Τη ΚΓ’ του αυτού μηνός (Μαϊου), ανάμνησις της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Ιωακείμ του Ιθακησίου, του εν τοις εσχάτοις χρόνοις λόγοις και θαύμασι διαλάμψαντος.
Στίχοι.
Κήρυξ αληθείας και αγάπης ώφθης,
σοφέ Ιωακείμ, τεραστίων φρέαρ.
Ο Όσιος Ιωακείμ, κατά κόσμον Ιωάννης Πατρίκιος, γεννήθηκε στον οικισμό Καλύβια της Ιθάκης, από ευσεβείς και ενάρετους γονείς, τον Άγγελο και την Αγνή. Ο Ιωάννης σε μικρή ηλικία έχασε την μητέρα του. Ο πατέρας του νυμφεύθηκε και πάλι, αλλά η μητριά του Ιωάννου τον ταλαιπωρούσε και τον βασάνιζε. Ο Άγιος, τα δύσκολα αυτά χρόνια, ασκήθηκε στην υπομονή και την ταπείνωση, βρίσκοντας καταφύγιο στην προσευχή, στο εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνος και στην μελέτη των ιερών βιβλίων.
Στην εφηβική του ηλικία εργάσθηκε ως ναυτικός στο καΐκι του πατέρα του, προκαλώντας τον σεβασμό και την εκτίμηση του πληρώματος για τις αρετές και το ήθος του. Σε κάποιο από τα ταξίδια του, βρήκε καταφύγιο στο Άγιον Όρος. Εκεί, στη Μεγίστη μονή Βατοπεδίου, κείρεται μοναχός και λαμβάνει το όνομα Ιωακείμ.
Με την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως ο ηγούμενος της μονής επιλέγει τον Όσιο και τον αποστέλλει ιεροκήρυκα στην Πελοπόννησο. Εκεί ο Άγιος διδάσκει, καθοδηγεί, στηρίζει και ενθαρρύνει τους Έλληνες. Επιπλέον, με το καΐκι του εκ Κεφαλληνίας παπα-Γιάννη Μακρή, μεταφέρει από την Πελοπόννησο στα Επτάνησα γέροντες και γυναικόπαιδα, σώζοντάς τους από τις επιδρομές του Ιμπραήμ.
Περί το 1827 ο Όσιος Ιωακείμ φθάνει στην αγγλοκρατούμενη πατρίδα του Ιθάκη. Για 49 χρόνια διακονεί μέσα στον κόσμο και προφυλάσσει από την αμαρτία, την πλάνη, την αίρεση. Αναφέρονται περιπτώσεις που ο Άγιος προσευχόταν και βρισκόταν επάνω από το έδαφος, πλημμυρισμένος από ουράνιο φως. Ο Θεός του χαρίζει το διορατικό χάρισμα και έτσι γίνεται ο σύμβουλος, ο παιδαγωγός εν Χριστώ και ο ιατρός των Ιθακησίων.
Έτσι αφού έζησε ο Όσιος Ιωακείμ, κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1868. Ο Όσιος Ιωακείμ εκοιμήθη στις 2 Μαρτίου 1868 μ.Χ. και ετάφη πίσω από τον Ι. Ν. της Αγίας Βαρβάρας, στον Σταυρό της Ιθάκης. Η ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του πραγματοποιήθηκε στις 10 (23 με το Νέο Ημερολόγιο) Μαίου του 1992 μ.Χ. ενώ η αγιότητά του διακηρύχθηκε επίσημα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1998 μ.Χ.
Παράβαλε και:
23 Μαϊου, Νεομάρτυρας Ευγένιος Ραντιόνωφ.