08 Ιανουαρίου, μνήμη του Οσίου Μακαρίου του Μακρή: Συναξάριον, Ακολουθία.

Τη Η τοῦ αυτού Μηνός (Ιανουαρίου), μνήμη του οσίου Μακαρίου του επιλεγομένου Μακρή, του εκ Θεσσαλονίκης ορμωμένου, εν τη μονή του Βατοπεδίου ασκήσαντος και ηγουμένου χρηματίσαντος της εν Κωνσταντινουπόλει Μονής του Παντοκράτορος.

Λόγοις και πράξεσι Χριστώ παιδιόθεν,
Ασκητά ευηρέστησας Μακάριε.

Άθως Μακάριε ση αγωγή χαίρει,
Και Βυζάντιον των αρετών σου πλήθει.

Ο Όσιος Μακάριος ο Μακρής γεννήθηκε περί το 1383 μ.Χ. από ευσεβείς κι επιφανείς γονείς στη Θεσσαλονίκη (κατά άλλους ήταν Εβραίος και έγινε χριστιανός). Διακρινόταν για την παιδεία του, την αρετή και τη σύνεση του. Είχε το προσωνύμιο Ασπρόφρυς.

Νέος ήλθε στο Άγιον Όρος (1401 μ.Χ.) κι έγινε μοναχός στη Μονή Βατοπεδίου υπό τον ενάρετο Γέροντα Αρμενόπουλο επί διετία και αργότερα τον ασκητή Δαβίδ και χειροτονήθηκε διάκονος και ιερεύς.

Με τον Δαβίδ πήγε στην Κωνσταντινούπολη, υστέρα από πρόσκληση του αυτοκράτορα Μανουήλ Β’ του Παλαιολόγου. Ο αυτοκράτορας δεν κατάφερε να τους κρατήσει για πολύ κοντά του ως πνευματικούς συμβούλους. Επέστρεψαν στο Άγιον Όρος, όπου ο Δαβίδ ανεπαύθη (+1422 μ.Χ.).

Αργότερα, ο Όσιος Μακάριος πήγε ξανά στην Κωνσταντινούπολη κι έγινε ηγούμενος και ανακαινιστής της σε παρακμή ιεράς Μονής Παντοκράτορος. Στάλθηκε από τον αυτοκράτορα Ιωάννη Η’ Παλαιολόγο ως αντιπρόσωπος του στη Ρώμη και διακρίθηκε για την άκαμπτη στάση του και το γνήσιο ορθόδοξο φρόνημα (1429 μ.Χ.). Υπήρξε πρωτοσύγκελλος του πατριάρχη και πνευματικός πατέρας του αυτοκράτορα.

Εκοιμήθη από τη λοιμική ασθένεια της πανώλης στη Χάλκη. Τον λάτρευαν οι πάντες. Ετάφη στη μονή Παντοκράτορος Κωνσταντινουπόλεως στις 7 Ιανουαρίου του 1431 μ.Χ.

Έγραψε τους βίους των αγίων Ανδρέου αρχιεπισκόπου Κρήτης, Μαξίμου του Καυσοκαλύβη, Δαβίδ του εν Θεσσαλονίκη, λόγο στην ανακομιδή των λειψάνων της αγίας Ευφημίας και άλλους. Επίσης λόγο κατά της «και εκ του Υιού» εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος και άλλους, όπου τονίζει τις σοβαρές διαφορές μεταξύ Ορθοδόξων και Λατίνων. Ο όσιος Μακάριος ήταν πιστός ακόλουθος του αυστηρού ησυχαστικού βίου και αξιώθηκε της θέας του άκτιστου φωτός, κατά τον ανώνυμο βιογράφο του.

Ακολουθία συνέθεσε ο Χ. Μ. Μπούσιας, η όποια υπάρχει και στη Μονή Βατοπεδίου. Επίσης, άλλη ακολουθία του βρίσκεται σε κάποιο Κώδικα του Καΐρου, που δημοσίευσε ο Κεραμεύς.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Ασματική Ακολουθία εις τιμήν και μνήμην του Οσίου Μακαρίου του Μακρή – Χαραλάμπους Μπούσια.7z

Παράβαλε και:
08 Ιανουαρίου, μνήμη της Οσίας Δομνίκης: Ασματική Ακολουθία, Βίος.
08 Ιανουαρίου, μνήμη και του Αγίου Μάρτυρος Άμπο του εκ Γεωργίας: Βίος – Ι. Μ. Παρακλήτου, Ωροπός Αττικής.
08 Ιανουαρίου, μνήμη και του ενδόξου Ιερομάρτυρος Καρτερίου: Συναξάριον, Παρακλητικός κανών.
08 Ιανουαρίου, μνήμη του Οσίου πατρός ημών Αγάθωνος: Συναξάριον, Ακολουθία.

Κατηγορίες: Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.