Σωστή διατροφή για καλή όραση.

Αν θέλετε να αργήσετε να φορέσετε γυαλιά οράσεως, τότε θα πρέπει να φροντίσετε από νωρίς για την προστασία των ματιών σας. Ποντάροντας στη σωστή διατροφή -και δεν εννοούμε μόνο τα καρότα- και στην επιλογή φακών κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας, αυξάνετε τις πιθανότητες να μπορείτε να περνάτε την κλωστή μέσα από την τρύπα της βελόνας ακόμα και μετά τα 70 σας!

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, πολύτιμη για την προστασία της όρασης αποδεικνύεται η ζαφορά. Οπως διαπίστωσε η ερευνήτρια Σίλβια Μπίστι από το Πανεπιστήμιο της Λ’ Ακουίλα, το εν λόγω καρύκευμα έχει την ιδιότητα να προλαμβάνει τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδος, προστατεύοντας τους νευρώνες στον αμφιβληστροειδή που απορροφούν το φως, τους οποίους σκοτώνει σιγά-σιγά η ασθένεια. «Αυτό που ανακαλύπτουμε στα ζώα είναι ότι η ζαφορά είναι κάτι παραπάνω από μία αντιοξειδωτική ουσία: δεδομένου ότι συμμετέχει στη ρύθμιση του μεταβολισμού των λιπαρών οξέων, μπορεί να προστατεύει τη μεμβράνη των φωτοϋποδοχέων, σε συνθήκες στρες.

Διαπιστώσαμε ακόμα ότι η ζαφορά προστατεύει το μάτι από τις βλάβες που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο, ενώ καθυστερεί την εξέλιξη των γενετικών ασθενειών που οδηγούν σε πλήρη τύφλωση, όπως η χρωστική αμφιβληστροειδίτιδα».

Την ίδια στιγμή, άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από κάποια ωχροπάθεια (εκφύλιση των κυττάρων της ωχράς κηλίδος), δεν έχουν παρά να καταναλώνουν άφθονα μύρτιλλα, αφού οι ανθοκυανίνες των φρούτων αυτών επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου.

Σημαντική όμως αποδεικνύεται και η διατροφή στο σύνολό της. Δύο πρόσφατες συμπληρωματικές έρευνες σχετικά με τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδος, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Archives of Opthalmology», έδειξαν ότι η κατανάλωση ψαριού μία φορά την εβδομάδα, μειώνει την εμφάνιση της νόσου κατά 31%, ενώ η κατανάλωσή του δύο φορές τη βδομάδα αυξάνει το ποσοστό σε 35%. Επιπλέον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε βλαβερά λιπαρά οξέα, σχετίζεται με αύξηση των περιπτώσεων εκφυλισμού κατά 76%, ενώ μια διατροφή που προβλέπει λιγότερα υδρογονοποιημένα λιπαρά, σχετίζεται με μείωση της εμφάνισης της νόσου κατά 15%.

Σε ό,τι αφορά τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος στην όραση, οι ειδικοί εξηγούν ότι οι ηλιακές ακτίνες προκαλούν οξείδωση που μακροπρόθεσμα βλάπτει τη δομή του ματιού, γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια έκθεσης σε αυτές συνιστάται διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, δηλαδή άφθονη σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Πέρα όμως από απόθεμα αντιοξειδωτικών ουσιών, τα μάτια θα πρέπει να προστατεύονται και από μια φυσική ασπίδα, δηλαδή γυαλιά ηλίου. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πιο ευαίσθητα είναι τα παιδιά, τα οποία συχνά εκτίθενται για πολλές ώρες στον ήλιο, χωρίς να γνωρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο καταστρέφουν τα σημεία του ματιού που αποδεικνύονται πιο ευάλωτα μεγαλώνοντας.

Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι και τα ανοιχτόχρωμα μάτια, λόγω μικρότερης παρουσίας χρωστικών ουσιών και άρα μειωμένης φυσικής προστασίας. Οι καλύτεροι φακοί είναι αυτοί που φέρουν την πιστοποίηση «CE» από τους παραγωγούς, που σημαίνει ότι φιλτράρουν αποτελεσματικά τις υπεριώδεις ακτίνες. Είναι σημαντικό όμως να φοριούνται σε κάθε έκθεση στο φυσικό φως, ακόμα και τις μέρες που έχει συννεφιά.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν είναι όλα τα γυαλιά ηλίου ίδια. Σε γενικές γραμμές, αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά, μπλοκάρουν κατά 70% τις υπεριώδεις ακτίνες UVB και μέχρι 60% τις UVA. Αν όμως υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος παράγοντας κινδύνου -όπως πρόβλημα καταρράκτη- τότε θα πρέπει να επιλέγονται ακόμα πιο προστατευτικοί φακοί με φίλτρα που φτάνουν να μπλοκάρουν έως και κατά 95% τις ακτίνες UVB.

Αντιθέτως, καμία ιδιαίτερη βοήθεια δεν φαίνεται να προσφέρουν οι λεγόμενοι «φακοί ξεκούρασης», που συνιστόνται συνήθως για όσους περνάνε πολλές ώρες μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. «Η παρατεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν οδηγεί σε κάποια παθολογική κατάσταση, ιδίως με τις οθόνες που υπάρχουν σήμερα. Μπορεί ωστόσο να προκαλέσει κούραση, κυρίως σε όσους υποφέρουν από κάποια ατέλεια της όρασης που δεν είναι διορθωμένη. Σημαντικό λοιπόν είναι να εργάζεται κανείς στις ιδανικές συνθήκες, που σημαίνει να μην έχει την πηγή φωτός πίσω από την πλάτη του, να κάθεται στη σωστή απόσταση από την οθόνη, ανάλογα με την ηλικία του, επιλέγοντας την κατάλληλη κλίση της οθόνης. Αυτές είναι οι μοναδικές οδηγίες που οι ειδικοί δίνουν σε όσους περνάνε πολλές ώρες μπροστά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές», εξήγησε χαρακτηριστικά ο κλινικός οφθαλμίατρος από το Πανεπιστήμιο Λα Σαπιέντσα της Ρώμης.

Πηγή Πληροφοριών:
www.madata.gr

Κατηγορίες: Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.