Ο Θεός δεν…μένει πια εδώ- Παπικές εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε τράπεζες, μπαρ και συνεργεία Φωτο!

Η κρίση στην ιταλική οικονομία “χτύπησε” ακόμη και τον Οίκο του Θεού. Ολο και περισσότεροι ναοί στην γειτονική χώρα περνάνε σε ιδιωτικά χέρια και μεταμορφώνονται σε κάτι τελείως διαφορετικό και αναμφίβολα πιο επικερδές: Τράπεζες, θέατρα, κλαμπ, ακόμη και συνεργεία αυτοκινήτων! Οπως μεταδίδει το Russian Today, δεκάδες χιλιάδες εκκλησίες βρήκαν προσφάτως νέους ιδιοκτήτες. “Μου άρεσαν όλες. Μου αρέσουν τα μέρη, που αποπνέουν μία ειρωνεία. Και αυτό ήταν το συναίσθημα που βίωσα μέσα σε αυτές τις εκκλησίες”, τονίζει ο  Ιταλός φωτογράφος Andrea Di Martino, που επισκέφθηκε και απαθανάτισε 70 πρώην εκκλησίες. Η εκκλησία Madonna della Neve στο Κόμο, ήταν η πρώτη που επισκέφθηκε και τον ενέπνευσε το όλο project. Σταμάτησε να λειτουργεί στα τέλη του 1950 και μετατράπηκε σε ένα πετυχημένο συνεργείο αυτοκινήτων από τους ιδιοκτήτες της.  «Oταν έφυγα, ήθελα να μάθω τι έγινε με όλες τις υπόλοιπες εκκλησίες που είχαν την ίδια μοίρα»,  λέει ο φωτογράφος.

Οι εκκλησίες στην Ιταλία σταματούν να λειτουργούν, όταν τα κτίρια στα οποία στεγάζονται γίνονται επικίνδυνα ή όταν ο αριθμός των προσκυνητών έχει μειωθεί δραματικά. Πωλούνται σχετικά εύκολα, καθώς είναι συνήθως όμορφα ψηλοτάβανα κτίρια που βρίσκονται στην καρδιά των πόλεων ή των χωριών. Στην πόλη Oύχεντο, η εκκλησία Αγία Φιλομένα μετατράπηκε σε δικαστήριο. Η εκκλησία Αγία Λουτσία στο Montescaglioso έπεσε στα χέρια φιλάθλων, οι οποίοι διακόσμησαν τους τοίχους με αφίσες ποδοσφαιριστών και εγκατέστησαν ένα τραπέζι πινγκ-πονγκ. Μία εκκλησία στο Σαλέρνο, που χρονολογείται από το 1.000 μ.Χ, έχει μετατραπεί σε μουσείο της τοπικής ιατρικής σχολής. Η εκκλησία Αγία Σαμπίνα, η κατασκευή της οποίας ολοκληρώθηκε το 1036, λειτουργεί ως τράπεζα τις τελευταίες 4 δεκαετίες.

Μία βιβλιοθήκη multimeda βρήκε στέγη στην πρώην εκκλησία του Μιλάνου, Αγία Τερέζα, που κτίστηκε το 1694. Ο πρώην Οίκος του Θεού στο Βιαρέτζιο, έγινε πιτσαρία με την επωνυμία «La Chiesina» (Εκκλησία).

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Newmoney.gr

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.