιπόν, ουσιαστικά μπορούν να προκαλέσουν κακό, εκτός από εμάς, και σε ανθρώπους ανά τον κόσμο, των οποίων ο κόπος καταλήγει στο πιάτο μας.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
flowmagazine.gr

Κατηγορίες: Άρθρα, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον, Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.