Αρχείο συντάκτη admin

Γκαγκαούζοι: οι Ορθόδοξοι Τουρκόφωνοι.

Στοιχεία ταυτότητας: Θρήσκευμα• Ορθόόδοξοι Χριστιανοί• με εξαίρεση τα χωριά της Βαρνας της Βουλγαρίας. Πατρίδα• Χερσόνησος του Αίμου.

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γκαγκαούζοι: οι Ορθόδοξοι Τουρκόφωνοι.

Ο ταπεινός ασχολείται με τον εαυτόν του. Ο υπερήφανος ασχολείται με τους άλλους – διδαχές του π. Ευμενίου Σαριδάκη.

Ο ταπεινός ασχολείται με τον εαυτόν του. Ο υπερήφανος ασχολείται με τους άλλους. – Ο ταπεινός γνωρίζει τον εαυτόν του. Ο υπερήφανος δεν γνωρίζει τον εαυτόν του.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο ταπεινός ασχολείται με τον εαυτόν του. Ο υπερήφανος ασχολείται με τους άλλους – διδαχές του π. Ευμενίου Σαριδάκη.

Η επιστροφή εις την μητέρα γην.

Εις μίαν πτωχήν συνοικίαν του Πειραιώς έζη από αρκετών ετών μία εργατική οικογένεια, η οποία κατήγετο από την Μάνην. Ο πατήρ, τεσσαρακοντούτης ήδη, ήτο εργάτης εις τον Οργανισμόν Λιμένος

Κατηγορίες: Ιστορικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η επιστροφή εις την μητέρα γην.

Τι είναι ο Θεός: Το ακατάληπτο αυτού – Μητροπ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ ΙΕΡΗ ΚΑΤΗΧΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ Ἑβδομαδιαῖο φυλλάδιο, Ἀριθμ. 3 ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Συνεχίζουμε, ἀδελφοί χριστιανοί, τήν μελέτη τοῦ λόγου τοῦ Θεοῦ ἀπό τό βιβλίο τοῦ ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Δαμασκηνοῦ, «Ἔκδοσις ἀκριβής της Ὀρθοδόξου … Συνέχεια

Κατηγορίες: Άρθρα, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τι είναι ο Θεός: Το ακατάληπτο αυτού – Μητροπ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία.

Το τρελλό νερό: Η αλήθεια, η ψευτιά, η ζωή και ο θάνατος – Φώτη Κόντογλου.

Η ψευτιά και ο πνευματικός εκφυλισμός απλώνει μέρα με την ημέρα απάνω στους Έλληνες και τους παραμορφώνει. Έναν λαό που ξεχωρίζει ανάμε­σα σ’ όλα τα έθνη και που είναι γεμάτος πνευματική υγεία, πάμε να τον κάνουμε εμείς, οι

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το τρελλό νερό: Η αλήθεια, η ψευτιά, η ζωή και ο θάνατος – Φώτη Κόντογλου.

Ο δεκάχρονος που όπου βρισκόταν αναφλέγονταν τα πράγματα!

“Μόνο μια φορά ανέλαβα κι εγώ ένα παρόμοιο έργο. Όχι βέβαια έναν εξορκισμό αλλά την ολοκλήρωση του μυστηρίου του Βαπτίσματος ενός μικρού αγοριού, που είχε περικόψει κάποιος άγνωστος σε μένα

Κατηγορίες: Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο δεκάχρονος που όπου βρισκόταν αναφλέγονταν τα πράγματα!

17 Σεπτεμβρίου, μνήμη και των ενδόξων Ιερομαρτύρων Ηρακλειδίου, Επισκ. Ταμασού και Μύρωνος των εκ Κύπρου: Συναξάριον, Ακολουθία.

Τω αυτώ μηνί (Σεπτεμβρίω) ΙΖ’, μνήμη των αγίων ιερομαρτύρων Ηρακλειδίου και Μύρωνος. Στίχοι: Πυρά τεθέντες Ηρακλείδης και Μύρων, Άμφω θυσία, τη πυράγρα του Λόγου,

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 17 Σεπτεμβρίου, μνήμη και των ενδόξων Ιερομαρτύρων Ηρακλειδίου, Επισκ. Ταμασού και Μύρωνος των εκ Κύπρου: Συναξάριον, Ακολουθία.

Γιατί θαυμάζω τον Ελληνισμό της Κύπρου – Κωνσταντίνου Χολέβα.

Στάθηκε όρθιος και, παρά τις πολλαπλές εισβολές και κατακτήσεις, διαφύλαξε την ορθόδοξη πίστη και την ελληνική γλώσσα 9 Ιουλίου 1821: Η σφαγή του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και εκατοντάδων κληρικών και λαϊκών από τους Οθωμανούς στη Λευκωσία.

Κατηγορίες: Ιστορικά | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γιατί θαυμάζω τον Ελληνισμό της Κύπρου – Κωνσταντίνου Χολέβα.

Πρὸς ἀναζήτηση νοήματος γιὰ τὴ ζωὴ – Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, Καθηγ. Θεολογικῆς Σχολῆς Α.Π.Θ.

Μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς ἀρχῆς τοῦ νέου ἐκκλησιαστικοῦ ἔτους, ἡ Ἐκκλησία καλεῖ τὰ μέλη της νὰ ἀνανεώσουν τὸν πνευματικό τους ἀγώνα, προβάλλοντας, γιὰ νὰ τοὺς ἐνισχύσει, τὸ πιὸ ἀμφιλεγόμενο ἀπὸ τὰ σύμβολά της, τὸν

Κατηγορίες: Άρθρα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πρὸς ἀναζήτηση νοήματος γιὰ τὴ ζωὴ – Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, Καθηγ. Θεολογικῆς Σχολῆς Α.Π.Θ.

Η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία – Πρωτ. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου.

Σε πολλούς επικρατεί η αντίληψις ότι η Ορθοδοξία είναι μία από τις πολλές θρησκείες, που έχει σαν κύρια μέριμνά Της την προετοιμασία των μελών της Εκκλησίας για την ζωή μετά θάνατον, να εξασφαλίση δηλαδή μία

Κατηγορίες: Γενικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία – Πρωτ. Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου.