22 Ιανουαρίου, η ανάμνηση της ευρέσεως της ιεράς εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ελεηστρίας, στην Κορώνη της Μεσσηνίας: ιστορικό, Ακολουθία.

Τη ΚΒ’ του αυτού μηνός (Ιανουαρίου), Μνήμην επιτελούμεν της ευρέσεως της Αγίας και Θαυματουργού Εικόνος της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, της επικαλουμένης ‘Ελεηστρίας’, γενομένης κατά το έτος 1897.

Εικών Σου Αγνή εκ γης αναδοθείσα,
Δίδωσιν ημίν αεί, άφθονον χάριν.

Θαυματοεργός Εικών Ελεηστρίας, γήθεν φαάνθη.

Αυτή την ημέρα, τελείται η ανάμνηση της ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ελεηστρίας Κορώνης η οποία βρέθηκε το 1897 μ.Χ. στην Κορώνη της Μεσσηνίας.

Συγκεκριμένα, στο νοτιοδυτικό άκρο του Ενετικού Κάστρου της Ιστορικής Κωμοπόλεως της Κορώνης, του Δήμου Κορώνης και με θέα την απέραντη γαλάζια είσοδο του Μεσσηνιακού κόλπου, στα δυτικά από το ακρωτήρι του Ακρίτα και τη νησίδα Βενέτικο και στα ανατολικά από τον πανύψηλο ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, ευρίσκεται το Προσκύνημα της Παναγίας της Ελεήστριας, σε ιερό τόπο και εντός μαγευτικού πευκόφυτου αλσυλίου. Ο πανέμορφος πέτρινος Ναός του Προσκυνήματος, αφιερω­μένος στην Υπεραγία Θεοτόκο και τον Τίμιο Σταυρό, πανηγυρίζει την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής και την 22α Ιανουαρίου, επέτειο της ευρέσεως της θαυματουργού Εικόνος της «Παναγίας Ελεηστρίας».

Η Εικόνα της Παναγίας βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο το έτος 1897, ύστερα από συνεχή οράματα της ευσεβέστατης Κορωναίας γερόντισσας Μαρίας Γ. Σταθάκη, κατά τα οποία παρουσιαζόταν στον ύπνο της η ιδία η Θεοτόκος και την προέτρεπε με τα εξής λόγια: «Να ειπής εις τους συμπολίτας σου να έλθωσι να κάμωσιν ανασκαφήν εις το μέρος  τούτο, και θα εύρωσι τρείς μικράς εικόνας εντός σχισμής ογκολίθων. Εις το μέρος της ευρέσεως να κτίσωσι ναόν. Τα θεμέλια του ναού να τα κτίσωσιν εις τον τοίχον τούτον, τον οποίον διεφύλαξα ανεπηρέαστον εκ των σεισμών, των πολέμων και των θεομηνιών».

Παρά τον αρχικό φόβο της γερόντισσας και τη δυσπιστία των Κορωναίων, τελικά στις 21, 22 και 23 Ιανουαρίου 1897 βρέθηκαν κατά σειρά, οι τρείς μικρές εικόνες του Εσταυρωμένου, της Θεοτόκου και πιθανώτατα του Ευαγγελιστού Λουκά, (λόγω της ζωγραφικής του σχέσεως με τη Μητέρα του Θεού),»υπό τύπον μικρών αγαλμάτων». Μάλιστα στη δεκαετία του 1950 ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Δασκαλάκης (+) τοποθέτησε σε αργυροεπένδυτη κορνίζα τις παραστάσεις του Εσταυρωμένου και της Παναγίας και σε ξεχωριστό πλαίσιο αυτής, του Ευαγγελιστού Λουκά.

Τα Εγκαίνια του Ναού έγιναν με την πάνδημη συμμετοχή των Κορωναίων και των κατοίκων της γύρω περιοχής, την 26η Δεκεμβρίου 1900 από τον Μητροπολίτη πρώην Νικοπόλεως και Πρεβέζης Γαβριήλ Ιατρουδάκη, ο οποίος καταγόταν από τη Λέρο και ταξίδευσε από την Αθήνα για το λόγο αυτό.

Σήμερα το Προσκύνημα της Ελεήστριας αναβαθμίζεται σταδιακά, χάρι στην αγάπη και το ενδιαφέρον του Μητροπολίτου Μεσση­νίας Χρυσοστόμου Σαββάτου. Το πρώτο που έκανε ο σεπτός αυτός Ποιμενάρχης, ήταν η σύνταξη Κανονισμού λειτουργίας, διοικήσεως και διαχειρίσεως του ως άνω προσκυνήματος, εγκριθέντος στη συνέχεια από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι βάσει του ανωτέρω κανονι­σμού, μέρος των εσόδων του Ιερού προσκυνήματος θα διατίθεται για την ενίσχυση του Ταμείου Αρωγής των εκ Μεσσηνίας καταγομένων από­ρων φοιτητών της τριτοβαθμίου εκπαιδεύσεως.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ακολουθία εις την σύναξιν της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ελεηστρίας, της εν Κορώνη της Μεσσηνίας – Γερασίμου Μον. Μικραγιανανίτου.zip

Παράβαλε και:
1. 22 Ιανουαρίου, μνήμη και του Οσίου Πατρός ημών Ιωσήφ του ηγιασμένου, του εκ Κρήτης: Βίος, Ασματική Ακολουθία.

2. 22 Ιανουαρίου, μνήμη του Αγίου Αποστόλου Τιμοθέου και του Οσιομάρτυρος Αναστασίου του Πέρσου: Συναξάριον, Υμνολογική εκλογή.

3. Από το ηχητικό περιοδικό μας επίσης:
«Εις τας αυλάς του Κυρίου.» (Από το προσκύνημά μας στις περιοχές, Μεθώνης, Κορώνης και Πύλου).
Ακούστε το.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Άρθρα, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.