09 Ιουνίου, μνήμη τουΑγίου Κυρίλλου, Πατριάρχου Αλεξάνδρειας: Συναξάριον, Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών.

Τη Θ’ του αυτού Μηνός (Ιουνίου), Μνήμη του Αγίου Κυρίλλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

Κυριλλον υμνώ του Κυρίου μου φίλον,
Και Κυρίας πρόμαχον Αειπαρθένου.

Εύρατο τυμβοχοήν ένατον Κύριλλος ες ήμαρ.

Ο Άγιος Κύριλλος έζησε επί βασιλείας Θεοδοσίου του Μικρού και γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 370 μ.Χ. από εύπορους γονείς της ελληνικής κοινωνίας της πόλεως. Ανεψιός του αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Θεοφίλου ο Κύριλλος, έλαβε μεγάλη θεολογική μόρφωση, ώστε έγινε κατόπιν διάδοχος του θείου του, στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αλεξανδρείας. Όταν συνεκλήθη η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος, το 431 μ.Χ. στην Έφεσο, ο Κύριλλος υπήρξε πρόεδρος αυτής και συνετέλεσε πολύ στο να γκρεμιστούν οι κακοδοξίες του δυσεβούς Νεστορίου, για το πρόσωπο της υπεραγιάς Δεσποίνης ημών Θεοτόκου.

Με πολλά πνευματικά κατορθώματα στο ενεργητικό του, ο Κύριλλος παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του στον Κύριο την 27η Ιουνίου του 444 μ.Χ., αφού πατριάρχευσε για 32 περίπου χρόνια. Δικαίως ο Άγιος Αναστάσιος ο Σιναΐτης τον προσονόμασε «σφραγίδα των Πατέρων». Να σημειώσουμε τέλος, ότι η μνήμη του Αγίου Κυρίλλου επαναλαμβάνεται και στις 18 Ιανουαρίου.

Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κυρίλλου σώζεται σήμερα στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου των Καλαβρύτων.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Εις τιμήν και μνήμην του Οσίου πατρός ημών και διδασκάλου, Κυρίλλου Πατριάρχου Αλεξανδρείας: Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών – Γερασίμου Μον. Μικραγιαννανίτου.rar

Παράβαλε και:
09 Ιουνίου, μνήμη και του Οσίου Κολούμπα, Ηγουμένου της Ι. Μ. της Αϊόνα της Ιρλανδίας (597): βίος.

Κατηγορίες: Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.