13 Σεπτεμβρίου, μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κετεβάν, της Συνετής βασίλισσας της Γεωργίας: Βίος.

Η αγία μεγαλομάρτυς Κετεβάν, το λαμπρό αυτό στολίδι της Εκκλησίας και του θρόνου της Γεωργίας, προερχόταν από το βασιλικό γένος των Μπαγκρατιόνι. Ήταν κόρη του Ασοτάν και δισέγγονη του βασιλιά της Κάρτλης Κωνσταντίνου Γ’ (1469-1505).
Τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια στολίζονταν με τη μελέτη των θείων Γραφών. Οι ευσεβείς γονείς της την ανάτρεφαν χριστιανικά, «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» (Εφ. 6, 4), κι έτσι η σωματική της ανάπτυξη συμβάδιζε με την πνευματική της πρόοδο. Η καθαρότητα και η σεμνότητα, η σοφία και η σύνεση ήταν τα κύρια γνωρίσματά της. Τα απαλά της χείλη μέρα και νύχτα υμνολογούσαν και δοξολογούσαν το Θεό. Παρηγορούσε τους θλιμμένους, υπηρετούσε τους ανήμπορους, ελεούσε τους φτωχούς.
Όταν έφτασε σε ώριμη ηλικία, οι γονείς της την έδωσαν σύζυγο στον Δαβίδ, διάδοχο του βασιλιά της Καχέτης Αλέξανδρου Β’ (1577-1605). Είχε κι αυτός την καταγωγή του από το γένος των Μπαγκρατιόνι. Ήταν ευπαρουσίαστος και γενναίος, αλλά οξύθυμος, φίλαρχος και σκληρός. Ο γάμος γιορτάστηκε με μεγαλοπρέπεια, όπως αρμόζει σε βασιλικά πρόσωπα. Ο Θεός τους χάρισε ένα παιδί, τον Τεϊμουράζ, που αργότερα, ως βασιλιάς της Καχέτης, αποτίναξε το ζυγό των Περσών, ανακαίνισε τις εκκλησίες και διακρίθηκε ως ρήτορας και ποιητής.
Ο φιλόδοξος Δαβίδ θέλησε να διαδεχθεί πρόωρα τον πατέρα του στο θρόνο. Εκμεταλλευόμενος το μίσος που έτρεφαν οι άρχοντες εναντίον του Αλέξανδρου, εξαιτίας του αυταρχικού τρόπου της διοικήσεώς του, τους υποκίνησε να τον φυλακίσουν και ν’ ανεβάσουν στο θρόνο, ως διάδοχο, τον ίδιο. Ο Δαβίδ όμως δεν είχε διοικητικές ικανότητες. Γι’ αυτό το βασίλειο το διοικούσε συνετά η ένδοξη Κετεβάν. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έφερε την ειρήνη και την ευταξία στην Εκκλησία και την πολιτεία, οικοδόμησε ναούς, θεμελίωσε νοσοκομεία, οργάνωσε συσσίτια για τους φτωχούς και ασφάλισε τη χώρα από τους εξωτερικούς εχθρούς…

Η Αγία Μεγαλομάρτυς Κετεβάν, η Συνετή βασίλισσα (13 Σεπτεμβρίου).zip

Από το βιβλίο: Οι Αγιοι της Γεωργίας. Έκδοσις: Ιεράς Μονής Παρακλήτου, Ωροπός Αττικής. 2004.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Παράβαλε και:
13 Σεπτεμβρίου, μνήμη και του φιλοσόφου και Μάρτυρος, Αγίου Αριστείδου του Αθηναίου: Συναξάριον, Ασματική Ακολουθία.

Δημοσιεύθηκε στην Άρθρα, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.