Το πρώτον Αναστάσιμον εωθινόν – Η Ευαγγελική Περικοπή του όρθρου, εξαποστειλάριον και Δοξαστικόν ιδιόμελον της Κυριακής.

Το Πρώτον Αναστάσιμον εωθινόν Ευαγγελικόν Ανάγνωσμα του όρθρου της Κυριακής.
Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον: ΚΗ.16 – 20.

Τω καιρώ εκείνω, οι ένδεκα μαθηταί επορεύθησαν εις την Γαλιλαίαν, εις το όρος ού ετάξατο αυτοίς ο Ιησούς. Και ιδόντες αυτόν προσεκύνησαν αυτώ, οι δέ εδίστασαν. Και προσελθών ο Ιησούς ελάλησεν αυτοίς λέγων: «εδόθη μοι πάσα εξουσία εν ουρανώ και επι γής. Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τά έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν. Και ιδού, εγώ μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας, έως της συντελείας του αιώνος». Αμήν.

Απόδοση.

Εκείνες τις ημέρες, οι έντεκα μαθητές έφυγαν για τη Γαλιλαία, στο βουνό όπου ο Ιησούς τους παράγγειλε να πάνε. Κι όταν τον είδαν, τον προσκύνησαν• μερικοί όμως είχαν αμφιβολίες. Ο Ιησούς τους πλησίασε και τους είπε: «Ο Θεός μου έδωσε όλη την εξουσία στον ουρανό και στη γη. Πηγαίνετε λοιπόν και κάνετε μαθητές μου όλα τα έθνη, βαπτίζοντάς τους στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και διδάξτε τους να τηρούν όλες τις εντολές που σας έδωσα. Κι εγώ θα είμαι μαζί σας πάντα ως τη συντέλεια του κόσμου». Αμήν.

Επιμέλεια κειμένων, Ιωάννης Τρίτος.

Το πρώτον αναστάσιμον εωθινόν εξαποστειλάριον, Ποίημα Κωνσταντίνου του βασιλέως. Ήχος Β. Αυτόμελον.

Τοις Μαθηταίς συνέλθωμεν, εν όρει Γαλιλαίας, πίστει Χριστόν θεάσασθαι, λέγοντα εξουσίαν, λαβείν των άνω και κάτω, μάθωμεν πώς διδάσκει, βαπτίζειν εις το όνομα του Πατρός, έθνη πάντα, και του Υιού, και αγίου Πνεύματος, και συνείναι, τοις Μύσταις ώς υπέσχετο, έως της συντελείας.

Ας έλθουμε τρέχοντας μαζί με τους μαθητές του Χριστού στο βουνό της Γαλιλαίας με την πίστη πως θα δούμε τον Χριστό, ο οποίος αποκαλύπτει ότι έλαβε την εξουσία του πάνω και του κάτω κόσμου. Έτσι θα μάθουμε πώς διδάσκει να βαπτίζουν οι μαθητές Του όλα τα έθνη, στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, καθώς υπόσχεται πως θα βρίσκεται κοντά στους πιστούς Του μέχρι την συντέλεια των αιώνων.

Θεοτοκίον όμοιον.

Τοις Μαθηταίς συνέχαιρες, Θεοτόκε Παρθένε, ότι Χριστόν εώρακας, αναστάντα εκ τάφου, τριήμερον καθώς είπεν, οίς και ώφθη διδάσκων, και φανερών τα κρείττονα, και βαπτίζειν κελεύων εν τω Πατρί, και Υιώ και αγίω Πνεύματι, του πιστεύειν, αυτού ημάς την έγερσιν, και δοξάζειν σε Κόρη.

Χαιρώσουνα κ’ εσύ με τους μαθητές του Χριστού, Θεοτόκε Παρθένε, διότι είδες τον Χριστό αναστημένο εκ του τάφου την Τρίτη ημέρα, όπως ακριβώς το είχε προείπει. Στους μαθητές Του εξ άλλου εμφανίσθηκε, Τον είδαν με τα μάτια τους, τους δίδασκε και τους φανέρωσε τα ανώτερα, διατάζοντάς τους να βαπτίζουν τους πιστούς στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, για να πιστεύουμε όλοι εμείς την ανάστασή Του εκ των νεκρών και να Σε δοξάζουμε, Κόρη.

Το πρώτον Αναστάσιμον εωθινόν δοξαστικόν ιδιόμελον. Ποίημα Λέοντος βασιλέως του σοφού. Ήχος Α’

Εις το όρος τοις Μαθηταίς επειγομένοις, δια την χαμόθεν έπαρσιν, επέστη ο Κύριος. Και προσκυνήσαντες αυτόν και την δοθείσαν εξουσίαν, πανταχού διδαχθέντες, εις την υπ’ ουρανόν εξαπεστέλλοντο, κηρύξαι την εκ νεκρών Ανάστασιν , και την εις Ουρανούς αποκατάστασιν, οίς και συνδιαιωνίζειν, ο αψευδής επηγγείλατο, Χριστός ο Θεός, και Σωτήρ των ψυχών ημών.

Στους μαθητές Του, που κατά την παραγγελία Του πήγαν βιαστικά στο βουνό της Γαλιλαίας, επειδή από τα χαμηλά θα ανέβαινε πια στον ουρανό, εμφανίσθηκε ανάμεσά τους ο Κύριος. Αφού λοιπόν Τον προσκύνησαν και διδάχθηκαν από παντού δηλαδή και από τα γεγονότα και από την διδασκαλία Του πως έχει πλέον λάβει όλη την εξουσία Εκείνος, έλαβαν την αποστολή να κηρύξουν τον Λόγο Του σε όλη τη γη που βλέπει ο ήλιος και σκεπάζει ο ουρανός, δηλαδή την ανάστασή Του εκ των νεκρών και την άνοδό Του στον ουρανό, όπου και πάλι έλαβε τη θέση Του ως Θεός. Σε αυτούς μάλιστα υποσχέθηκε ο Χριστός και Θεός μας, ο αψευδής Σωτήρας των ψυχών μας, πως θα είναι μαζί τους μέχρι της συντελείας των αιώνων.

Απόδοση Μοναχής Θεοδοςίας.

Κατηγορίες: Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.