Φως και φωτιά (από τη ζωή του Αγίου Παγκρατίου, Επισκ. Ταυρομενίου, 09 Ιουλίου) – Ι. Μ. Παρακλήτου Ωρωπού Αττικής.

Άγιος Παγκράτιος Επίσκοπος Ταυρομενίου

Ο ΑΓΙΟΣ Παγκράτιος (9 Ιουλίου) καταγόταν από την Αντιόχεια κι έζησε στα αποστολικά χρόνια. Νεαρός ακόμα, επισκέφθηκε με τους γονείς του τα Ιεροσόλυμα, όπου και βαπτίστηκε. Μετά το θάνατο των γονιών του, απελευθέρωσε τους δούλους, μοίρασε όλη την περιουσία του στους φτωχούς και αφιερώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Με εντολή του αποστόλου Πέτρου πήγε στη Σικελία, όπου αργότερα αναδείχθηκε σε επίσκοπο Ταυρομενίου.

Έκεί, με τον θεόπνευστο λόγο του και τα θαύματά του, τράβηξε πλήθη λαού στην πίστη του Χριστού, ακόμα και τον ηγεμόνα του νησιού Βονυφάτιο. Ο τελευταίος, ακούγοντας για τα υπερφυσικά σημεία που έκανε ο άγιος με τη δύναμη του Κυρίου, πήγε να τον συναντήσει. τον αντίκρυ σε ντυμένο την ιερατική του στολή και λουσμένο σε θείο φως. Στη συνέχεια, ο άγιος τέλεσε τη θεία λειτουργία σ’ ένα δωμάτιο του οικήματος, όπότε στο «Δόξα Πατρί…» του τρισάγιου ύμνου άνοιξε θαυματουργικά η στέγη, και μία φοβερή αστραπή κατέβηκε πάνω στον ηγεμόνα και την ακολουθία του. Όλοι έπεσαν κάτω έντρομοι. Μετά άπ’ αυτό πίστεψαν ολόψυχα στο Χριστό.

Πολύ σύντομα χτίστηκε και ο πρώτος χριστιανικός ναός της Σικελίας. Όταν ολοκληρώθηκε, ο άγιος Παγκράτιος ήρθε να τελέσει την πρώτη θεία λειτουργία. Όσοι ήταν τότε μέσα στην εκκλησία, έβλεπαν κάτι σαν ,φωτιά φοβερή, σαν αστραπή εκτυφλωτική και άσβηστη, να φωτίζει όλο το χώρο με τρόπο εξαίσιο. Αλλά, παράλληλα, συνέβη και κάτι άλλο, πιο θαυμαστό: Όταν ο άγιος τελείωσε την ιερουργία, όλα τα είδωλα των ειδωλολατρικών ναών του Ταυρομενίου έπεσαν από τις θέσεις τους κι έγιναν συντρίμμια!

Λίγο καιρό αργότερα, ο άγιος βάπτισε μέσα σε μία μέρα οχτώ χιλιάδες άνδρες, έκτός από τις γυναίκες και τα παιδιά τους! Έπειτα θέλησε να τελέσει γι’ αυτούς τη θεία λειτουργία. τη στιγμή που ο άγιος ύψωνε τα τίμια Δώρα, η εκκλησία άνοιξε από πάνω, κι ένα ουράνιο φως κατέβηκε και τον περιέλουσε. οι πιστοί τα έχασαν, φοβήθηκαν. Όταν ήρθε η ώρα να κοινωνήσουν, κανείς δεν τολμούσε να πλησιάσει, γιατί έβλεπαν το πρόσωπο του άγίου αλλοιωμένο και πύρινο! Τότε εκείνος τους είπε:

– Ελατέ, παιδιά μου, μη φοβάστε. Η φωτιά αύτή δεν καίει, άλλά φωτίζει όσους μεταλαμβάνουν με πίστη το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας.

Έτσι, με δέος πλησίασαν οι βαπτισμένοι να κοινωνήσουν, Ενώ οι αβάπτιστοι κατηχήθηκαν από τον άγιο και βαπτίστηκαν μετά από μερικές ήμέρες.

Από το βιβλίο: Θαύματα και Αποκαλύψεις από τη Θεία Λειτουργία. ( Έκδοση Ιεράς Μονής Παρακλήτου Αττικής)

Παράβαλε και:
09 Ιουλίου, μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Μιχαήλ του Πακνανά: Ασματική Ακολουθία, Συναξάριον και Αποστολικόν Ανάγνωσμα της Θ. Λ.
09 Ιουλίου, ο Νεομάρτυς Άγιος Μιχαήλ Ο Πακνανάς – Ομιλία του Αρχιμ. Ανανία Κουστένη (mp3).
9 Ιουλίου, ο εθνομάρτυς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός – ραδιοφωνική εκπομπή του Κωνσταντίνου Χολέβα.
09 Ιουλίου, μνήμη των Οσίων, Διονυσίου του Ρήτορος και Μητροφάνους των Αγιαννανιτών: Συναξάριον, Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών, Χαιρετισμοί.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.